Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Mikkeller "Ris a la M’ale" :: Συνταγή Μπύρας ή Επιδόρπιο ?

Έχει πειραματιστεί με τα πάντα και συνεχίζει !!Κάποια στιγμή, θαρρώ, πως ο Mikkel Borg Bjergsø θα τα βροντήξει όλα και θα σταματήσει να βγάζει μπύρα, αφού δε θα του έχει μείνει κάτι καινούριο να πειραματιστεί ....

Ρύζι, βανίλια, ζάχαρη, αλάτι, κρέμα γάλακτος και στο τέλος κεράσια και αμύγδαλα είναι αυτή τη φορά τα συστατικά της νέας "Συνταγής" που προέρχεται και πάλι (ω, τι περίεργο ... !!!) από την πειραματική-εναλλακτική ζυθοποιία της Δανίας που ακούει στο όνομα Mikkeller.

Ris a la M’ale το όνομα της νέας αυτής μπύρας- επιδόρπιο η οποία φτιάχτηκε ακριβώς για αυτό το λόγο, όπως λέει και ο Mikkel.

H έμπνευσή του αυτή τη φορά έρχεται από ένα παραδοσιακό γλύκισμα-επιδόρπιο της Δανιμαρκίας που σερβίρεται μετά το τέλος του Χριστουγεννιάτικου εορταστικού τραπεζιού. H χριστουγεννιάτικη αυτή συνταγή ονομάζεται Risalamande και έχει ως βάση το ρύζι, την κρέμα, τα αμύγδαλα (εξ'ου και το όνομα) και σερβίρεται μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα σε μπολ περιχυμένο με ζεστό σιρόπι κερασιών σαν επιδόρπιο.

"I’d make a new Christmas beer and think it’s fun to experiment with new ingredients and spices so it was natural to try to make a dessert that can be drunk to risalamande" αναφέρει ο ίδιος ο Mikkel ...

Έτσι, πειραματίστηκε κι έφτιαξε μια μπύρα στα 8% ABV που να παίζει το ρόλο του επιδόρπιου Risalamande, αφού χρησιμοποίησε όλα τα υλικά της συνταγής του γλυκίσματος.
Πάντως η νέα αυτή μπύρα του - που έχει ήδη κυκλοφορήσει - δεν φαίνεται να έχει αφήσει και τις καλύτερες των εντυπώσεων σε όσους την δοκίμασαν, αν κρίνουμε από τα reviews σε Ratebeer & BeerAdvocate.

Risalamande (or “ris a la mande”) is a delicious, traditional Danish rice dessert based on rice, cream, and almonds served with hot cherry sauce. Risalamande is typically enjoyed at Christmas time, but is recommended for dessert lovers all year through.

To cook risalamande you need the following ingredients (4 portions)
  • ½ liter milk
  • ¾ dl rice
  • 25 gram almonds (~ 1 oz.)
  • 1 tablespoon sugar
  • Vanilla sugar
  • 2 teaspoon potato starch
  • 2 dl cream (~ 1 cup)
  • 4 dl cherry juice (~ 2 cups)
  • ½ dl bottled cherries (without pips) (~ ¼ cup)

Recipe
First you need to prepare the basic rice pudding

  1. Pour the milk into a casserole and boil gently
  2. Add the rice while gently stirring
  3. Let it boil gently for 45 minutes while frequently stirring
  4. Cool down the pudding
Secondly, prepare the cherry sauce

  1. Make the cherry juice simmer
  2. Mix the potato starch with a little cold water
  3. Remove the cherry juice from the heat and add the potato mix at once
  4. Add the cherries
Thirdly, prepare the risalamande:

  1. Clean and chop the almonds into medium sized pieces
  2. Mix the rice pudding with the almonds
  3. Whip the cream and mix it very gently with the rice pudding
And finally, enjoy the risalamande with the hot cherry sauce!! 

Όπως και να έχει ... αν έχετε σκοπό φέτος τα Χριστούγεννα να βγάλετε ως επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας την Ris a la M’ale, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε στο background για κάλυψη και τα γνωστά : μπακλαβά - κανταΐφια - μελομακάρονα - κουραμπιέδες και ό,τι άλλο αγαπάει η καρδιά σας ...

Pache ... !!!

2 σχόλια:

  1. Αχ αυτή η Mikkeller!
    Να δω πότε θα δοκιμάσω και γω κάποια από τις μπύρες της με τόσα που έχω ακούσει γι' αυτήν!
    Προς το παρόν, μου φαίνεται πιο εύκολο να ετοιμάσω αυτό το γλυκό (χαρά στο πράμα εδώ που τα λέμε, τα γνωστά δικά μας είναι καλύτερα) κι ας μην είναι Χριστούγεννα ακόμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Dark Chef ... υπάρχουν τοσες πολλές μπύρες της Mikkeller που κάποια στιγμή, που θα πάει, κάποια θα μπει στο ποτήρι σου ... Ελπίζω μόνο να μην πέσει αυτή πρώτη στα χέρια σου και χάσεις πάσα ιδέα για την ζυθοποιία αυτή!!

    Όσο για το γλύκισμα ... Όντως χαρά στο πράγμα!! Μέχρι κι εγώ που φημίζομαι για την σχέση μίσους που έχω με την κουζίνα, το καταφέρνω! Πόσο περισσότερο εσύ που το κατέχεις το σπορ άριστα!!
    Σε κάθε περίπτωση προτιμώ τα δικά μας γλυκά για εκείνες τις μέρες. Θεωρώ πως απλά δεν υπάρχουν. Αν μάλιστα είναι και σπιτικά!!

    Πάντως το παραπάνω γλυκάκι... θα χώσω τον Σεφ μας τον Θανασάκη να μου το φτιάξει την Πρωτοχρονιά που θα ανέβει στη Σαλόνικα!! Τί γκρίνια θα ακουσω πάλι ... δε λέγεται!! Εκτός κι αν φτάσει κανα μπουκαλάκι της αντίστοιχης μπύρας νωρίτερα στο σπίτι μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή