Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Brasserie Artisanale Millevertus :: Η "Ηγουμένη" βάζει "Πιπέρι" στο στόμα της "Όμορφης Μαμάς"! La Mère Supérieure - L' Amarante - Bella Mère

Μέχρι και σήμερα ακόμη, νιώθω σαν να μη πέρασε ούτε στιγμή από τότε που είχαμε μπροστά μας έναν φοβερό τυπάκο που με μαεστρία, χαμόγελο και φινέτσα γέμιζε τα ποτήρια μας και μας
"προ(σ)καλούσε" να γευτούμε τις νέες του συνταγές που τις είχε ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Δε θα ξεχάσω ασφαλώς την αγωνία του να ακούσει τα σχόλιά μας ή να εκμαιεύσει κάτι από τις αντιδράσεις μας, παρόλο που προσπαθούσε να την κρύψει καλά κάτω από τον αεράτο και ανέμελο τρόπο στησίματος του σώματός του.

Δεν ενθυμούμαι ποιες και πόσες ακριβώς διαφορετικές ετικέτες δοκίμασα. Σίγουρα ήπια δυο διαφορετικές σε αλκοόλ εκδόσεις μιας μπύρας με σαφράν, μια με πιπέρια και μια πιο κλασσική brown ale. Οι μπύρες αυτές δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη, ήταν σε μπουκαλάκια χωρίς ετικέτες πάνω τους και ο σκοπός της δοκιμής αυτής ήταν να αφουγκραστεί ο τυπάκος αν οι συνταγές του μπορούν να αρέσουν και να προχωρήσουν.


Ο Daniel Lessire, αγαπητοί μου φίλοι Μπυραματιστές, είναι ένας τόσο ευχάριστος τύπος που μόνο για ζυθοποιιό δεν θα τον περνούσες και μάλιστα Βέλγο ( βλέπετε οι Βέλγοι Ζυθοποιοί είναι ολίγον έως αρκετά ράθυμοι). Φαίνεται πως η παραμονή και εργασία του στη Γαλλόφωνη μεριά του Βελγίου του έχει δώσει άλλον αέρα, πιο σπιρτόζικο και φινετσάτο.
Κι όμως ο Daniel είναι ο εμπνευστής και ζυθοποιός μια εξαιρετικής μικρο - μικροζυθοποιίας στη Βαλλονία του Βελγίου και μάλιστα στο νότιο άκρο της, στην επαρχία Luxemburg.

Τον Ιούλιο του 2004 μια φευγάτη και cult μικροζυθοποιία αρχίζει να κάνει δειλά τις πρώτες της προσπάθειες στο χώρο της μπύρας στο Βέλγιο, στην περιοχή του Toernich.

Το Σεπτέμβριο του 2010
η Brasserie Artisanale Millevertus
πιστή στο ραντεβού της με την προώθηση και ανάδειξη της Βελγικής κουλτούρας πάνω στη μπύρα, παρατάσσονταν μαζί με τις υπόλοιπες 65 μικροζυθοποιίες του Βελγίου σε ένα από τα σταντς του De Halletoren του 4de Brugse Bier Festival.
Με αυτόν τον τρόπο είχαμε τη χαρά κάποιοι από εμάς να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά - έστω και για 20 λεπτά- τον εκπληκτικό και γεμάτο ζωντάνια Daniel Lessire, ο οποίος έδειξε εχαρχής τον ενθουσιασμό του, όταν έμαθε πως είμαστε Έλληνες. Μάλιστα μας ζήτησε να του προτείνουμε μερικά δικά μας προϊόντα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις συνταγές μπύρας του.
Στις αρχές του 2010 ο φίλος μας Daniel μετέφερε τις εγκαταστάσεις του από το Toernich στην περιοχή του Breuvanne - Tintigny, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.



Στη Millevertus Brewery βγαίνουν πολλές μπύρες είτε στα 330ml είτε στα 750ml με χαρακτηριστικό τους τις πιασάδικες ετικέτες τους. Κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν αλλάξει κατά καιρούς, αλλά δεν έχασαν ούτε στο ελάχιστο την φιλοσοφία τους που είναι κατά βάση χιουμοριστική και προβάλλει τη γενικότερη στάσης ζωής που θέλει να περάσει ο Daniel.


Τρεις (3) από αυτές έχω στα χέρια μου και θα σας τις παρουσιάσω σήμερα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσω αλλά και να αποδώσω όσο καλύτερα δύναμαι την αγνή και φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται στη Millevertus και που αποτελεί άλλο ένα δείγμα μιας διαφορετικής μπυρο-κουλτούρας από τη δική μας. Οι Βέλγοι ζυθοποιοί παράγουν πρώτα τέχνη και κουλτούρα και κατόπιν όλα τα άλλα!



  • La Mère Supérieure
μια Tripel στα 9% ABV ...  δια προσευχών της Ηγουμένης


"Πριν από κάθε γουλιά πείτε 6 φορές "Πάτερ ημών" και 3 φορές "Ave Maria" !
Μόλις επιτελέστε το θρησκευτικό σας αυτό καθήκον μπορείτε να πορευθείτε με ειρήνη και να απολαύστε τα 4 διαφορετικά malts και τους 4 διαφορετικούς λυκίσκους της Μητέρας Ηγουμένης !!"


Πολύ όμορφο κιτρινοπορτοκαλί το χρώμα του σώματός της. Αφρός λευκός, συνεκτικός και στητός θα παραμείνει για αρκετή ώρα να σκεπάζει το σώμα της ώσπου σιγά σιγά θα περιοριστεί σε ένα στρώμα 1-2 χιλιοστών μέχρι τέλους!

Άρωμα: όμορφο και το άρωμά της με τα εσπεριδοειδή φρούτα ( πορτοκάλι και λιγότερο grape-fruit) να ξεχωρίζουν στην αρχή με μια αίσθηση λουλουδιών και καρυκευμάτων. Στην πορεία θα βγει στην επιφάνεια η γλυκύτητα των malts και της μαγιάς.

Γεύση: ημίγλυκη στην αρχή με τσιμπήματα όξινα, που όμως θα γλυκαίνει ολοένα και περισσότερο όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πορτοκάλι και μπαχαρικά επικρατούν μαζί με τη μαγιά, ενώ που και που κάνει μερικά γερά δαγκώματα και ο λυκίσκος. Το αλκοόλ της μάλλον της φαίνεται με αμυδρά, αλλά αισθητά μουδιάσματα του ουρανίσκου.
Επίγευση: Όμορφο γλυκόπικρο και dry τελείωμα μέτριας διάρκειας με φρουτώδη άποψη και ελαφρώς πιπεράτη.
Σώμα αρκετά γεμάτο. Κατεβαίνει πολύ καλά στον ουρανίσκο και είναι αρκετά refreshing.


Βαθμολογία: 7,75


  • L' Amarante
μια Herb & Spice ale στα 7,5% ABV


μια μπύρα που προέκυψε από τη συνεργασία με την
 "La boutique Amarante" στο Virton του Βελγίου
η οποία ασχολείται και εμπορεύεται διάφορα μπαχαρικά. Από την πιπεράτη ετικέτα της είναι ολοφάνερο πως έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη συνταγή το πιπέρι κατά κράτος και μάλιστα εξωτικές ποικιλίες.
"Bière aux poivres " (μπύρα με πιπέρι) , όπως αναγράφεται στην ετικέτα !


Πορτοκαλί με κιτρινωπές αντάυγειες κάτω από το φως το σώμα της σχηματίζει έναν αρκετά καλό λευκό αφρό που θα κάτσει σαν σκέπασμα για αρκετή ώρα, αλλά και όταν θα αρχίσει να πέφτει, θα παραμείνει πάλι πολύ καλός και συνεκτικός μέχρι τέλους.


Άρωμα: Υπέροχο, μα πραγματικά υπέροχο το άρωμά της όπου επικρατεί κατά κράτος η μυρωδιά γλυκού λευκού πιπεριού. Όταν θα αρχίσει να περνάει η ώρα και να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αρχίζεις και καταλαβαίνεις και ολίγον άνθη-βότανα, αλλά και τα malts. Μαγευτικό άρωμα, πολύ ιδιόρρυθμο που σε ξενίζει ευχάριστα. 
Γεύση: Εδώ μπορώ να πω ότι αιφνιδιάστηκα αρκετά. Κι εδώ η αίσθηση του πιπεριού μαζί με άλλα γλυκά μπαχάρια είναι κυρίαρχη πέρα για πέρα, αφήνοντας μόνο κάποια περιθώρια για κάποια εσπεριδοειδή. Στην αρχή με ξένισε ευχάριστα, αλλά στην πορεία η γεύση αυτή με κούρασε και μου προξένησε έναν κορεσμό. Όχι άλλο πιπέρι!!


Επίγευση: δεν περίμενα κάτι καινούριο εδώ. Πιπέρι γλυκό και ένα δυνατούτσικο κάψιμο σου αφήνει
τις τελευταίες εντυπώσεις μακράς διάρκειας.
Σίγουρα μια παράξενη ετικέτα που σε αιφνιδιάζει με το πόσο πιπέρι μπορεί να "χωράει" σε μια συνταγή μπύρας. Το άρωμά της είναι κάτι που δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Προσωπικά έμεινα γοητευμένος. Στη γεύση όμως πραγματικά κουράστηκα. Καλό το φινάλε της με τα spicy τσιμπήματα και το αλκοόλ του.
Βαθμολογία: 6,75


  • Bella Mère
μια blond ale στα 6,5 % ABV

 

Η στυπτικότητα (προφανώς αναφέρεται στη χρήση του λυκίσκου) αποτελεί αμάρτημα στο οποίο υπέπεσαν και οι Ζυθοποιοί ... για αυτό θα τιμωρηθούν με ξερό ψωμί και νερό από την
όμορφη (?????) Μαμά !

Στην μπύρα αυτή χρησιμοποιήθηκαν 4 είδη λυκίσκου και 3 είδη malts, ενώ εφαρμόστηκε και η μεθοδος dry hopping κάνοντας την μπύρα "στυπτική" και σαφώς hoppy. To όνομα της μπύρας αυτής αποτελεί ένα έξυπνο λογοπαίγνιο αφού εκτός από Bella Mere (όμορφη μητέρα), το Bel amere σημαίνει Beautiful bitter !!


Σώμα ανοιχτό πορτοκαλοκίτρινο με έναν εξαιρετικό λευκό αφρό που θα μείνει στητός για πολύ ώρα μέχρι να περιοριστεί σε ένα στεφάνι 1-2 χιλιοστού πάνω από την επιφάνεια!


Άρωμα: όμορφο άρωμα εσπεριδοειδών, λουλουδιών και βοτάνων. Το πορτοκάλι και κατά δεύτερον το λεμόνι είναι πιο εύκολα αντιληπτά. Ο λυκίσκος έχει το πάνω χέρι σαφώς και ακολουθούν αμυδρά τα malts όταν η μπύρα πιάσει πιο υψηλές θερμοκρασίες !!

Γεύση: Γλυκόπικρη η αίσθηση με καλό μπαλάντζο malts-λυκίσκου-μαγιάς. Τα φρούτα και κάποια μπαχάρια αχνοφαίνονται, ενώ υπάρχει και η αναζωογονητική αίσθηση της μέντας.

Επίγευση: Τελείωμα dry, μακράς διάρκειας, φρουτώδες, με σαφή τσιμπήματα πικράδας.

 

Μου άρεσε πολύ η συγκεκριμένη ετικέτα. Ο hoppy χαρακτήρας της σίγουρα την κάνει πολύ πιο refreshing και πιο αρωματική.

Βαθμολογία: 8 


Pache ... !!!

Καλό μήνα ...
καλό χειμώνα ...
Καλώς να μας μπουν τα Χριστούγεννα
και
άλλο κακό να μη μας βρει ...


Πανούλη ... ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την φωτογραφική μηχανή σου για το ανάλογο φωτογραφικό υλικό ... Τις τελευταίες μέρες με το κινητό, μάλλον σας κούρασα !!

7 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι να διαβάζω αυτό το blog!
    Σαφράν και πιπέρι?!!
    Στα μέρη μου αγαπάμε πολύ το πιπέρι, κάτι μου λέει πως αυτή την πιπεράτη μπύρα θα την εκτιμούσα!
    Όσο για το σαφράν ή κρόκο, επειδή έχει αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα σαν βότανο/μπαχαρικό, θα συμπλήρωνε αρωματικά πολύ καλά πιστεύω κάποια μπύρα με στοιχεία εσπεριδοειδών.
    Θυμάσαι καθόλου πως ήταν αυτή με το σαφράν?

    Ωραία η ανάρτηση αυτή, κυρίως επειδή παρουσιάζει και κάτι πιο ασυνήθιστο, μπράβο! Και οι φωτογραφίες ωραίες και με επίσης ωραίο background. :)
    Καλό μήνα σε όλους τους μπυραματιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΑΑΑ... τι ωραίες φωτογραφίεεεεεες....

    Αφού έσπασα τα νεύρα του ΜΙΧΟΥ αλλάζοντας 3 φορές τις φωτογραφίες και καταλήγοντας στην αρχική μορφή, μπορώ να πω πλέον πως πρόκειται για μια εξαιρετική παρουσίαση των προϊόντων της Millevertus.

    Είχα κι εγώ τη τύχη να δοκιμάσω όλη τη σειρά των πειραματικών ετικετών της ζυθοποιίας κι εξεπλάγην ευχάριστα με τη φαντασία, ως προς τις γεύσεις που μπορεί να συνδυάσει κάποιος!!

    Αναλυτικά μπορώ να πω με σιγουριά πως η "Βella Mere" και η "Mere Superieure" αποτελούν σίγουρες λύσεις σε όσους σπαζοκεφαλιάζουν με το εκνευριστικό ερώτημα "τι θα πιω πάλι σήμερα?"...
    Ακόμη, η dubbel που ανέφερε ο ΜΙΧΟΣ λέγεται "Douce Brunette" και είναι μια αξιόλογη ετικέτα για το είδος της. Από την άλλη, η "Αmarante" είναι μια γευστικά δύσκολη μπύρα με ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως επίσης, η μπύρα με το σαφράν, πέρα από το εντυπωσιακό της προσπάθειας, μου θύμιζε "betadine"...

    Τέλος, θα αναφερθώ κι εγώ με τη σειρά μου στην άριστη μεταχείρηση που τύχαμε από πλευράς ζυθοποιού αλλά και στις πανέφορφες ετικέτες που στολίζουν τα πειράματα της ζυθοποιίας αυτής.

    Να κι ένα σημαντικό όφελος των μπυρο-εκδρομών στη Μπρούζ...οτί δύναται κανείς να δοκιμάσει όμορφα πράγματα από κει που δε το περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kalo mhna se olous - kai pws na mhn einai dld, me tetoies parousiaseis pou exoume th xara na diabazoume!!

    Poly feugates kai oi 3 etiketes, tha ithela poly na dokimasw thn pipperath! Logw ths ''idiothtas'' mou wstoso, tha yhfisw thn hgoumenh... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Μιχουλίνο ... πολύ ωραια παρουσίαση. Ο τύπος πάντως που σέρβιρε πολυ γέλιο .. όντως προκαλούσε ... αλλα ο Σπυράκος μας δεν μασησε και αφου μας σέρβιρε την Bouce Brunette με την όμορφη μελαχρινή κοπέλα (χωρίς την στολή της φωτο) τον ρώτησε αν ειναι η κόρη του ... χαχα ... καλή dubbel όπως ειπε ο Πάνος, ενα 8αράκι ειναι μια χαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Dark Chef ... πράγματι οι μπύρες της Ζυθοποιίας αυτής παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε άποψη!
    Οι δυο συνταγές με το σαφράν άφηναν διαφορετικές εντυπώσεις. Καταρχήν στο αρωμα να ξεκαθαρίσω πως ο κρόκος έδενε πολύ όμορφα και στις δυο.
    Στη γεύση όμως πράγματι η μια μου φάνηκε too much για τις προτιμήσεις μου. Όπως είπε και ο Πάνος θύμιζε φαρμακευτικό σκεύασμα.

    Αντίθετα η δεύτερη συνταγή με το πιο πολύ αλκοόλ ήταν πολύ καλύτερη. Δεν ξέρω τι αλλαγές άλλες υπήρξαν σε αυτή τη συνταγή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σαφώς πιο ήπιο και πιο "γευστικό"!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι... δυο ιδιαίτερες ετικέτες, τόσο σε εμφάνιση όσο και ουσία :)

    H La Mere Superieure με το λουλουδένιο άρωμα, τη σπιρτόζικη αίσθηση στο στόμα και τη γεμάτη γεύση της, που ξεκινά hoppy για να καταλήξει malty, είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση (σε όσους αρέσκονται στις αυταρχικές κυρίες :P) Την βαθμολογώ επίσης με 7.75 στα 10.

    Από την άλλη μεριά, η Bella Mere, η ρυτιδιασμένη γιαγιά, κάπου τα μπέρδεψε με τις ποσότητες στη συνταγή :P Οι δυο χαρακτηριστικές μυρωδιές της βύνης και του λυκίσκου σε χτυπάνε με το καλημέρα ενώ λίγο ανθόμελο προσπαθεί να γεφυρώσει κάπως τη διαφορά. Η γεύση γενικά πικρή, ολίγον στυφή και ξηρή, μας δίνει μια περίπλοκη hoppy blonde, που προσωπικά με άφησε μ' ένα ερωτηματικό... Βαθμολόγησα με 7.5 στα 10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή