Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Abbaye De St. Amand ... Μπύρα ή Ελιξήριο??

Η συνέχεια μας στο κόσμο των Βέλγων ζυθοποιών έρχεται απο το ζυθοποιείο του Brunehaut και την ετικέτα Abbaye de St. Amand. Η Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1890 και πήρε τ' όνομα της απο το ομώνυμο χωριό του Brunehaut στο Βέλγιο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ



Η συγκεκριμένη μπύρα προέρχεται απο παλιά συνταγή των μοναχών. Η ετικέτα μας ενημερώνει οτι πρόκειται για μια αυθεντική μπύρα με μαγιά (sur lie) με προσθήκη ενός περίεργου συστατικού που λέγεται Baies De Genevrier ... στα Ελληνικά άρκευθος, οπου για τους περισσότερούς μας ειναι άγνωστο, κι όμως οι συγκεκριμμενοι καρποί αυτου του θάμνου χρησιμοποιούνται ακόμα και στην παραγωγή του Gin. Η κοινή ονομασία του ειναι αγριοκυπαρίσσι και χρησιμοποιείται απο τα άρχαια χρόνια για τις αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Στ' αρχαία χρόνια πίστευαν οτι αντιπροσώπευε την μακροζωία. Στις μέρες μας εκτός απ' τα ποτά που ανέφερα παραπάνω, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία όπως επίσης και στην φαρμακευτική οπου το συναντάμε και σε διάφορους πολιτισμούς ως θεραπεία κατα των νεφρικών λοιμώξεων κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ οπου ηταν και οι πηγές μου.

Ας περάσουμε στο ψητό ή μαλλον στην Belgian Pale Ale την οποία την σερβίρω στους 7 βαθμούς κελσίου. Δημιουργείται πολυ όμορφος αφρός κόντα στα 3 δάχτυλα ο οποίος με το πέρας της ώρας (στη μέση περίπου) εχει εξαφανιστεί τελείως. Χρώμα ξανθό και θολό ... θυμίζει τις κλασσικές wit.



Το άρωμα της φρέσκο, φύση, καθαρότητα με υποψία ξύλου και κριθαριού με κάποιες νότες λεμονιού και πορτοκαλιού. Φαντάζομαι οτι κάπου εκει βρίσκεται και ο άρκευθος, αλλα δεν μπορω να ξεχωρίσω κατι που δεν γνωρίζω.
Η γεύση της πιο light απ' ο,τι περίμενα, ισως λιγάκι αδιάφορη στην αρχή έχοντας και μια υποψία μετάλλου στο τελείωμα. Σιγά σιγά εξαφανίζεται και φτάνουν τσιμπηματάκια ελαφριού λυκίσκου και ελαφριές γεύσεις λεμονιού, πορτοκαλιού.
Το τελείωμα της dry και μέτριας διάρκειας ... αφήνοντας λίγο ξύλο και λεμόνι. Ξεδιψαστική αίσθηση με το αλκοόλ της στο 7% ακόμα αναρωτιέμαι που ειναι.



Σε γενικές γραμμές μια μπυρίτσα ευκολόπιωτη ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες αλλα οχι μόνο. Αρκετά ξεδιψαστική και βέβαια με την ιδιαιτορότητα του αρκεύθου ... αν δεν σας αρέσει σαν μπύρα πιείτε την για να ζήσετε περισσότερο σαν ελιξήριο :)




Βαθμολογία 7,5

2 σχόλια:

  1. Εύγε Ροκά ... Έχεις πάρει με τη σειρά όλες τις νέες ετικέτες που έρχονται στη χώρα μας και μας δίνεις μια πρώτη εικόνα ...

    Τη δοκίμασα και αυτήν την ετικέτα επιτόπου στο Βόλο και συγκεκριμένα στο κατάστημα-κάβα του Γιώργου Παπαδιώτη. Καλές οι εντυπώσεις που έχω ... Μένει να την ξαναδοκιμάσω για πιο ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη άποψη!!

    Tankard 4 ever ... λέμε ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ροκά κι εσύ από κει τη προμηθεύτηκες; Ωραία παρουσίαση πάντως. Πράγματι έχεις πάρει το κολάι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή