Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

BrewDog's Tribute to the "Old World" :: Αναβίωση παλαιών εποχών !

Κάθε μπύρα έχει την ιστορία της όπως αυτή γράφτηκε και καταγράφτηκε με το πέρασμα του χρόνου, βγαλμένη από τα καζάνια των ζυθοποιών της κάθε εποχής.
Αυτήν ακριβώς την αναβίωση δυο άλλων εποχών προσπαθούν να πετύχουν οι γνωστοί μας James Watt και Martin Dickie της Brew Dog αποδίδοντας φόρο τιμής στον "Παλιό Κόσμο"!!
Έτσι το νέο concept που ετοιμάζουν έχει σκοπό να υπεν-θυμίσει σε όλη την μπυροφιλική κοινότητα τις απαρχές και τις ρίζες δυο ιδιαίτερα δημοφιλών ειδών μπύρας αυτή τη στιγμή στον κόσμο μέσα από την αναβίωσή τους στην αρχική τους παραγωγή: της India Pale Ale ( IPA) και της Russian Imperial Stout ( ή απλά Imperial Stout, IS στο σήμερα).

Ως γνωστόν, στις μέρες μας, τα δυο αυτά είδη μπύρας γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση και επιτυχία στις ΗΠΑ, αφού οι αμερικάνικες ζυθοποιίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε έναν οργασμό παραγωγής τέτοιων ετικετών και μάλιστα με μεγάλη απήχηση και επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος τείνει να ξεχάσει πως η ιστορία αυτών των δυο ιστορικών ειδών μπύρας ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο πολλά πολλά χρόνια πριν …
Σε αυτήν την αποκατάσταση λοιπόν του κύρους των ζυθοποιών του Ηνωμένου Βασιλείου και στις αυθεντικές πρώτες συνταγές τους αποσκοπούν οι δυο νέες ετικέτες που ετοιμάζονται να βγουν στην κυκλοφορία στις αρχές του 2011 με σκοπό να περάσουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.


Οld World India Pale Ale και Old World Russian Imperial Stout, λοιπόν, δια χειρός των Σκωτσέζων της Brew Dog. Δυο εμπορικά σήματα τα οποία έγιναν κατόπιν παραγγελίας και αποκλειστικότητας του Total Wine & More των ΗΠΑ, το οποίο και θα τα διαθέσει στην Αμερική μέσω των brands που διαθέτει σε διάφορες πολιτείες.

Οι ετικέτες σχεδιάστηκαν από την Johanna Basford, μια νεαρή Σκωτσέζα καλλιτέχνιδα που έχει φιλοτεχνήσει και άλλες ετικέτες της Brew Dog στο παρελθόν.

Ας κάνουμε όμως κι εμείς παράλληλα με την κάθε μια ετικέτα κι ένα μικρό flash back στην ιστορία …

India Pale Ale

Με τον όρο IPA, δηλαδή India Pale ale, αναφερόμαστε στο είδος μπύρας που αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα στην Αγγλία και που προοριζόταν να καταναλωθεί από το αγοραστικό κοινό της Ινδίας μέσω του μεγαλύτερου και μοναδικού εκείνη την εποχή πολυεθνικού συνεταιρισμού: της East India Company. Η μπύρα φορτώνονταν σε δρύινα βαρέλια και μεταφέρονταν μετά από ένα τεράστιο και κοπιαστικό ταξίδι με πλοία στην Ινδία.

Χαρακτηριστικό τους η μεγάλη ποσότητα λυκίσκου που χρησιμοποιούνταν η οποία σε συνδυασμό με τα μεσαία προς υψηλά ποσοστά αλκοόλης ( 6-9% ΑΒV) βοηθούσαν στην συντήρηση του προϊόντος για το μεγάλο ταξίδι, παίζοντας ρόλο αντισηπτικό … Η μεγάλη ποσότητα λυκίσκου δε σήμαινε απαραίτητα και μεγάλη πικράδα στην μπύρα , πράγμα που εξισορροπούνταν με την ποσότητα των malts στη συνταγή. Εξάλλου, κύριος σκοπός τους ήταν η συντήρηση της μπύρας και η αντοχή της στις διάφορες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις περιοχές κοντά στον Ισημερινό όπου προορίζονταν η μπύρα μέσω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του λυκίσκου.
Η προστασία της μπύρας από διάφορους μύκητες ήταν επιτακτική αφού το ταξίδι ήταν πολύ μεγάλο και απαιτούνταν να περάσουν με τα πλοία δυο φορές από το ύψος του Ισημερινού. (Βλέπετε μέχρι το 1869 όπου άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ δεν υπήρχε άλλη θαλάσσια διέξοδος προς ανατολάς παρά μόνο κάνοντας ολόκληρο τον γύρο της Αφρικής μέσω Ατλαντικού ωκεανού για να φτάσουν στον Ινδικό ωκεανό.)


Η Hodgson’s Bow Brewery ήταν αυτή που πρώτη επίσημα τουλάχιστον από το 1793 έστειλνε σε Bombay, Calcutta & Madras μπύρα IΡΑ. Πάντως, πηγές αναφέρουν πως η επιπρόσθετη ποσοτητα λυκίσκου γίνονταν από πιο νωρίς (1760) για μπύρες που προορίζονταν σε θερμότερα της Αγγλίας κλίματα.
Όπως και να έχει, το παράδειγμα του Hodgson ακολούθησαν και άλλες ζυθοποιίες με αποτέλεσμα αυτό το είδος μπύρας να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει γνωστό και αγαπητό και μέσα στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου ( με τη διαφορά πως οι μπύρες που προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση είχαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλης … γύρω στο 4-6% ABV). Με τα χρόνια το είδος αυτό έχασε τον πραγματικό σκοπό του που είχε δημιουργηθεί, πράγμα λογικό άλλωστε… και έμεινε απλά για να χαρακτηρίζει τις μπύρες που απλά έχουν πιο hoppy χαρακτήρα.

Στον χώρο των ΙΡΑ αναμφισβήτητα στις μέρες μας την πρωτοκαθεδρία την έχουν πλέον οι Αμερικανοί με πολλές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχουν προχωρήσει αυτό το είδος της μπύρας και άλλα επίπεδα μπροστά και να έχουν δώσει πλέον στις μέρες μας τον ορισμό μιας μπύρας ΙΡΑ, μιας σύγχρονης μπύρας ΙΡΑ.

Σήμερα όταν αναφερόμαστε στον όρο ΙΡΑ πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικά βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την μπύρα αυτή :

- πορτοκαλί προς κοκκινωπό ανοιχτό χρώμα
- 5-7% ποσοστά αλκοόλης
- μεγάλη περιεκτικότητα λυκίσκου και υψηλά επίπεδα IBU από διάφορες αρωματικές κυρίως ποικιλίες λυκίσκου και υπό την επεξεργασία και χρήση διάφορων τεχνικών μεθόδων με πιο συνηθισμένη την dry – hopping.
Τα αρώματα και οι γεύσεις που προκύπτουν είναι συνήθως φρούτων (λεμονιού, γκρέιπ-φρουτ, κίτρου), αλλά και πεύκου, βοτάνων-ανθών.

Yπάρχουν και οι double IPA (DIPA) με υψηλότερο ποσοστό αλκοόλης ( μέχρι και 10%ΑΒV) γνωστές και ως Ιmperial IPA.

Brew Dog's "Old World India Pale Ale"

 

“This bottle contains an India Pale Ale from a bygone era. An era of towering sailing ships, burgeoning empires and world shaping beers. This is an ale hand-crafted with British malts and English hops to recreate epic IPAs that were sent on monumental ocean voyages from England to India by sea in the 1800s. Our World IPA is an attempt by punk post modern Scottish brewers to pay tribute to a 200 year old odyssey and heritage with a healthy dose of swash-buckling adventure.”

Με 7,5% ABV η Old World India Pale Ale είναι φτιαγμένη με λυκίσκο από την Αγγλία και συγκεκριμένα με Bramling Cross, μια ποικιλία που δημιουργήθηκε το 1927 από μια διασταύρωση άγριου αρσενικού λυκίσκου Manitoban και θηλυκού λυκίσκου Bramling (αποτελεί μια ποικιλία του Golding). Εκτός από τις πικρίζουσες ιδιότητές του, βγάζει και φρουτώδη αρώματα φραγκοστάφυλου και λεμονιού και χρησιμοποιείται στις Christmas ales και στις cask continioned ales. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τη μέθοδο dry-hopping με πολύ καλά αποτελέσματα.

"This IPA is very much a tribute to the original IPAs and focuses on only English hops and predominantly Bramling Cross – the idea was to make an ‘Old World’ IPA as opposed to a West Coast American IPA" αναφέρει ο J. Watt.


Russian Imperial Stout

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στη μαύρη δυνατή μπύρα που παρασκεύασε για πρώτη φορά η Thrale’s Brewery στο Λονδίνο και προορίζονταν για τα ανάκτορα των Tσάρων της Ρωσίας και συγκεκριμένα για την Αικατερίνη τη ΙΙ κατόπιν παραγγελίας. Από το Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν με πλοία δια μέσου της Βαλτικής Θάλασσας αυτή τη φορά.
Μάλιστα εκείνη η πρώτη Imperial Stout ονομάστηκε στη Ρωσία ως "Thrale’s Entire Porter" και ήταν μια μπύρα με 10% αλκοόλ.

Η Ζυθοποιία Thrale’s μετονομάστηκε αργότερα σε Anchor Brewery, η οποία και με τη νέα ονομασία συνέχιζε να λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της οικογένειας Thrale. Κατά το 18ο και 19ο αιώνα η τροφοδοσία αυτή συνεχίστηκε στα ανάκτορα των τσάρων της Ρωσσίας με την ονομασία Barclay’s Imperial Russian Stout(1781-1955) και στη συνέχεια ως Courage Imperial Russia Stout(1955-1981) όταν ο John Courage από το Aberdeen ανέλαβε τη Ζυθοποιία. Ταυτόχρονα με όλες τις παραπάνω κινήσεις οι Russian Imperial Stouts άρχισαν να ξεφεύγουν από το αποκλειστικό προνόμιο των Άγγλων, καθώς μπήκαν και άλλοι στο παιχνίδι είτε ως παραγωγοί είτε ως μεσάζοντες ...


Οι Imperial Stouts στις μέρες μας έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

- Χρώμα μαύρο ή βαθύ καφέ με κοκκινωπές ανταύγειες στο φως και καφετί-μπεζ αφρό
- Επίπεδα αλκοόλης που ξεκινούν από 8 % ABV μέχρι και 13 % ABV ανάλογα με την περίπτωση.
- Υψηλό IBU με τις διάφορες ποικιλίες λυκίσκου να προσδίδουν κάθε φορά και ξεχωριστές νότες στη γεύση και στο άρωμα της μπύρας που κατά βάση είναι καβουρδισμένης βύνης , καφέ- εσπρέσσο , σοκολάτας, καραμέλας, αποξηραμένων μαύρων φρούτων , βανίλιας, καπνού και ξύλου (όταν έχουμε να κάνουμε με παλαίωση σε βαρέλι), αλλά και φρούτων εσπεριδοειδών και ανθών (αποτέλεσμα της συμμετοχής του λυκίσκου).

Brew Dog's "Old World Russian Imperial Stout "



“Gently crafted by hand in Scotland. This Old World Stout perfectly recreates the imperial beers of years gone by, brewed to the traditional percentage of alc. 8.2% by vol. to avoid freezing during its journey across the baltic sea to snowy Moscow. All full-bodied taste, this opulent whirl of hops and malt even rivals the most colorful of imperial Fabergé eggs. Originally created to celebrate the Russian royal family. This beer is a fitting tribute with which to toast your own empire.”

Στα 8,2% ABV η Old World Russian Imperial Stout της Brew Dog υπόσχεται την αναβίωση του αυτοκρατορικού παρελθόντος των Τσάρων της Ρωσίας.
http://beernews.org/2010/11/brewdog-pays-tribute-to-the-old-world/#more-14632

Μένει να δούμε και να μάθουμε αν το κατάφεραν και σε ποιο βαθμό, όταν θα πέσουν και τα πρώτα reviews αυτών των δυο ετικετών μετά την κυκλοφορία τους στις ΗΠΑ. Ως τότε …

Pache … !!!

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια της BrewDog να "κερδίσει" πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας της μπύρας.
    Ενδιαφέρον θα έχει το αποτέλεσμα της χρήσης των βρετανικών malts & hops στην αναβίωση αυτή, αν και η διαφορά των βρετανικών με τις αμερικανικές IPA δεν είναι τόσο στη χρήση των υλικών (αν και εκεί οι Aμερικάνοι το ψάχνουν και πειραματίζονται πολύ) όσο στο επαναστατικό πνεύμα και τη φιλοσοφία του ότι φτιάχνουμε μπύρα όχι τόσο για να πουλήσουμε αλλά για να φτιάξουμε ένα προϊόν που "τα σπάει"

    Πάντως, έτσι κι αλλιώς, δε νομίζω πως θα είχε καμιά σχέση ποιοτικά η μπύρα τότε με τη μπύρα τώρα... Θα μου πεις για να φτάνει στην αυλή του Τσάρου, μια χαρά μπυρίτσα θα 'τανε... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα μολις ξαναδιαβασα προσεκτικα και αυτη τη δημοσιευση.Πολυ καλες οι εγκυκλοπαιδικες πληροφοριες για αυτα τα 2 ειδη μπυρας Mixos.
    Η Brewdog πανταχου παρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή