Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανικές "επι-τόπιες" Μπυροδοκιμές 2010,Μέρος 1ο :: Uerige - Schumacher - Frankenheim Altbiers

Είκοσι μια (21) ολόκληρες μέρες ξοδεψα μέσα στο 2010 στη Γερμανία, αφού βρέθηκα εκεί δυο φορές και μάλιστα μέσα σε διάστημα 2 μόλις μηνών. Την πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο, όπου και πέρασα -ούτε λίγο ούτε πολύ- 18 μερούλες στα καταπράσινα λιβάδια της Βορειοδυτικής Βαυαρίας, αλλά και λίγο πιο έξω ή λίγο πιο κεντρικά σε μια περιοχή όπου όλες οι πόλεις και τα χωριά ξεκινούσαν από Bad ( Bad Brückenau, Bad Kissingen, Bad ... Bad ...).
Τη δεύτερη φορά που βρέθηκα στη Γερμανία ήταν στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η παραμονή μου εκεί ήταν μια ενδιάμεση στάση-περιήγηση πριν βρεθώ με την υπόλοιπη μπυροπαρέα στο προγραμματισμένο ραντεβού μας με το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Bruges στο Βέλγιο (11-12 Σεπτεμβρίου).
Αυτή τη φορά ο χώρος που κινήθηκα ήταν η περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πανέμορφη περιοχή που ασφαλώς δεν υπήρχε περίπτωση να την γυρίσω όπως θα έπρεπε μέσα σε 3 μόλις ημέρες. Ευτυχώς κατά το παρελθόν είχα ξαναπάει σε αυτά τα μέρη για πολλές μέρες και ήμουν αρκετά καλυμμένος θα έλεγα.

Συννεφιασμένη και μελαγχολική μάλλον άποψη από τις όχθες του Ρήνου στην παλιά πόλη (Altstadt) του Dusseldorf.

Το Dusseldorf  ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που κατάφερα να επισκεφτώ (παρόλο που απείχε 2 ώρες από εκεί που έμενα), αφού και πάλι κινήθηκα κάπου ανάμεσα στις απέραντες εκτάσεις εκνευριστικού πράσινου που δεσπόζουν στη Γερμανία από άκρη σε άκρη.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα για έναν μπυρόφιλο από το να βρεθεί 2 φορές στο Dusseldorf μέσα σε 3 μέρες, αλλά συνολικά για 4 ώρες!! Δυστυχώς το πολύ πιεσμένο πρόγραμμα δε μου άφησε περιθώρια παρά να μπω στο Dusseldorf ένα βράδυ για μια ώρα και κάτι παραπάνω  και ένα πρωινό για περίπου 2,5 ώρες, λίγο πριν πάρω το τρένο που θα με οδηγούσε καρφί στο Βέλγιο και στη Bruges.


Για όσους έχουν πάει Dusseldorf δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν για ποιο λόγο αυτή η πόλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν μπυρόφιλο. Η "πατρίδα" των altbiers, εκτός του ότι διαθέτει μια καταπληκτική σε ομορφιά παλιά ιστορική πόλη (Altstadt), παρέχει σε κάθε διψασμένο επισκέπτη μια πληθώρα μπυραριών και brau-haus. Από τα στενά σοκάκια της πλακόστρωτης Altstadt του Düsseldorf μέχρι και την πανέμορφη περιοχή γύρω από τις όχθες του Ρήνου που διαρρέει την πόλη, θα βρει κάποιος πολλά μα πολλά όμορφα (άλλοτε ήσυχα, άλλοτε πολύβουα) μέρη για να απολαύσει μια μπύρα.


Παρόλο που είχα ξαναπάει το καλοκαίρι του 2002, δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη κι έτσι βρέθηκα για μια ακόμη φορά πάλι στην ατραξιόν της Altstadt που είναι ασφαλώς η Ζυθοποιία - Μπυραρία (Hausbrauerei) Zum Uerige.


Θεωρώ πως η μπύρα που παράγει είναι η πιο πικρή, αλλά ταυτόχρονα και η πιο γεμάτη και γευστική altbier που έχω δοκιμάσει. Το βράδυ που καθίσαμε για μια ώρα περίπου ήπια πολλές γύρες από αυτήν την καταπληκτική και αρκετά πικρή altbier.

Η γωνιακή πλευρά της υπέροχης Hausbrauerei Zum Uerige ... το βράδυ.

Ο όμορφος εξωτερικός χώρος ( Bier Garten) της Uerige απέναντι ακριβώς από την είσοδο που στεγάζεται η μπυραρία - Ζυθοποιία. Τις "ζεστές" μέρες γίνεται πανικός από κόσμο, όπως βλέπετε εξάλλου.

Η είσοδος της Uerige με τα εξωτερικά σταντς όπου μπορείς να απολαύσεις στο μπαμ μπαμ μια altbier.

Ένα μικρό μέρος από τον πολύ μεγάλο εσωτερικό χώρο που είναι χωρισμένος σε διαφορετικά δωμάτια.

Σαν οικογενειακή φωτογραφία μοιάζει η παραπάνω όπου ο παππούς και η γιαγιά χαίρονται να φωτογραφίζονται με τα εγγόνια τους ...
(Γρηγόρης, Γιώργος κι εγώ το βλαμμένο ή αλλιώς σαν να λέμε ο Χιούι, ο Ντιούι και ο Λιούι)

Άλλο ένα από τα πολλά διαφορετικά δωμάτια - χώρους του εσωτερικού τμήματος της Uerige.



UERIGE
Obergärige Hausbrauerei GmbH
Bergerstrasse 1, 40213 Düsseldorf


Ευτυχώς το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου είχαμε λίγο παραπάνω ώρα στη διάθεσή μας και αφού ξαναεπισκεφτήκαμε στα πεταχτά την Uerige, προλάβαμε να πάμε για να απολαύσουμε άλλη μια πολύ καλή και συνάμα ιστορική Altbier, την Schumacher Alt.


Schumacher Altbier ...
στην παλαιά πόλη του Dusseldorf. Μια γύρα στο πόδι, αφού ο χρόνος κυλούσε βασανιστικά εναντίον μας. Το τρένο έφευγε εντός ολίγου ...



Άλλες μπυροδοκιμές εκτός Dusseldorf έλαβαν χώρα στην περιοχή του Meschede, βορειοανατολικά του Dusseldorf προς το Dortmund. Κινήθηκα στο Arnsberg, Paderborn και Warstein.

 
Κρατώντας ένα από τα δεκάδες ποτήρια Warsteiner που ήπια εκείνη την ημέρα.

Άλλη μια πολύ καλή altbier. Η Frankenheim Alt.
Πρέπει να ήπια μέσα σε δυο μέρες περί τα 6-7 λίτρα από αυτήν σίγουρα.



Στο βάθος, πίσω από την Frankenheim Alt, διακρίνεται η
Konig Ludwig Hefe Weissbier DUNKEL (Dunkelweizen), μια μαύρη σταρόμπυρα που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και ασφαλώς μου άρεσε περισσότερο από την κλασσική ξανθιά ξαδέρφη της που έχουμε στη χώρα μας.

Στην ομώνυμη πόλη δε θα μπορούσα παρά να δοκιμάσω την δική τους μπύρα. Paderborner Gold Pilsener, μια μπύρα που είναι διαφορετική από την κλασσική Paderborner Pilsener.
Δοκιμάζοντάς τες αρκετές φορές τη μια πισω από την άλλη, κατέληξα πως η Gold είναι αρκετά πιο γευστική, πιο αρωματική και αποπνέει μια πολύ όμορφη αίσθηση φρεσκάδας στο τελείωμα!


Αυτά τα ολίγα από την ( μικρής διάρκειας) παραμονή μου στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία φέτος το Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει, πριν βγει το έτος ελπίζω, και το δεύτερο μέρος με μια μικρή αναφορά στις Γερμανικές μπυροδοκιμές του καλοκαιριού.


Prost ... !!!

4 σχόλια:

  1. Εχω επικσφτει 2 φορες την πατριδα των altbiers και δε θα μπορουσα να μη παω στο πανεμορφο Dusseldorf!Στη Verige εχω ξοδεψει απογευματα καλοκαιριου παρα πολλα. Το αγαπημενο μου στεκι στη παλια πολη.Χαρηκα που βρηκα μια τετοια αναφορα στο διαδικτυο για Verige.
    Πολυ καλη altbier και η Frankenheim altbier. Εχω πιει πολλα ποτηρια βαρελι απο αυτη παλι στο Dusseldorf. Γνωριζει καποιος να μου πει αν ερχεται εδω στην Ελλαδα;
    Πολυ καλη προσπαθεια παιδια το blog. Δεν υπαρχει θεωρω κατι τοσο καλο στην Ελλαδα για τη μπυρα! Τωρα που σας βρηκα θα σας ξεσκονισω, ειδικα για Γερμανικες και Βελγικες μπυρες που με ενδιαφερουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό το Dusseldorf φίλε SRolo, ειδικά μάλιστα η παλιά πόλη ( όπως συνηθίζεται αλλωστε στις περισσοτερες γερμανικές πόλεις).
    Το όλο πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον με τις πολλές όμορφες μπυραρίες της πόλης, όπως είναι άλλωστε και αυτή η Brewpub της Verige.
    Μακάρι να ερχόταν αυτή η altbier στη χώρα μας από κάποιον αντιπρόσωπο. Την θεωρώ πολύ ξεχωριστή alt, αφού η ιδιαίτερη πικράδα της σε σχέση με τις υπόλοιπες γνωστές alts την καθιστούν "διαφορετική" αι με ιδαίτερη προσωπικότητα !!
    Εξίσου καλή και η Frankenheim ασφαλώς, αλλά σίγουρα δεν έχει επίσημο αντιπρόσωπο στη χώρα μας. Στεγάζεται υπό τη στέγη της Warsteiner κι έχω την εντύπωση πως δεν την εξάγουν επισήμως!
    Αν κάποιος κατά καιρούς την είχε φέρει Ελλάδα προφανώς την έφερε ψωνιζοντας κατευθείαν από κάποιο χοντρέμπορα της Γερμανίας, όπου ανάμεσα στα άλλα τελάρα μπορεί να φόρτωσε και μερικά της Frankenheim στην παραγγελία. Μόνο έτσι !!

    Αυτή τη στιγμή πραγματικά και χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά ( εννοώντας δεν γνωρίζω αν τυχόν την έχει φέρει τελευταίως σε κάποια παραγγελία η Cava Alemania στην Κόρινθο) ξέρω πως δεν θα την βρεις πουθενά στη χώρα μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλή η Frankenheim alt. Την ειχα δοκιμασει πριν 3 με 4 χρονια καπου εξω από το Ντορτμουντ και ειχα κολησει. Ηταν η πρωτη alt που επινα στη ζωη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστω για την πληροφορηση Mixos. Δεν περιμενα να σου πω την αληθεια να ερχεται αυτη η μπυρα στη χωρα μας αλλα σκεφτηκα να ρωτησω μηπως κανω λαθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή