Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μπύρα Σαντορινιά κανείς; Volkan weiss & Red Donkey

Συνεχίζοντας τις τελευταίες μας αναφορές στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, θα σας μεταφέρω (έστω και νοητά) στη Σαντορίνη. Όπως είπαμε, το πανέμορφο νησί του Αιγαίου φιλοξενεί δυο μικροζυθοποιίες. Την Volkan και την Santorini “Donkey” Brewery.


volkan logo hip-hoppy-logo

Volkan Weiss


H πρώτη θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι Σαντορινιά μόνο κατ’ όνομα. Μπορεί η ετικέτα Volkan να έχει πάρει τ’ όνομά της απ’ το ηφαίστειο – σήμα κατατεθέν του νησιού και να χρησιμοποιεί ακόμη δυο σαντορινιά στοιχεία στην παρασκευή της - το ένα  είναι το φίλτρο λάβας (βασάλτης) για το νερό και το άλλο πιο ουσιαστικό: προσθήκη τοπικού μελιού στη ζύμωση, αλλά και κίτρου απ’ τη γειτονική Νάξο – αλλά οι φήμες λένε πως η ίδια η μπύρα φτιάχνεται στο Άργος, στο ζυθοποιίο της Zeos. Και καλά, το μέλι το στέλνουν στο Άργος, το βασάλτη γιατί να τον στείλουν. Μήπως είναι υφάλμυρο και το νερό εκεί πέρα;


volkaningredients1

Ας αφήσουμε όμως τις κακοπροαίρετες υποθέσεις και ας αφεθούμε στο όμορφο αυτό παραμύθι της Σαντορινιάς Valkan, διαβάζοντας στην ιστοσελίδα της για το πως βοσκούν οι μέλισσες τα θυμάρια και τα λιαστά σταφύλια ή το πως βγάζουν το εκχύλισμα απ’ τα φύλλα της κιτριάς.
Ακόμα καλύτερα θα τα γνωρίσουμε όλα αυτά, βλέποντας το σχετικό video:





Οι ιδιαιτερότητες της Volkan δεν σταματάνε στα υλικά και στον τόπο παραγωγής, αλλά συνεχίζουν και στον τομέα του marketing. Οι δυο ετικέτες που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία – η pilsner και η weiss – ανήκουν στην καμπάνια Greece Debt Free. Τα προϊόντα GreeceDebtFree προσφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του εθνικού χρέους της Ελλάδας. Αξιέπαινο θα μου πείτε, αλλά… όταν τιμολογείς ένα 330άρι μπουκάλι 2.85 ευρώ, θα χρεωθούμε εμείς για να ξεχρεώσουμε το κράτος Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός  – ή ακόμα χειρότερα, να ξεχρεώσουμε τα κόμματα που πήγαν χθες να περάσουν τη σχετική τροπολογία κρυμμένη στα… γιδοπρόβατα; Ενοχλημένος


Μια που πιάσαμε όμως την κουβέντα, ας ανοίξουμε και μια Volcan weiss (50 cents για το φιλόπτωχο ταμείο παρακαλώ)


Volkan Weiss g&b

Σκούρο καστανό το χρώμα της, σχετικά διαφανής, με σχετικά πλούσιο, μπεζ αφρό. Στο άρωμα κυριαρχεί η ψημένη βύνη και αρκετά το μέλι, ιδιαίτερα όταν ζεσταθεί κάπως. Σχετικά γλυκιά στην αρχή η γεύση της, για να πικρίσει στη συνέχεια, πάλι με την ψημένη βύνη να πρωταγωνιστεί και τον καφέ να βγαίνει αμέσως μετά. Σώμα μέτριο.


Volkan Weiss g&b

Ευχάριστη, κι ευκολόπιοτη μαύρη weiss, που συνοδεύει εύκολα πολλά πιάτα… αλλά, ακριβή για αυτό που προσφέρει. Βαθμολογώ με 7.75 στα 10 (8  εμφάνιση, 7.75 άρωμα, 7.5 γεύση, 8 γεν.αίσθηση)


Μικροζυθοποιία Σαντορίνης Red Donkey


Για τη συμπαθή ζυθοποιία του γαϊδάρου έχουμε ξαναμιλήσει ουκ ολίγες φορές, τόσο στην παρουσίαση της “yellow donkey” όσο και της “crazy donkey” (αν και για την τελευταία χρωστάμε μια επανάληψη για τη νέα crazy με λυκίσκο cascade) Κατά το καλοκαίρι ελπίζω να δοκιμάσουμε και την lager που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το beer.gr

Santorini Red Donkey g&b

Ο “κόκκινος γάϊδαρος” κυκλοφορεί στο ίδιο καλλίγραμμο μαύρο μπουκάλι σαμπάνιας που γνωρίσαμε και με τον τρελό της οικογένειας. Το χρώμα της πορτοκαλί – σαγκουινί, σχετικά διαυγές. Ο λευκο-κιτρινίζων, κρεμώδης αφρός της, χτίζει ένα γεμάτο κεφάλι στην αρχή, για να υποχωρήσει στη συνέχεια, αφήνοντας όμως ένα λεπτό στρώμα μέχρι τέλους και πλούσια ίχνη στο ποτήρι.


Santorini Red Donkey foamy glass

Όμορφη εμφάνιση που θα δώσει τη σκυτάλη σε ένα επίσης όμορφο άρωμα. Δυνατό και spicy, με φρουτώδη (μήλο) και βυνώδη χαρακτήρα. Ελαφρύ τσίμπημα στη γλώσσα, σώμα μέτριου όγκου αλλά ικανοποιητικό για το στυλ. Γεύση σχετικά πικρή, με το λυκίσκο να δίνει το παρών μπροστά και κάποια φρούτα, ίσως και λίγο μέλι να παίζουν στο malty υπόβαθρο.


Ενδιαφέρουσα πρόταση, με άποψη στο άρωμα, αλλά κάπως αμπαλανσάριστη στη γεύση, με το γλυκό και το πικρό να μην έχουν αποφασίσει αν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας Ο Γελαστούλης σκέφτεται
Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, με 8 το άρωμα, δίνω 7.5 στη γεύση και 7.5 στη γενικότερη αίσθηση. Σύνολο: 7.75 στα 10

2 σχόλια:

  1. Να και ο κόκκινος Γαϊδαράκος μας ... Να και η ηφαιστειακή μας weiss !! αυτά είναι ...
    Το ότι θα φτάναμε στο σημείο να ασχολούμαστε εδώ και τόσους μήνες τόσο πολύ με αυτό το πανέμορφο νησί, ούτε που το φανταζόμουν ...

    Εύγε Νικ ... το συμπληρώσαμε για τα καλά το παζλ του νησιού και των μικροζυθοποιιών γενικότερα, αν και εύχομαι να μας αναγκάζουν συνεχώς από δω και μπρος οι Έλληνες ζυθοποιοιοί μας να ψάχνουμε να προσθέτουμε όλο και περισσότερα νέα κομμάτια σε αυτό το παζλ, ώστε να φτάσει στο σημείο να γίνει υπερ-πολυχρωμο, πολυ-ευωδιαστό και πεντανόστιμο ( κι ας είναι και υφάλμυρο)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Me aformh mia akomh anafora se axiologes ellhnikes etiketes, mallon tha xekinhsw ena sygkentrwtiko pinaka me tis mpyres (ana eidos) pou paragontai sthn Ellada. Thn teleutaia dietia eidika, exw xasei to metrhma!! :)

    Xana mprabo se olous tous beeramatistes pou timoun tis kales ellhnikes mpyres, kai mas kratoun enhmerous gia tis exelixeis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή