Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij Verhaeghe ... Οι "μάστορες" της Φλάνδρας

Ζυθοποιία Verhaeghe λοιπόν ...

Βρίσκεται στην Δυτική Φλάνδρα με πρωτεύουσα την Μπρύζ. Έδρα της ζυθοποιϊας ειναι ενα μικρό χωριό με το όνομα Vichte. Η τέχνη τους κρατάει απο το 1817 μέχρι και σήμερα και τα μυστικά τους πέρναγαν απο γενιά σε γενιά. Σημερινός ιδιοκτήτης ειναι ο Karl Verhaeghe ο οποίος κρατάει τις συνταγές απαράλλαχτες. Θα μπουρούσα να πω πάρα πολλά αλλα θα ηταν κρίμα μην ρίξετε μια ματιά και στο site τους για περισσότερα ιστορικά και φωτογραφίες.
Το μόνο που θ αναφέρω ειναι οτι στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου ο πρoπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη ο Paul Verhaeghe αρνήθηκε την παραγωγή στους Γερμανούς κι ετσι έκλεισε για αρκετό καιρό.

Η ζυθοποιϊα Verhaeghe εχει σαν ειδικότητά της μπύρες παραδοσιακές που ο λαός της Φλάνδρας έμαθε να πίνει χρόνια τώρα τις Flemish Ale ή αλλιώς Oud Bruin ή Flanders Red ή Sour Ale ειναι όλα τα ίδια όπως και να τα πιείτε :)

Παράγουν 5 μπύρες και 1 Χριστουγεννιάτικη. Οι πιο σημαντικές απ αυτές ειναι οι εξής:
Duchesse de Bourgogne
Echte kriek
Vichtenaar


Duchesse de Bourgogne

Αν και την συγκεκριμένη μπύρα την έχω πίει αρκετες φορές πλέον αφου την βρίσκουμε και στην Ελλάδα θα προτιμήσω να δανειστώ την εξαιρετική παρουσίαση του φίλου Chalice με την οποία και συμφωνώ ....
Μερικούς μήνες μετά την πρώτη μου γνωριμία με τη Δούκισσα, επιστρέφω με μια ακόμα δοκιμή, για να συμπληρώσω την παρουσίαση που άφησα κάπως στη μέση, μην ξέροντας πως να περιγράψω αυτό το πρωτόγνωρο αίσθημα του να δοκιμάζεις μια sour ale και μάλιστα αριστοκρατικής κλάσεως και να επιχειρήσω να τη βαθμολογήσω. Η Δούκισσα της Βουργουνδίας, στην οποία έχει αφιερωθεί αυτή η μπύρα, ήταν η Μαρία, μοναδική κόρη και κληρονόμος του Charles the Bold, Δούκα της Βουργουνδίας (που επεκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα του σημερινού Βέλγιου - Ολλανδίας - Λουξεμβούργου και τμήματος της Γαλλίας) και ο γάμος της οποίας με τον αυτοκράτορα Maximilian των Αψβούργων, πυροδότησε αιώνες διαμάχης μεταξύ Αυστρίας και Γαλλίας. Η Μαρία πέθανε το 1482, σε ηλικία μόλις 25 χρονών σε ατύχημα, ενώ έκανε ιππασία και ο τάφος της βρίσκεται στη Bruges.
H Duchesse de Bourgogne είναι μια sour ale που φτιάχνεται απ 'τη ζυθοποιία Verhaeghe στο Vichte του Βελγίου. Οι sour ales είναι παραδοσιακές μπύρες που μοιάζουν αρκετά με τις lambic. Έχουν ξινή και φρουτώδη γεύση και μετά την πρώτη και τη δεύτερη ζύμωση, η μπύρα παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια μέχρι και για 18 μήνες. Στην εμφυάλωση καταλήγει ένα μίγμα από μπύρα ωρίμανσης 8 και 18 μηνών. Σερβίρω κρύα, στους 8 με 9 βαθμούς σε ποτήρι κρασιού Βουργουνδίας. Το χρώμα της καφε-κόκκινο σκούρο, διαυγές. Ο ανοιχτός καφέ αφρός της, έχει μέτριο όγκο και διαλύεται σύντομα χωρίς ν' αφήσει ίχνη, παρά μόνο ένα λεπτό τούλι με μικρά μπεζ νησάκια που αργοβυθίζονται στην κόκκινη θάλασσα. Ένα λεπτό στρώμα αφρού θα στολίζει τη μπύρα μας μέχρι το τέλος.

Άρωμα ώριμου κερασιού, όξινο, αναζωογονητικό, λίγο μεθυστικό θα έλεγα. Γεύση επίσης φρουτώδης, κοντινή στο κρασί, γλυκιά στην αρχή, ξινή στη συνέχεια. Η αίσθηση στο στόμα απολαυστική, βελούδινη στην αρχή, μα μετά σου "τρώει" τη γλώσσα, σα τη γάτα που σ' αφήνει να "τρέξεις" το χέρι σου πάνω στη γούνα της, πριν γυρίσει για να σε διώξει μ' ένα χςςςς...

Η αίσθηση να στριφογυρίζεις τη γουλιά στο στόμα σου, ενώ η ξινίλα μεγαλώνει με το κάθε δευτερόλεπτο που περνά, είναι απλά φανταστική και ιντριγκαδόρικη. Μια πολύ ιδιαίτερη μπύρα που σίγουρα θα επιδιώξω να ξαναπιώ. Τη βαθμολογώ με 9 στην εμφάνιση, 9 στο άρωμα, 8 στη γεύση και 8 στην γενικότερη αίσθηση.
Συνολική βαθμολογία: 8.5 στα 10

Ευχαριστούμε κύριε Chalice ... για τα πνευματικά δικαιώματα θα μιλήσουμε :)

Echte Kriek

Η ώρα της έφτασε ..... πέφτει στο ποτήρι μου στους 7-8 βαθμούς και σχηματίζει ενα μέτριο αφρό χρώματος μπεζ-ροζ ο οποίος εξαφανίζεται γρήγορα αφήνοντας ενα λεπτό πέπλο αφρού και μικρές φυσσαλίδες που πηγαινοέρχονται. Το χρώμα της κόκκινο κερασί διαυγές ... ξεδιψαστική μόνο και μόνο που την κοιτάς.

Τα αρώματά της γλυκά και μαγευτικά με την γλύκα του κερασιού να κυριαρχεί με μια υποψία βανίλιας και καραμέλας αλλα και ελαφρώς βαλσάμικου.

Στη γεύση φυσικά δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η γλύκα για αρχή την οποία την ακολουθεί η γεύση του βαλσάμικου και η καραμέλα που καθώς αρχιζει και ζεστένεται μοίαζει να κυριαρχεί της αρχικής τηςγλύκας.

Η επίγευση ειναι ολα τα λεφτά για μένα που ειναι μακράς διαρκείαςαφήνοντας στο στόμα σου μια βελούδινη ξινίλα (όσο παράξενο κι αν ακούγεται) που σε συνδιασμό με την στυφίλα σου θυμίζει ενα πολύ καλο κόκκινο κρασί.

Το αλκοόλ της που ειναι στο 6,5% δεν διακρίνεται καθόλου αλλα όσο περνάει η ώρα (δηλ. γύρω στους 10 βαθμούς) σε πιάνει λιγάκι στην μύτη αλλα και στη γεύση ... σίγουρα δεν προβληματίζει αλλα απο κει που δεν το περιμένεις σου 'ρχεται. Το σώμα της μέτριο τ οποίο κατεβαίνει άνετα. Το ανθρακικό της χαμηλής ποσότητας που σου τσιμπάει την γλώσσα στην αρχή αλλα σιγά σιγά χάνεται .
Βαθμολογία 8.5


Vichtenaar

Η Vichtenaar λοιπόν ειναι μια Flemish Ale με αλκοόλ στο 5,1%. Η διαδικασία μεχρι να την πάρουμε στα χέρια μας ειναι ελαφρώς χρονοβόρα κι αυτο γιατι οταν ετοιμαστεί η μπυρίτσα αποθηκεύεται σε δρυινα βαρέλια για τουλάχιστον 8 μήνες και εμφιαλώνεται χωρις καμμία άλλη ανάμειξη όπως οι αλλες δύο.

Σερβίρω την μπύρα στους 8-10 βαθμούς κελσίου πέφτει στο ποτήρι και δημιουργεί αφρο πλούσιο χρώματος μπέζ. Το χρώμα της βαθύ κόκκινο ή καλύτερα βυσσινή.

Τα αρώματα της δυνατά, σε πρώτο πλάνο ειναι τ αρώματα βαλσάμικου και πράσινου μήλου και μπαλατζάρει πολύ όμορφα με νότες ροδιού και βανίλιας. Καθώς περνάει η ώρα το άρωμα της γίνεται πιο ζεστό και γήινο για να δούμε και στην γεύση...

Η γεύση δεν ξεφεύγει απ αυτό που μας έδωσαν τ αρώματα με το ξυδάκι, την βανίλια και το ελαφρύ άρπαγμα απο τα δρύινα βαρέλια να φτιάχνουν εναν πολύ όμορφο συνδιασμό γεύσης.

Η επίγευση της μέτριας διάρκειας με το σώμα της να ειναι βελούδινο και το ανθρακικό σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα. Το αλκοόλ δεν σε προβληματίζει καθόλου .... το μόνο ίσως που θα σ ενοχλήσει ειναι αν δεν εχεις δεύτερο μπουκάλι για να συνεχίσεις γιατι τα 250ml του μπουκαλιού ειναι πολύ λίγα :(

Βαθμολογία 9

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για την πολύ καλή ανάρτηση-ιστορική περιγραφή αυτών των μπυρών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο βρε Μπυροκίνιο!! Αγαπημένη ζυθοποιία αυτή της Verhaeghe με τις υπέροχες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής της Δυτικής Φλάνδρας!
    Οι μπύρες αυτές μπορεί να ξενίσουν (μάλλον ευχάριστα) αυτόν που θα τις πρωτοδοκιμάσει και θεωρώ πως παρόλο που είναι "δύσκολες" μπύρες ως προς το μέσο όρο προτιμήσεων-γούστων ενός Έλληνα, έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να τις αγαπήσεις μετά από μερικές δοκιμές.

    Πάντως υπάρχουν ορκισμένοι οπαδοί αυτών των ετικετών. Χθες μάλιστα ο Πάνος, ο Νίκος (beerider) κι εγώ, απολαύσαμε μια 750άρα Δούκισσα στο BeerStore παρέα με το Μάκη και ξανακάναμε εκτενή αναφορά για αυτό το είδος μπύρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα, πάλι στο Beerstore θα τρέχω για αγορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΟΦΙΑ... ΒΛΕΠΩ Ε! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ... !!!!
    (ο εφιαλτης σου aka SaLoNiKia!) χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη Δούκισσα της Βουργουνδίας την έχω δοκιμάσει κι εγώ. Στο Βέλγιο όμως. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει και στην Αθήνα?
    Ήταν πραγματικά κάτι πολύ ξεχωριστό, θύμιζε κρασί και ίσως περισσότερο ξύδι μπαλσάμικο. Θα ήθελα πάντως να την ξαναδοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή