Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Bell’s Java Stout

Σε παλιότερη παρουσίαση είχαμε αναφερθεί στην εξαιρετική μικροζυθοποιία Bell’s από το Michigan των ΗΠΑ.

Bells_JavaStout_label
Πέραν της Kalamazoo Stout που κυκλοφορεί όλο το χρόνο και την εποχιακή Expedition Stout, για τις οποίες μιλήσαμε, μια από τις δέκα ακόμη stout που φτιάχνει η Bell’s είναι η Java Stout (άλλες είναι η Cherry stout, η Double Cream stout η Milk stout, η Oatmeal stout, η Rye stout, η Smoked stout, η Trumpeter’s irish style stout, η Harry Magill’s spiced stout και η Black Note Bourbon Barrel Aged Stout)

Η Java Stout φτιάχνεται με πραγματικό καφέ στη σύνθεσή της, ένα χαρμάνι που έχει επιλεχθεί και παράγεται ειδικά για τη Bell’s από ένα τοπικό καφεκοπτείο.

Bells_JavaStout_g&b

Τη σερβίρω κοντά στους 12 βαθμούς Κελσίου σε pint ποτήρι. Το χρώμα της, κλασσικά μαύρο και ο μπεζ-καφέ αφρός της γεμίζει πλούσιος και κρεμώδης το ποτήρι, αφήνοντας πλούσια ίχνη στο ποτήρι όσο κατεβαίνει.

Bells_JavaStout_foamyglass1

Bells_JavaStout_foamyglass2

Στο άρωμά του χαρακτηριστική αν και αναμενόμενη είναι η παρουσία του καφέ, αλλά μαζί διακρίνω βανίλια και μια δόση αλκοόλ. Λεπτόκοκκα σωματίδια ίπτανται μπρος στη μύτη μου, δίνοντας μια αίσθηση ζαχαροπλαστείου.

Bells_JavaStout_foamyglass3

Το σώμα της γεμάτο κι η αίσθηση στο στόμα αν και κάπως σαγρέ στην αρχή, είναι ιδιαίτερα δροσιστική και αναζωογονητική. Ένα μικρό τσίμπημα στην άκρη της γλώσσας ξεκινά με κάθε γουλιά, ένα καινούργιο κύκλο αλληλοσυνδεόμενων αισθήσεων.

Bells_JavaStout_inhand

Γλυκόξινη γεύση. Ψημένη βύνη και καφές αλληλεπιδρούν με το λυκίσκο δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και απολαυστικό αποτέλεσμα. Μακρά επίγευση γλυκόπικρη, με τον καφέ να κερδίζει στα σημεία.
Μια ευκολόπιοτη και απολαυστική stout με ιδιαίτερο και δυναμικό χαρακτήρα. Απ’ τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει!

Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, με 9 το άρωμα, 9 τη γεύση και 9.5 τη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία: 9 στα 10

2 σχόλια:

  1. Αχ αυτός ο καφές ... Άγγιξες την ευαίσθητη χορδή μου φίλε Chalice με αυτήν την Stout που αποφάσισες να απολαύσεις και να αφήσεις αντιθέτως εμάς απλά στη κρύα φαντασίωση της δοκιμής της μέσα από το ποτήρι σου ...!
    Δεν εκπλήσσομαι διόλου ούτε με τα σχόλια, ούτε και με τη βαθμολογία που της έδωσες ...
    Η Bells έχει βρει πλεον το δικό της μοναδικό δρόμο, ώστε να φτιάχνει τέτοιες καταπληκτικές συνταγές που έχουν απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της μάζας των δοκιμαστών της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A, re Chalice, zhmia pou mas kaneis bradiatika me auth th Bell's! Den ftanoun osa diabazoume gia thn poiothta twn mpyrwn ths zythopoiias, blepoume kai tis ayoges parousiaseis sou kai mas trexoun ta salia! Ayogh ap'oti blepw kai h Java, e?

    Pou tha mou paei, den tha petyxw 1-2 kampano-etiketes se kapoia kava? Tha parw olo to stock!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή