Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μπυροσυνεργασίες:: De Struise/Stillwater Outblack

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα βλέπαμε κάποια ετικέτα της De Sturise σε κάποιο ράφι με μπύρες στη χώρα μας ...


Κι όμως έγινε και αυτό και εδώ και 2 βδομάδες οι βέλγοι καινοτόμοι ζυθοποιοί της De Struise φιγουράρουν, έστω και μια μόνο ετικέτα, στα ράφια του Beerstore στη Θεσσαλονίκη.
Η έκπληξη και η χαρά συνάμα μεγάλη, αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως οι παραγωγές της Struise είναι μάλλον μικρές ποσοτικά και με αυτές πρέπει να καλυφθούν οι μπυρο-λάτρεις σε Αμερική, Ευρώπη και όχι μόνο !
Πρόσφατα η αναγγελία του beer shop της De Struise στη Bruges του Βελγίου αναπτέρωσε το ηθικό πολλών οπαδών της ζυθοποιίας όπου σαφώς πιο εύκολα πλέον ίσως καταφέρουν να βρουν κάποια ετικέτα τους που δεν έχουν δοκιμάσει ως τώρα!


Η Outblack είναι η μπύρα που ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία αναφερόμαστε πιο πάνω. Αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Struise και μιας ανερχόμενης και πολλά υποσχόμενης μικρο-ζυθοποιίας στην Αμερική, της Stillwater Artisanal Ales.
Μάλιστα, η Stillwater από τη Βαλτιμόρη, αναδείχτηκε ως δεύτερη καλύτερη μικρο-ζυθοποιία στο ratebeer για το 2011, στον τομέα Top New Brewers In The World 2011 

we don't have a lot, but we do like to share..
currently we can be found at some of the worlds best venues


 USA:
WA, OR, CA, AZ, MO, IL, WI, OH, GA, FL, SC, NC, VA, PA, DC, MD, NY, CT, RI, MA, VT, ME

Internationally:
Denmark, Belgium, Norway, Sweden, Netherlands, UK, Italy, Germany

Από τη συνεργασία αυτή Struise/Stillwater προέκυψε η Outblack η οποία φτιάχτηκε και εμφιαλώθηκε στο Βέλγιο στη Brouwerij Deca NV στο Woesten-Vleteren, όπως αναγράφεται στην ετικέτα!


Πρόκειται για μια ετικέτα που κινείται ανάμεσα σε μια Belgian Strong ale και μια Black IPA. Το πως θα τη χαρακτηρίσει κάποιος είναι το λιγότερο κατ' εμέ, αφού αυτό που μετράει είναι η ίδια η μπύρα που είναι πραγματικά πολύ καλή!

De Struise/Stillwater Outblack
10% ABV


Βαθύ καφέ προς μαύρο το σώμα της. Αφρός μπεζ, πολύ συνεκτικός και πλούσιος θα παραμείνει σχεδόν μέχρι τέλους συντροφιά στα τοιχώματα του ποτηριού !

Άρωμα: υπέροχη η πρώτη αίσθηση και συνάμα παράξενη, αφού το μοσχοκάρυδο βγαίνει φουριόζο στον αέρα παρέα με τη σοκολάτα! Σιγά σιγά αρχίζεις και διακρίνεις επίσης άνθη λουλουδιών και ελαφρώς λεμονο-πορτοκάλι, ενώ οσο ζεσταίνεται η μπύρα το αλκοόλ της αρχίζει να εμφανίζεται και να γλυκίζει αισθητά το άρωμα, όπου ίσως διακρίνεται και η κανέλλα!

Στα αριστερά φαίνεται το κοινό σήμα των 2 ζυθοποιιών για αυτή την ετικέτα, ενώ στα δεξιά έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε το κειμενάκι ...

Γεύση: παραπλήσια τα χαρακτηριστικά και στη γεύση όπου και πάλι σοκολάτα, καφές και μπαχάρια ( με κυρίαρχο πάντα το μοσχοκάρυδο) μπλέκονται πού όμορφα με το λυκίσκο και η αίσθηση που προκύπτει είναι ξεχωριστή από πολλές άλλες μπύρες. Το αλκοόλ δίνει τσιμπήματα και μαζί με τη σταφίδα και τη ζάχαρη γλυκίζει αρκετά τη μπύρα στην πορεία. Κάποια φρούτα παρόντα σαν αίσθηση, αλλά πραγματικά είναι δύσκολο να διακρίνεις σε μια τέτοια πολυπλοκότητα. Ίσως σταφύλι θα έλεγα!


Επίγευση: μακράς διάρκειας φινάλε, σχετικά αλκοολικό, spicy και σοκολατένιο με την πικράδα του λυκίσκου να έρχεται και να ισορροπεί τόσο όμορφα όλη την προηγούμενη αίσθηση στο σβήσιμο!

Ενανθράκωση μέτρια. Σώμα μέτριο προς δεμένο, αλλά πραγματικά θεωρώ πως είναι ό,τι πρέπει για μια τέτοια μπύρα. Αν ήταν πιο γεμάτο το σώμα, πιστεύω πως η μπύρα δε θα ήταν τόσο ευκολόπιοτη και θα βάρυνε αισθητά το όλο αποτέλεσμα, αφού σοκολατα και μπαχάρια φτάνουν απο μόνα τους να σε μπουκώσουν. Ένα μείον το ότι η γεύση κάνει μια μικρή κοιλιά στις πιο υψηλές θερμοκρασίες και χάνεται η αρχική σπιρτάδα της μπύρας!
Εξαιρετικό το αποτέλεσμα, όπου η φρεσκάδα του λυκίσκου έρχεται και δίνει άλλο χαρακτήρα σε αυτή την μπύρα που μερικές στιγμές μοιάζει με βελγική ale, άλλες φορές πάλι με stout ή IPA και άλλες πάλι όλα μαζί !!

Βαθμολογία: 8,75


Η μπύρα κοστίζει 3.60 ευρώ και περιττό να σας πω ότι την έχω πιει ήδη 3 φορές ! Η τελευταία μάλιστα ήταν σε αυτή τη μίνι συνάντηση στο Πήλιο με Σπυράκο και Πανούλη, όπου τη δοκιμάσαμε πριν την Bodacious της Hoppin' Frog ...


ενώ, και ο ταξιδευτής μας Fugitive, ο Ιωάννης μας, την έφερε στις αποσκευές του μετά το Φεστιβάλ της Alvinne το Μάρτιο που μας πέρασε ...
Μάλιστα η μπύρα μόλις τότε είχε κυκλοφορήσει και έκανε ντεπούτο τότε στο Φεστιβάλ, αν δεν κάνω λάθος !



Pache ... !!!!

6 σχόλια:

  1. ηρθαν και τελειωσαν τα μπουκαλια;υπαρχουν ακομη;
    απο την παρουσιαση καταλαβαινω πως η μπυρα ειναι πολυ καλη!Στην αρχη νομιζα πως ηταν imperial stout και χαρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπουκάλια της Outblack φυσικά και υπάρχουν Lefteris και εύχομαι πάντα να υπάρχει στο ράφι του Beerstore έστω και μια ετικέτα της De Struise!
    Αν μας έρθει και καμιά black damnation ή καμιά Pannepot .. τότε θα είμαστε τοπ οφ δε τοπ λέμεεεε!!

    Α.. και άλλη φορά να μη διστάζεις να βλέπεις από κοντά τί γίνεται στο διπλανό τραπέζι !! Ασφαλώς και θα δοκίμαζες κι εσύ .... ξέρεις που αναφέρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Super παρουσιαση as usual αλλωστε...!!!!Μου αρεσε και εμενα πολυ αυτη η μπυριτσα και θελω πολυ να την ξαναδοκιμασω...Η μπυρα θα υπαρχει στο beerstore γιατι σε καμια δεκαρια μερες ακομα γιατι θα ανεβαουμε με τον Beerocker την αλλη βδομαδα πανω και θα το αδειασουμε το ραφακι με τις outblack...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλη η μπυριτσα, με εντυπωσιασε φοβερα και ας ηρθε σαν 'λαθος' στο φορτιο μας!! τρεξτε προλαβετε γιατι κατι μου λεει δεν θα την ξαναδουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα ρε παιδί μου...πολύ καλή μπυρίτσα που χαλαρά θα μπορούσε να ήταν μια συχνή επιλογή εάν είχε μια πιο ευρεία απήχηση!

    Μπορώ να πώ πως παρά το σύνθετο της δημιουργίας, θα μπορούσε να είναι αρεστή και σε έναν μπυρο-αδαή!

    Σίγουρα θα τη ξαναδοκιμάσω...

    Όσο για τη παρουσίαση...δεν έχω άλλα λόγια να χαρακτηρίσω καλώς το συγγραφέα, οπότε απλώς σωπαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω πως είναι μια πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερη μπύρα που αν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα θα είχε σίγουρα το κοινό της.
    Προσωπικά με εντυπωσίασε το πρωτότυπο άρωμά της αλλά και η γενικότερα πλούσια αίσθησή της. Τη βαθμολόγησα με 9 στα 10

    ΑπάντησηΔιαγραφή