Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Schloss Eggenberg Urbock 23° :: "The Cognac of Beers" ?

Η Αυστριακή Ζυθοποιία Castle Eggenberg πιθανόν να ήταν άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, αν δεν έκαμνε την ιστορική κίνηση-ματ το 2000 να πάρει την παραγωγή της αγαπημένης μας Samichlaus επ' ώμου συνεχίζοντας μια παράδοση και δίνοντας χαρά και πάλι στους φίλους της Sami σε όλον τον κόσμο!


Παρόλ' αυτά η Ζυθοποιία αυτή ( Schloss Eggenberg στα Γερμανικά) παράγει και άλλες ετικέτες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές στο ευρύ κοινό. Μάλιστα η επίσημη έναρξη παραγωγής και διακίνησης μπύρας της Eggenberg ζυθοποιίας είναι η χρονιά του 1681, χρονολογία που αναγράφεται μάλιστα πάνω σε όλα τα πολύ όμορφα σε design μπουκάλια της με το ανάγλυφο "Schloss Eggenberg"!


Από το 1803 η οικογένεια Stohr είναι αυτή που έχει πάρει τα ηνία της ζυθοποιίας σε μια περιοχή του Gmunden της Αυστρίας, βόρεια των Άλπεων, με το όνομα Salzkammergut. Σήμερα η 7η γενιά συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες των προηγούμενων αιώνων έχοντας στην γκάμα τους μια σειρά ετικετών με διακρίσεις κατά καιρούς.
Σήμερα θα πούμε λίγα λόγια για μια από αυτές, αφού το τσουχτερό κρύο που εδώ και δυο μέρες έχει "σφίξει" για τα καλά τη συμπρωτεύουσα, μας επιτρέπει να κινηθούμε στις επίκαιρες ετικέτες Bock!


Schloss Eggenberg Urbock 23°
μια Doppelbock στα 9,6 % ABV
Η μπύρα αυτή ωριμάζει και ζυμώνεται για 9 μήνες στα παλιά κελάρια της Ζυθοποιίας του Κάστρου Eggenberg. Σε πολλές χώρες μάλιστα αποκαλείται και ως " The Cognac of  Beers"!!


Πορτοκαλο-κοκκινωπό το σώμα της, διάφανο άρκετά! Ο λευκός αφρός της θα πέσει καλά στην αρχή, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής θα υποχωρήσει μάλλον γρήγορα, αφήνοντας ένα αραιό πέπλο 2 χιλιοστών με μπουρμπουλήθρες μέχρι τέλους!

Άρωμα: ευχάριστο το άρωμα της. Περισσότερο malty στην αρχή με περάσματα φρούτων (μήλο, αχλάδι), ελαφρώς καραμέλας και ασφαλώς αλκοόλ.


Γεύση: στη γεύση τα πράγματα δεν πολυαλλάζουν. Γλυκιά η αίσθηση με τα malts και τη ζάχαρη να κυριαρχούν, ενώ έπονται η καραμέλα και ακόμη πιο πίσω φρούτα πολύ αχνά! Το αλκοόλ σου τσιμπάει τη γλώσσα αισθητά! Τσιμπήματα λυκίσκου υπάρχουν, αλλά μέχρι εκεί. Κατά βάση γλυκιά και αλκοολική η συνολική αίσθηση.


Επίγευση: το τελείωμα είναι όμορφο θα έλεγα, μακράς διάρκειας με το αλκοόλ να κλέβει την παράσταση αφού σου ζεσταίνει για τα καλά τον ουρανίσκο. Γλυκό και το φινάλε με μια ανεπαίσθητη πικράδα να ισορροπεί ελαφρώς το όλο σκηνικό που σε καμιά περίπτωση δεν παύει να χαρακτηρίζεται ως γλυκό.

Για μια ακόμη φορά η Eggenberg έχει φτιάξει μια δυνατή σε αλκοόλ μπύρα με ιδιαίτερη γλυκύτητα! Μπύρα που απευθύνεται σε πότες εν μέσω χειμώνα προφανώς. Δεν ξέρω αν είναι το Κονιάκ των μπυρών, όπως θέλουν να την αποκαλούν εκεί στην Αυστρία, αλλά προσωπικά περίμενα καλύτερα πράγματα!
Ίσως γιατί στο παρελθόν είχα δοκιμάσει την δυνατότερη εκδοχή της, την Eggenberg Urbock Dunkel Eisbock η οποία ήταν πράγματι εξαιρετική μπύρα παρόλο που είχε μόνο 9,8% ABV.

Σε κάθε περίπτωση, για μια μέρα σαν τη σημερινή, όπου ο πολύ δυνατός Βαρδάρης μας τα έχει παγώσει όλα εδώ στη Θεσσαλονίκη, θεωρώ πως η μπύρα αυτή είναι ό,τι πρέπει!!

Βαθμολογία: 7,5



Pache ... !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου