Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βασιλικές μπύρες από... χωριό. Birra del Borgo ReAle

H Birra Del Borgo (μπύρα απ' το χωριό) είναι μια απ’ τις γνωστότερες μικροζυθοποιίες της Ιταλίας. Δημιουργήθηκε το 2005 στο μικρό χωριό Borgorese, στα περίχωρα της Ρώμης, από τον Leonardo Di Vincenzo.


Ο Leonardo σπούδαζε βιολογία στο πανεπιστήμιο όταν ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα από χόμπυ. Εκείνα τα χρόνια επισκέφθηκε ζυθοποιίες στο Βέλγιο και την Αγγλία και το μικρόβιο φώλιασε για τα καλά μέσα του, οπότε μόλις τελείωσε τις σπουδές του, με ειδικότητα στη βιοχημεία, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη ζυθοποίηση επαγγελματικά.


Δούλεψε για ένα χρόνο στη ζυθοποία Starbess στη Ρώμη, αλλά όταν απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, ξεκίνησε την Birra del Borgo. Οι πρώτες μάλιστα δημιουργίες του, η ReAle (λογοπαίγνιο της Real Ale που όμως στα ιταλικά μεταφράζεται "βασιλική Ale") και η Duchess είχαν καλή υποδοχή απ’ το κοινό, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερους πειραματισμούς. Όπως λέει άλλωστε κι ο ίδιος ο Leonardo, κάποιες από τις δημιουργίες του οφείλονται στην έμπνευση της στιγμής, ενώ άλλες βασίζονται στην χρήση κάποιου ιδιαίτερου συστατικού. 

Teo Musso & Leo di Vincenzo
Τα επόμενα χρόνια, δεν υπήρξε έκθεση ή εκδήλωση μπύρας και φαγητού που να μην δώσει το παρόν. Η συνεργασία του μάλιστα το 2007 στο “Bir & Fud”, με τον Manuele Cologna του "Ma Che Siete…" αλλά και αργότερα με τον Teo Musso στο “Open Balladin”,  έδεσαν την πρωτοκαθεδρία του Leonardo στο χώρο των εστιατορίων μπύρας.

Μετά από πέντε χρόνια, η επιλογή του Leonardo δικαιώθηκε και η ζήτηση για τις μπύρες του πολλαπλασιάστηκε. Το μικρό ζυθοποιίο δεν μπορεί ν΄ανταποκριθεί πια και η Birra del Borgo μεταφέρεται το 2010 σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (πρώην Balladin), λίγο πιο έξω απ’ το χωριό. Το μικρό ζυθοποιίο παραμένει ως «άντρο» δημιουργίας και πειραματισμού, για τις νέες δημιουργίες του Leonsrdo, ενώ η νέα ζυθοποιία, με την πενταπλάσια δυναμικότητά της είναι έτοιμη να καλύψει την όλο και αυξανόμενη ζήτηση. Οι 5 κλασσικές μπύρες μόνιμης παραγωγής μαζί με τις 4 εποχιακές μπύρες και τις 12 «μηνιαίες» της σειράς «Bizzare» ανεβάζουν τον αριθμό ετικετών που παράγει πλέον η BdB σε πάνω από 20!

Μερικές από τις καλίγραμμες 750άρες μπουκάλες της Birra del Borgo στη ραφιέρα του Open Baladin
Ας γνωρίσουμε όμως από κοντά την ναυαρχίδα της ζυθοποιίας...
Η ReAle είναι μια αμερικανικού στυλ ΙΡΑ, με 6.4% αλκοόλ.  Σερβίρω σχετικά παγωμένη στο ποτήρι TeKu (το ιταλικού ντιζάιν ποτήρι που σχεδιάστηκε από τους Τeo Musso της Balladin και τον Lorenzo Dabove - πιονέρο της ιταλικής craft σκηνής, περισσότερο γνωστό ως Kuaska – για ν’ αποτελέσει την απάντηση στο ακανθώδες ζήτημα «ένα ποτήρι για κάθε είδος μπύρας» με αμφισβητούμενα όμως  αποτελέσματα).

Το χρώμα της σκούρο πορτοκαλί, προς σαγκουινί και ο αφρός της λευκός προς κιτρινωπός, μέτριου όγκου, αφήνει δαντελωτά ίχνη στο ποτήρι.


Στο άρωμα διακρίνεται ο λυκίσκος, με αύρες πορτοκαλιού και λεμονιού. Δυνατό αν και σύντομο το τσίμπημα στο στόμα και το σώμα μέτριο.

Η γεύση σχετικά πικρή και ξηρή, με ενδιαφέροντα στοιχεία. Αν και στην αρχή ο λυκίσκος υπερτερεί στις εντυπώσεις, όσο περνά η ώρα και η μπύρα μας ζεσταίνεται επέρχεται ισορροπία με τα malts.



Μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, ευρωπαϊκού χαρακτήρα θα έλεγα IPA. Τη βαθμολογώ με 8 στα 10.
Η ReAle κάθε χρονιά κυκλοφορεί και σε μια ειδική έκδοση, κρατώντας τη βασική συνταγή, αλλά «παίζοντας» με τις ποικιλίες των malts ή του λυκίσκου.


Φέτος, η «Ημέρα της Birra del Borgo» είναι αυτό το ΣΚ 28-29 Μαίου - τυχαίο; - και η επετειακή ReAle που θα «κουμπωθεί» στο Borgorose θα περιλαμβάνει ποικιλίες λυκίσκου απ’ όλες τις ηπείρους: Γερμανικό Hallertau Saphir, Αμερικανικό Amarillo, Ιαπωνικό Sorachi Ace και το δημοφιλές Nelson Sauvin από τη Νέα Ζηλανδία.

Η ReAle Extra είναι μια παραλλαγή της κλασσικής ReAle, με μόνη διαφορά πως ένα μέρος από τους αρωματικούς λυκίσκους προστέθηκε στο τέλος της βράσης. Κατά μία εκδοχή, η Extra προέκυψε κατά τύχη – μάλλον κατά λάθος – όταν κατά την παραγωγή της κλασσικής ReAle ξέχασαν να ρίξουν τους αρωματικούς λυκίσκους στους προκαθορισμένους χρόνους και τους πρόσθεσαν όλους μαζί στο τέλος.

Με χρώμα λίγο πιο ανοικτό από την κλασσική ReAle και αφρό αρκετά πιο στιβαρό – σχηματίζει λοφάκια στην επιφάνεια και υποχωρώντας αφήνει κομμάτια στο τοίχωμα του ποτηριού – η ReAle Extra χαρακτηρίζεται από δυνατό άρωμα λυκίσκου ενώ μου αφήνει και ένα λεπτό άρωμα από σαπούνι.

Το τσίμπημα στο στόμα σύντομο αν και λιγότερο δυνατό, ενώ το σώμα μου φαίνεται πιο στιβαρό. Η γεύση της πορτοκαλοειδής, σχετικά πικρή, με ιδέες ξινού και στυφού. Επίγευση μακριά και ευχάριστα πικρή.


Μια ευκολόπιοτη, ξεδιψαστική και καθόλου μονότονη IPA με ιταλικό ταπεραμέντο. Της δίνω 8.25 στα 10.
Στο επόμενο: My Antonia. Η συνεργασία της Birra del Borgo με την Dogfish Head



1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον το αφιερωματάκι σε αυτή την Ιταλική μικροζυθοποιία αγαπητέ Chalice, η οποία θεωρώ πως θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον τη διεθνή σκηνή του Ζύθου!

    Ωραίο και το ποτηράκι ασφαλώς (προφανώς από το Domus birrae θέλω να πιστεύω αγορασμένο) το οποίο προσδίδει ένα ιδιαίτερο prestige στις μπύρες της Ζυθοποιίας !

    Δοκίμασα το γνωστό τους χαρτί, την Real ale και συμφωνώ κατά βάση σε όλα που μας περιέγραψε ο Νίκος!
    28-29 Μαίΐου ???

    Καθόλου τυχαίο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή