Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

La Trappe Trappistenbier :: La Trappe Blond - La Trappe Quadrupel

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου σήμερα και καιρός είναι πιστεύω να αναφερθούμε και στους μοναχούς του Koningshoeven ( Κήποι του Βασιλιά στα ολλανδικά) παρόλο που αρκετοί αναγνώστες θα σπεύσουν και πάλι να αμφισβητήσουν το κατά πόσο θα έπρεπε οι Ολλανδοί μοναχοί να φέρουν το τραππιστόσημο στις μπύρες τους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης!
Η σειρά της La Trappe αποτελεί την μοναδική απάντηση των Ολλανδών μοναχών έναντι των Βέλγων. Παρόλο που για μια 6ετία είχε χάσει το τραππιστόσημό της (1999-2005) δεν την εμπόδισε ποτέ να αποτελεί μια από τις εμπορικότερες trappist που υπάρχουν, η μόνη ίσως που ακολουθεί κατά πόδας την Chimay η οποία είναι το νούμερο 1 παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης ανάμεσα στις 7 μοναστηριακές ετικέτες και όχι μόνο. Προσωπικά θεωρώ πλέον πως η La Trappe έχει ξεπεράσει ακόμη και την Chimay!
 


Μολονότι η La Trappe είπαμε βαδίζει πιστά στα χνάρια των μοναχών του Scourmont (Chimay) συνεχίζει να εντυπωσιάζει εμάς τους μπυρόφιλους με την τόσο ανεβασμένη ποιότητα που εξακολουθεί να έχει στις ετικέτες της, γεγονός που την κάνει μάλιστα από τις πιο αγαπητές trappist στο ευρύ αγοραστικό κοινό! Μη ξεχνάμε ασφαλώς πως είναι και η μόνη εκ των 7 νόμιμα χαρακτηρισμένων trappisten που έχει την πληρέστατη σειρά παραγωγής αφού μας παρέχει 7 διαφορετικές τραππιστικές ετικέτες!

  • La Trappe Blond
  • La Trappe Dubbel
  • La Trappe Tripel
  • La Trappe Quadrupel
  • La Trappe Witbier
  • La Trappe Bockbier
  • La Trappe Isid' οr  (αποτελεί την τελευταία ετικέτα τους και μάλιστα επετειακή για τα 125 χρόνια από τότε που ο αδερφός Ισίδωρος ξεκίνησε να παράγει για πρώτη φορά μπύρα στο μοναστήρι).
Σήμερα θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για δυο (2) από τις 7 ετικέτες των Ολλανδών μοναχών!

La Trappe Blond
η πρώτη στην αύξουσα σειρά της La Trappe με 6,5% ABV και
με το μεγάλο Β να φιγουράρει πάνω στην κίτρινη ετικέτα της, αλλά και στο καπάκι της ...


Όμορφο κιτρινωπό το σώμα της, που αν κοιτάξεις το ποτήρι από διαφορετικές γωνίες και υπό τα καμώματα του φωτός δίνει την αίσθηση του ανοιχτού πορτοκαλί ...
Αφρός λευκός, θα πέσει στην αρχή επιβλητικά, αλλά θα χάσει τάχιστα τη συνεκτικότητά του με αποτέλεσμα σύντομα να περιοριστεί σε ένα ψιλό πέπλο και κατόπιν σε ένα δαχτυλίδι που θα κοσμεί την ξανθιά κυρία μέχρι τέλους ...

'Αρωμα : γλυκό και ζεστό το άρωμά της με τα φρούτα και τη μαγιά να έχουν στην αρχή τον πρώτο λόγο και κατόπιν τα malts και κάποια καρυκεύματα. Στην αρχή το άρωμα της μπανάνας και του πορτοκαλιού είναι αυτά που ξεχωρίζουν, αλλά πιάνοντας υψηλότερες θερμοκρασίες υπερισχύει η μαγιά και κάποια υποψία καραμέλας με φρούτα.


Γεύση: γλυκιά θα χαρακτήριζα την αίσθηση στο σύνολό της. Φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, ελαφρώς μπανάνα) ξεχωρίζουν μαζί με τη ζάχαρη και τη ζεστασιά της μαγιάς. Ελαφρώς spicy (υποψιάζομαι κόλιανδρο και αυτό γιατί τον χρησιμοποιούν συχνά πυκνά οι Ολλανδοί μοναχοί στις συνταγές τους).

Επίγευση: σχεδόν γλυκό τελείωμα με την αίσθηση των φρούτων και ειδικότερα της μπανάνας να επικρατεί έστω και αμυδρά, ενώ μια ελαφριά πικράδα ίσα που εμφανίζεται για να υποδηλώσει την παρουσία του λυκίσκου ...


Σώμα μέτριο προς δεμένο θα έλεγα. Ανεπαίσθητη η ύπαρξη αλκοόλ, μέτριο το ανθρακικό της ...
Για μια ακόμη φορά αυτή η ξανθιά κυρία μου άρεσε πολύ και πιστεύω πως είναι μια παρεξηγημένη μπύρα, μιας και όλοι μας έχουμε συνηθίσει στις πιο γνωστές της σειράς...

Βαθμολογία: 7,75


La Trappe Quadrupel 
η "ναυαρχίδα" της σειράς ... η πολυαγαπημένη Q
στα 10% ABV


 Πολύ όμορφο βαθύ πορτοκαλί προς κοκκινωπό το χρώμα του σώματός της που στο φώς μετατρέπεται σε μια πανέμορφη πορτοκαλοκόκκινη θάλασσα ελάχιστα θολή θα έλεγα.Ένας αρκετά ικανοποιητικός στην αρχή αφρός θα δημιουργηθεί στην απόχρωση της βανίλιας θα έλεγα ο οποίος σύντομα θα περιοριστεί σε ένα ψιλό πέπλο που σκεπάζει την επιφάνεια και αμέσως μετά σε ένα δαχτυλίδι, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως αφήνοντας έτσι ακόμα καλύτερα να έρθει στην επιφάνεια το άρωμα της Q ….


Άρωμα: γλυκό άρωμα, ελαφρώς spicy στην αρχή με τα malts και την μαγιά να έχουν αρχικά το πάνω χέρι, ενώ στην πορεία η άνοδος της θερμοκρασίας στο σώμα της αφήνει να αντιληφθείς και ένα μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας και κάποιο πέρασμα μπανάνας και δαμάσκηνου ίσως …Καθόλου αισθητός ο λυκίσκος, πράγμα αναμενόμενο άλλωστε για strong ale και πολύ καλά κρυμμένη η αίσθηση του αλκοόλ στη μύτη. Διακριτικό και απαλό άρωμα στο σύνολό του.. όχι τόσο δυνατό..

Γεύση: εδώ πιστεύω πως είναι όλη η ομορφιά αυτής της μπύρας, το δυνατό της σημείο. Απρόσμενα εξαιρετική γεύση για κάποιον που την δοκιμάζει για πρώτη φορά και φυσικά πιο περίπλοκη σε σχέση με το άρωμα. Γλυκιά, βελούδινη αίσθηση στο στόμα με την καραμελωμένη ζάχαρη, ίσως τη σταφίδα, τα φρούτα ( μαύρα φρούτα αλλά και λίγο από μήλο μπανάνα και αχλάδι μου φέρνει), υποψία κακάο. Τσιμπήματα του αλκοόλ στη γλώσσα αλλά και τσιμπήματα από μια αίσθηση πιπεράτη θα έλεγα… Δίπλα στα malts η μαγιά δίνει την αίσθηση σαν να έχεις κάνει ζύμη γλυκιά για κουλουράκια ή μπισκότα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων .Πραγματικά εξαιρετική…


Επίγευση: στο τελείωμα παρελαύνουν όλα και από λίγο, ενώ μια ελαφριά πικράδα του λυκίσκου έρχεται να εξισορροπήσει τη γλύκα από τη ζάχαρη, τα φρούτα και τη μαγιά που υπάρχουν και στο τελείωμα διαρκείας. Λίγο πιο αισθητό και το αλκοόλ στην επίγευση και μια ανεπαίσθητη spicy εμφάνιση και πάλι!


Το σώμα της πάνω του μετρίου. Η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει η Q δεν μπορεί παρά να αφήνει ικανοποιημένο τον κάθε μπυρόφιλο και με το παραπάνω …

Βαθμολογία: 9


Ας θυμηθούμε και τα απαραίτητα ιστορικά της La Trappe, έτσι όπως μας τα ανέλυσε στο παρελθόν ο αγαπητός μας Chalice :

"Το μοναστήρι του Koningshoeven (σημαίνει Κήποι του Βασιλιά στα ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ' το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση.
Η πρώτη ζυθοποιϊα κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.
Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και γι αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του 50.


 Οι Dubel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το '87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το '91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε το ζυθοποιίο και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ' το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο "Authentic Trappist Product" αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική.



To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών."

Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Poly wraio afierwma sto ollandiko monasthri pou polloi apo emas tha thelame na episkeftoume - kai isws na kleistoume gia kamia ebdomada! ;)

    Polles kales oi etiketes ths La Trappe, eidika h Q einai apisteuth mpyra!

    YG: Kapoioi apo sas tha dokimazan thn palaiwmenh Q se kapoio festibal, h lathos thymamai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμάσαι λάθος Δόκιμε... Είχαν μάλιστα υποσχεθεί πως θα μας θυμηθούνε στην επιστροφή... Αλλά μάλλον μας "μνημονεύανε" όταν κατέβαζαν το ένα ποτήρι μετά το άλλο...

    - Καλά... μια oak aged δεν ήθελε να του πάμε στην Ελλάδα ο Chalice;
    - Αν θες να του πας τη δική σου δε σε κρατά κανένας... εγώ τη δικιά μου τη καβάντζα θα την κρύψω καλά να μη τη βλέπει ανθρώπου μάτι... Άσε που όταν τη ξεχωνιάσω θα 'χει γίνει λουκουμάκι :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι μου καλοί έχω την εντύπωση (είμαι σχεδον σίγουρος θα έλεγα) πως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ καμιά απο τις trappist ετικέτες που βρίσκονταν εκεί από ολα τα μοναστήρια δεν επιτρέπονταν να πωληθεί επι τόπου σε κάποιο επισκέπτη. Μόνο για τις trappist μιλαω πάντα.
    Μπορούσες μονο να τις δοκιμάσεις στο δοκιμαστικο ποτηράκι του φεστιβάλ και μονο στο χωρο του φεστιβαλ!
    Απο εκεί και πέρα, πάλι δε θυμάμαι να ειδαμε την la trappe Q oak aged σε κάποιο μπυρομάγαζο μέσα στην Brugge, ώστε να την αγοράσουμε!
    Αυτά τα ολίγα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα απο Κρητη!

    Να προσθεσω οτι και το βαρελι της Quadrupel ειναι εκπληκτικο! Και αρκετα δυνατο :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή