Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Brasserie des Garrigues: La p’tite bière Brut’ale Extra Special Bitter

Η Brasserie des Garrigues (= ζυθοποιία των φρυγάνων) είναι μία γαλλική μικρο-ζυθοποιία που βρίσκεται στη μικρή κοινότητα Sommières, στη νότια Γαλλία. Οι μπύρες της ζυμώνονται με παραδοσιακές μεθόδους, χειροποίητα, συνδυάζοντας τη βρετανική παράδοση των real ales και τη γαλλική παράδοση των bières de garde της βόρειας Γαλλίας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ζυθοποιίας, οι συγκεκριμένες μεθόδοι επιλέχθηκαν για να δώσουν στις μπύρες έναν παραδοσιακό, ρουστίκ χαρακτήρα. Γι’αυτό και όλες είναι φρέσκες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες.



Η παραγωγή της ζυθοποιίας των φρυγάνων (με το τρομερό φυσιολατρικό όνομα και μασκότ το μουσάτο νάνο που ξεπροβάλλει στην ετικέτα της φιάλης) περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 15 διαφορετικές μπύρες. Οι Μπυραματισμοί σας παρουσιάζουν σήμερα τη La ptite bière Brutale Extra Special Bitter, μία ετικέτα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5.5% α.φ., η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 και ακολουθεί το βρετανικό στυλ μπύρας special/premium bitter.

Το χρώμα της είναι ένα θολό πορτοκαλί / χάλκινο, στολισμένο στην κορυφή με έναν υπέροχο, συνεκτικό, λευκό αφρό, ο οποίος διατηρείται αρκετά. 


Τα αρώματα που κυριαρχούν δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, κατά βάση καραμέλα και ένας συνδυασμός φρούτων (όχι εσπεριδοειδή, κάτι άλλο που δεν μπορούσα να προσδιορίσω) και λυκίσκου. Γευστικά, διακρίνουμε από την πρώτη γουλιά ότι η μπύρα δεν ακολουθεί πιστά τη βρετανική παράδοση με έμφαση στα malts αλλά έχει εξίσου έντονη την παρουσία του λυκίσκου – σαφώς επηρεασμένη από την αμερικάνικη σχολή. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ ισορροπημένη γεύση, η οποία ξεκινά γλυκά με την καραμέλα και ολοκληρώνεται με τη (γνώριμη στους λάτρεις των IPA) ευχάριστη πικρίλα, με ισχυρή την αίσθηση του λυκίσκου. Λίγη βανίλια εμφανίζεται στο τελείωμα, με πικρή επίγευση.

Γενικά πρόκειται για μία πολύ ωραία μπύρα, η οποία αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η γαλλική μπυρο-σχολή πλέον εξελίσσεται και πειραματίζεται. Απομένει να δούμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η μινι έκρηξη στο χώρο της μπύρας στη Γαλλία, και αν η πληθώρα νέων ετικετών που εμφανίζονται στη χώρα του Αστερίξ μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο να συναγωνιστούν τις αντίστοιχες μπύρες της υπόλοιπης Ευρώπης και Αμερικής.

5 σχόλια:

  1. Να και η πρώτη ενθουσιώδης γαλλίδα "μικρούλα" που φιλοξενούν οι Μπυραματισμοί. Κάτι μου λέει πως θα γνωρίσουμε και τις φίλες της σύντομα, έτσι Δόκιμε; :)

    Η γαλλική μικροζυθοποιία κάνει τελευταία μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια να αποτινάξει την άποψη εκείνη που την κατατάσσει στον "πάτο" της ευρωπαϊκής craft beer σκηνής. Μια πιο οργανωμένη προσπάθεια που κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει από 9 Γάλλους μικροζυθοποιούς, εδώ: http://www.frenchcraftbrewers.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από εμφάνιση πολύ όμορφη σίγουρα, στη γεύση το "πάντρεμα" βρετανικής και αμερικάνικης σχολής την κάνουν ενδιαφέρουσα και είναι θετικό το ότι ξεφεύγει κάπως από κλασικά στερεότυπα.
    Ελπίζω Δόκιμε να πήρες μαζί σου στο Νησί κι άλλο μαγικό φίλτρο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Chalice, Dark Chef: Nai, efera merikes akomh gallides alla mesa ston enthousiasmo mou tis hpia xwris na bgalw photografies otan tis serbira! Tha grayw omws entypwseis apo akoma 1-2 en kairw.

    Pragmatika poly elpidofores oi allages sto xwro ths mpyras sth Gallia, menei na doume an tha yparxei diarkeia kai dynamikh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μόνο από την ετικέτα που είναι σούπερ .. καταλαβαίνει κάποιος πως η δουλειά που γίνεται εκεί στα Γαλλικά φρύγανα είναι υπευθυνη, συνειδητοποιημένη ως προς τον στόχο της και σαφώς μπυραματιστική !!

    Με τόσες επιρροές από τις τεράστιες παραδόσεις πάνω στην μπύρα που έχουν οι Γάλλοι από τις πέριξ αυτών χώρες... μου φαίνεται πως έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια νωρίτερα να αρχίζουν να διαπρέπουν και στο κομμάτι του ζύθου πέραν του οίνου !

    Εύγε Δόκιμε ... Santé!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mixos, eis ygeian ths gallikhs mpyro-anastashs (meres pou'nai...), ante mpas kai spasei ligo h autokratoria tou krasiou ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή