Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Mikkeller American Dream

H American Dream (το Αμερικανικό όνειρο) εκφράζει το όνειρο που έχουν οι ίδιοι οι Δανοί όσον αφορά τις μπύρες τύπου lager... τιγκαρισμένες δηλαδή σε αμερικανικό λυκίσκο!


Όπως διαβάζουμε στην επίσημη καταχώρηση: Mikkeller introduces the American Dream, a Lager with plenty of US-hops. On the Danish market it's called The American Dream, while it is called The Danish Dream for the American market...


Mikkeller American Dream label 600 
Η κατηγορία στην οποία κατατάσεται στο RateBeer είναι αυτή των premium lagers (αν και το Beer Advocate την αναφέρει ως imperial Pilsner, το χαμηλό αλκοόλ της American Dream δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη κατηγορία που έχει min αλκοόλ 6.5%). Σύμφωνα με την περιγραφή του RateBeer για την κατηγορία αυτή, είναι μια μπύρα που παίζει ανάμεσα σε μια τυπική lager και μια pilsner, με τονισμένη την παρουσία των malts και του λυκίσκου...

"A beer that straddles between the mainstream Pale Lager and Pilsner. Not all beers that call themselves Premium Lager are, but those that are will typically have a deep gold to light bronze colour, and distinct influence of malt and hops. They should be free of adjuncts and will have a softer carbonation than Pale Lager or Classic German Pilsner. IBUs will typically range in the 20’s, and lagering times will typically be 4-6 weeks, more in line with what pilsners have. Overall accent will be malty-to-balanced, alcohol in a slightly tighter range than either Pale Lager or Pilsner (4.5-5.5%). Most often the product of a microbrewery or brewpub, but macrobreweries can make this style if they jack up the hops a bit and make it all-malt"


Mikkeller American Dream bottle in hand 600


Βγάζω την American Dream απ' το ψυγείο και της δίνω ένα δυο λεπτά να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Θέλω να την απολαύσω κρύα, όπως προβλέπεται απ' το συγκεκριμένο στυλ, αλλά απ' την άλλη, να μπορέσω να διακρίνω τις γεύσεις και τ' αρώματα που έχουν δώσει στη συγκεκριμένη μπύρα η ενισχυμένες (για το στυλ πάντα) δόσεις ποιοτικής βύνης και λυκίσκου που έχει χρησιμοποιήσει ο Mikkel Borg σ' αυτή τη συνταγή - όνειρο... Αυτή τη συνταγή - πρόταση για το πως θα 'πρεπε να φτιάχνεται μια lager, εξακολουθώντας να στέκεται περήφανη στο τραπέζι ενός λάτρη της καλής μπύρας. 
Στην κόκκινη ετικέτα με το γνωστό σκίτσο του ζυθοποιού, γράφει πως αυτή η τιγκαρισμένη στον αμερικανικό λυκίσκο λάγκερ, είναι προορισμένη για να πίνεται απευθείας απ' το μπουκάλι, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα... Ε καλά τώρα, δεν είναι και καλοκαίρι... λέω να τη σερβίρω σε ποτήρι, να την απολαύσουμε και λίγο οπτικά...


Mikkeller American Dream g&b 600

Σερβίρω λοιπόν και πράγματι η εμφάνιση με αποζημιώνει. Χρώμα ξανθό, αρκετά σκούρο και φυσικά θολό, ενώ ο λευκός αφρός της στέκεται πλούσιος για μερικά λεπτά, για να περιοριστεί στη συνέχεια σε λεπτό καπάκι.


Mikkeller American Dream foam 600


Το άρωμά της, hoppy στην αρχή, malty στη συνέχεια, όταν η μπύρα μας αρχίσει να ζεσταίνεται. Στο στόμα, το αμερικανικό όνειρο αποκαλύπτεται περίτρανα. Μ' ένα τσίμπημα στην άκρη και κάτω απ' τη γλώσσα κι ένα καλό χτύπημα στο υπογάστριο ξαφνιάζει τον ανυποψίαστο πότη!


Mikkeller American Dream glass in hand 600


Στη γεύση κυριαρχούν τα ξινά εσπεριδοειδή με κυρίως εκπρόσωπο το λεμόνι, αλλά και στοιχεία από γρασίδι και πεύκο. Ο λυκίσκος βασιλεύει τόσο στη γεύση όσο και στην επίγευση. Τα malts παίζουν απλά υποστηριχτικό ρόλο, δένοντας καλά τη συνταγή. 


Βαθμολογώ με 8.25 στα 10
Μια ευχάριστα ευκολόπιοτη lager - pilsner. Απρόσμενα δυνατή αίσθηση για 4.6% αλκοόλ. Μπορούμε να φωνάξουμε "εύγε" στο λυκίσκο!


Δείτε κι ένα βιντεάκι με τον Thomas Schoen της Mikkeller να τραγουδά ένα Δανέζικο τραγούδι για το πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια μόνιμη δουλειά, όταν το μόνο που ξέρεις να κάνεις καλά είναι να... πίνεις μπύρες (American Dream για την ακρίβεια)

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου