Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μια " Επική" συνταγή στη Σκοτεινή Κουζίνα :: Σύκα γεμιστά με μους από μπύρα Ionian Epos, συνοδευόμενα από νούμπουλο Κέρκυρας

Η χειμωνιάτικη εποχιακή Corfu Ionian Epos είναι η μπύρα που θα αποτελέσει αντικείμενο μπυρα-ματισμού στην ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ αυτή τη φορά ...
Εμείς απλά ... ας προσπαθήσουμε να επανεκτελέσουμε κάποια στιγμή τις οδηγίες προς ναυτιλομένους που θα βρούμε στην παρακάτω εξαιρετική μπυρο-συνταγή της αγαπητής μας Dark Chef ... προσδοκώντας σε ανάλογο ( καλά ... περίπου ανάλογο) γευστικό αποτέλεσμα ...


Σύκα γεμιστά με μους από μπύρα Ionian Epos, συνοδευόμενα από νούμπουλο Κέρκυρας

Η αλλαγή του χρόνου πριν από ένα μήνα περίπου, με βρήκε (όπως και κάθε χρόνο εδώ που τα λέμε) σε ένα μακρινό, καταπράσινο νησί, γεμάτο υγρασία κι αρκετό κρύο, αλλά με μικρές, νόστιμες εκπλήξεις!
Μία από αυτές, με περίμενε στο ΥπερΔήμητρα (το φοβερό σούπερ μάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο που όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουν!) και ήταν κιβώτια και ράφια γεμάτα με την αγαπημένη και πολύ ξεχωριστή Ionian Epos που περιέχει Κερκυραϊκό μέλι από την περιοχή της Κασσιόπης και της Ερείκουσας (νησάκι δίπλα στην Κέρκυρα)!

Και όχι μόνο βρήκα τιμή - προσφορά, αλλά και φυλλαδιάκι με συνταγές βασισμένες στην Ionian Epos, από τον Κερκυραίο σεφ Παύλο Σουέρεφ!

 
Να με συγχωρήσει ο συνάδελφος και συμπατριώτης, αλλά όσο κι αν εντυπωσιάστηκα από τη συνταγή του δεν την ακολούθησα κατά γράμμα!
Δεν έβαλα καθόλου θυμάρι, πίστευα πως θα "σκεπάσει" το άρωμα της μπύρας και του μελιού (και νομίζω πως πολύ καλά έκανα), ούτε κρέμα γάλακτος (και ακριβή είναι και λιπαρή, μόνο με τη μυζήθρα η κρέμα μια χαρά έσφιξε) και τέλος, το νούμπουλο δεν το έκοψα κομματάκια και να το προσθέσω μέσα στην κρέμα (ε δε θα ταίριαζε!), αλλά το έκοψα λεπτά φετάκια, το έψησα για λίγο στο γκριλ και ακούμπησα πάνω στο κάθε φετάκι από ένα μπυροσύκο!
Αν και το νούμπουλο -και οποιοδήποτε αλλαντικό γενικότερα- μια χαρά μπορεί και να μην προστεθεί στη συγκεκριμένη συνταγή (εγώ το έβαλα μόνο για να σας το δείξω! :)

Αλλά ας τα πω αναλυτικά:
Πρώτα, αγόρασα ένα πακετάκι με ξερά σύκα (250 γραμμάρια –περιείχε 20 σύκα). Τα μούλιασα σε μπύρα Ionian Epos (τόση όση να τα σκεπάζει) και τα άφησα για αρκετή ώρα (όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά –αν βιαζόμαστε όμως 3 - 4 ώρες νομίζω το λιγότερο θα χρειαστούν).
Τα σύκα μαλακώνουν και αποκτούν σούπερ γεύση και άρωμα χάρη στο "μπάνιο" τους μέσα στην υπέροχη Κερκυραϊκή αυτή μπύρα και είμαι σίγουρη πως ποτέ στη ζωή τους δεν κολύμπησαν σε καλύτερα "νερά"! :)


Μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα, ανοίγουμε μια Ionian Epos και την απολαμβάνουμε σιγά - σιγά για να περάσει η ώρα. 
Ανοίγουμε άλλη μία, μετράμε 120 γραμμάρια και μαζί με 100 γραμμάρια μέλι (Κέρκυρας φυσικά!) και 4 κρόκους αβγών, τοποθετούμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και πάνω από άλλο μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που βράζει, ανακατεύουμε με μαλακό σύρμα ελαφρά αλλά συνεχώς, μέχρι το μίγμα να πήξει και να θυμίζει περίπου custard (βασικά είναι μια κρέμα ζαμπαγιόν, όπου αντί να χρησιμοποιήσουμε γλυκό κρασί ή κάποιο άλλο ποτό, χρησιμοποιούμε μπύρα!).


Όταν δούμε ότι έχει πήξει (θα γίνει παχύρρευστο, δεν θα πήξει πολύ -αν δούμε βάζοντας ένα κουτάλι και τραβώντας με το δάχτυλό μας στη ράχη του μια γραμμή ότι μένει η γραμμή και η κρέμα γύρω στέκεται χωρίς να ρέει πολύ ή γρήγορα, είναι έτοιμη!), την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που για να μην κάνει κρούστα.

Κόβουμε σε κομματάκια 225 γραμμάρια φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και μαζί με ελάχιστο γάλα εβαπορέ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει ένα μίγμα εννιαίο και ομοιογενές και στην υφή του είναι σαν πολύ σφιχτή σαντιγύ.
Ενώνουμε το μίγμα της μπυρο-κρέμας ζαμπαγιόν με αυτό της μυζήθρας, να γίνει μία απαλή μους και αφήνουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

Όταν τα σύκα μας έχουν μουλιάσει και μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε, κόβουμε οριζοντίως ένα "καπάκι" και με ένα κουταλάκι τα ανοίγουμε καλύτερα, βγάζοντας και λίγη από την ψίχα τους. Τα γεμίζουμε με τη μους Ionian Epos χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Η μους είναι αρκετή και τα σύκα μικρά, οπότε θα περισσέψει. Κανένα πρόβλημα όμως δε μας δημιουργεί αυτό!


Το νούμπουλο είναι αλλαντικό που φτιάχνεται στην Κέρκυρα από χοιρινό φιλέτο, μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί και καπνισμένο. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα και οι έντονες γεύσεις θα το λατρέψετε!

ΟΚ, ξέρω ότι λέτε "και που να το βρούμε εδώ εμείς το νούμπουλο ρε συ Dark Chef?". Σ' αυτή την περίπτωση, αν φυσικά κρίνετε ότι ταιριάζει, θα μπορούσε να πάει σαν συνοδευτικό μαζί με τα σύκα νομίζω λεπτοκομμένο προσούτο ή και φετάκια από κάποιο τυρί. Κασέρι, κεφαλογραβιέρα, ένα κίτρινο καπνιστό, διαλέξτε κάποιο που να σας αρέσει!


Ψήνουμε ελαφρώς τα φετάκια του αλλαντικού ή αν είναι τυρί, το αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και ακουμπάμε πάνω στο κάθε φετάκι από ένα ωραίο, γεμιστό σύκο!
Ταιριάζουν μαζί και μερικά καρυδάκια (είναι ΚΑΙ αυτά από την Κέρκυρα! :)

Και φυσικά, πίνουμε άφθονη Ionian Epos!
Στην υγειά σας!




The 
Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

3 σχόλια:

  1. Αυτό έλειπε... ν' ακολουθούσες πιστά τη συνταγή του Σεφ... Τι Σεφ θα 'σουν και του λόγου σου αν δεν πρόσθετες (ή δεν αφαιρούσες) κατιτίς; :P
    Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν για την όμορφη παρουσίαση που μας έκανες Dark Chef, η οποία γεμίζει ακόμα περισσότερο απ' τις ωραίες φωτογραφίες στο καταπράσινο εξοχικό φόντο!

    Δίκιο έχεις που μας προτείνεις εναλλακτικό του Νούμπουλου μια και είναι κομμάτι εξωτικό για εμάς τους Αθηναίους... Τα delicatesen μας προσανατολίζονται - δυστυχώς ακόμα - περισσότερο στα αλλοδαπά προϊόντα (αν και τελευταία βλέπω και κάποιες βιτρίνες με τοπικές λιχουδιές, μην είμαι και τόσο αρνητικός...)
    Την Ionian Epos που θα την βρούμε όμως ξέρουμε; Τι γίνεται μ' αυτή τη μπυρίτσα; Θα την ξανακυκλοφορήσει τελικά η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Ionian Epos από εδώ την έμαθα πέρσι το χειμώνα. Όταν την έψαξα στην Κέρκυρα, στα Σ/Μ υπήρχαν μόνο οι 3 γνωστές.
    Φέτος μαζί με τις άλλες εκεί έφεραν και την Epos -τουλάχιστον κατά την περίοδο των γιορτών. Αλλά εδώ στην Αθήνα (γιατί στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σίγουρα :) δε γνωρίζω καθόλου που -και αν- μπορούμε να τη βρούμε, πίστευα ότι θα ξέρετε εσείς! :)


    Υ.Γ. Σχεδόν δεν πρόλαβα να ξαναδιαβάσω τη συνταγή και να απαντήσω στα σχόλια στο δικό μου blog και πρωί πρωί τη βλέπω εδώ!
    Αυτός ο Mixos πρέπει να έχει κάποιο μυστήριο διαδικτυακό μπυρο-ανιχνευτή, δεν εξηγείται αλλιώς ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητη Dark Chef πολυ ωραια η συνταγη σου και σιγουρα πολυ ενδιαφερον food pairing για την Ionian Epos αλλα και μπυρες αναλογου στιλ οπως επισης πολυ ομορφες και οι φωτο.
    Την Ionian Epos μπορουμε να την βρουμε εδω στη Αθηνα στη Νεα Φιλαδελφεια στο Αrt Cafe Ernesto (πριν κανα μηνα την ηπια εκει τελευταια φορα την Ionian Epos) οπως και ολες τις μπυρες της Κερκυραϊκης. Εχουν ολες 5 ευρω απο'σο θυμαμαι και μαλιστα καποια φορα που ζητησα να τις παρω take away μου τις χρεωσαν 3 ή 3,5 ευρω, βεβαια αυτο δεν ξερω αν το κανουν γενικα γιατι εγω εχω γινει ψιλοθαμωνας εκει...

    Τελος Dark Chef σε περιμενουμε σημερα το βραδακι στην Local Pub, που εχουμε κανονισει μαζωξη οι μπυραματιστες μιας και εχει κατεβει στα νοτια και ο Ρουχλακος μας, να σε γνωρισουμε και απο κοντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή