Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Närke Konjaks! Stormaktsporter :: μια "extra special" βρασιά για το Akkurat !!



Άλλο ένα special διαμαντάκι θα δούμε σήμερα στους Μπυραματισμούς από τη Σουηδία και ασφαλώς για μια ακόμη φορά από την Närke Kulturbryggeri
Στην ουσία έχουμε να κάνουμε πάλι με μια Närke StormaktsPorter, αλλά με ένα μοναδικό κομμάτι αφού η παραλλαγή αυτή φτιάχτηκε μόνο για μια φορά!! 
Kaggen ( βαρελίσια) και αυτή η εκδοχή της μόνο που αυτή τη φορά η Stormaktsporter μπαίνει για βαρελίσια παλαίωση 10 μηνών σε oak casks! Τους 5 από τους 10 μήνες μάλιστα τους περνάει σε cognac casks !


Αυτή η "Κονιάκ" παραλλαγή της γνωστής μας Närke StormaktsPorter δημιουργήθηκε ειδικά για την επέτειο των 15 χρόνων του γνωστού Σουηδικού μπυρομάγαζου της Στοκχόλμης, του Akkurat, για αυτό και το μεγάλο Α πάνω στο υπέροχο (και διαφορετικό από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα) μπουκαλάκι των 250ml της  Närke Konjaks! Stormaktsporter !




Αυτή η Imperial Stout παρασκευάστηκε το Μάρτιο του 2010 και αφού αφέθηκε για ωρίμανση 10 μηνών σε βαρέλια όπως είπαμε και παραπάνω, εμφιαλώθηκε το Δεκέμβριο του 2010 !!

Närke Konjaks! Stormaktsporter
στα 9% ABV


Εμφάνιση μια από τα ίδια με τις άλλες δυο - γνωστές μας πλέον εδώ στους Μπυραματισμούς - Stormaktsporters !!!

Άρωμα :: σοκολάτα γάλακτος κυρίως, malts, βαρέλι - ξύλο, αλκοόλ σε πρώτη φάση !! Όσο η μπύρα ζεσταίνεται αρχίζει να κάνει πιο εμφανή την παρουσία του το cognac, ενώ όταν φτάσουμε σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες το κονιάκ είναι αρκετά πιο δυνατό στη μύτη, ενώ εμφανίζεται και μια άποψη βανίλιας !

Γεύση :: μια από τα ίδια και εδώ με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του αρώματος ! Τσιμπήματα λυκίσκου και αλκοόλης εμπλέκονται στο γενικότερο σοκολατο-σκηνικό!

Επίγευση :: από τις πρώτες γουλιές η αίσθηση του κονιάκ είναι εμφανής στο τελείωμα! Πιο ανεπαίσθητα στην αρχή, πολύ πιο έντονα όταν η μπύρα φτάσει περί τους 15 βαθμούς κελσίου! Μακράς διάρκειας τελείωμα, απολαυστικότατο, μεταξένιο, αλκοολικό και ελαφρώς σοκολατένιο!


Όπως και η Kaggen Stormaktsporter, έτσι και αυτή η εκδοχή της χαρακτηρίζεται από το πολύ smooth και μεταξένιο της σώμα που κάνει την μπύρα αυτή να κατεβαίνει τόσο εύκολα, τόσο απαλά, σα να σου χαϊδεύει τον ουρανίσκο !!
Εξαιρετική και αυτή η ετικέτα ασφαλώς πέρα για πέρα !!!

Βαθμολογία :: 9,25


Εδώ θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στον αγαπητό μας Manuele Colonna ο οποίος στην επίσκεψή μας στο Ma che siete venuti a fa πριν λίγες μέρες μας ΔΩΡΙΣΕ (και δεν κάνω καθόλου πλάκα), τόσο την ετικέτα που μόλις σας παρουσιάσαμε, όσο και μια Närke Kaggen Stormaktsporter του 2007 !!


Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο ...

Ευχαριστούμε πολύ Manuele !!!

Manuele Colonna, Sam Calagione, Leonardo di Vincenzo

5 σχόλια:

  1. Λεποοοον..... τι να πρωτοπείς γι αυτό το ζουμί! Να αναφέρεις τη πολυπλοκότητα των αρωμάτων? Να μιλήσεις για το υπερβελούδινο σώμα και την απίστευτη drinkability? Να αναλύσεις τη τρομερή κονιακίζουζα επίγευση, η οπόια ήταν τόση όση να μην επισκιάζει τα υπόλοιπα στοιχεία?

    2 και μόνο 2 πράγματα θα αναφέρω!

    1ον) Ότι το επίπεδο των όσων παρουσιάζουμε έχει ξεφύγει σε πανευρωπαϊκό ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο (όσο και αν κάποιοι τρώγοντας τα λυσσακά τους, θέλουν να δείρουν κιόλας...λες και δε φτάνει πόσο τα γ&*$&^%$αν όλα!)

    2ον) Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον τιτανομέγιστο Manuele για τις, πέρα απο κάθε προσδοκία, δωρεές του! δεν έχουμε λόγια Manu!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ηταν το Μetaxa τελικα που μου ελεγες!!!...Μπραβο ρε καρντασια για αλλη μια φορα μας στειλατε!!!...keep on!!!...Αυτα ειναι δωρα παντως...μπορει οι ιταλοι να ειναι καμμενοι αλλα ειναι γαμω τα παιδια τελικα και δινουν και πολυ τσαμπα μπυρα...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά είναι όντως τρελοί αυτοί οι Βόρειοι???... ή έχουν βαλθεί να τρελάνουν εμάς?
    Από την μια Ρώμη - ταξίδι από το πουθενά, από την άλλη στα καπάκια Närke Konjaks Stormaktsporter, που την ακολουθεί η Närke Kaggen Stormaktsporter 2007, ε δεν θέλει και πολύ ο κάθε νότιος να βαρέσει μπιέλα!!! :D

    Οπότε πλεόν, δεν θα μας κάνει εντύπωση να δούμε στο εγγύς μέλλον και την παρουσίαση της μικροσυθοποιίας που θα στήσουν (αν δεν την έχουν ήδη στημένη... :P) έτσι ξαφνικά... και βγουν αληθινά τα ειποθέντα... :P

    Καλά... αυτή η drinkability του Πάνου μας έστειλε κανονικά!!! :D

    Πάντα τέτοια ώραια ρε μάγκες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα μεγάλο Α κι από μας επομένως, τόσο στη Narke που την έφτιαξε, όσο και στο Manuele που μας τη δώρησε, αλλά και στα καρντάσια που μας την παρουσίασαν :D

    Άλλο ένα δυσεύρετο διαμαντάκι λοιπόν για τους Μπυραματισμούς και πράγματι Θανάση, αν υποψιαστώ πως στήνεται κάτι τέτοιο που μας περιγράφεις... ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΩ στην Καρντασούπολη :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mια πολύ ωραία μπύρα!! Που την ευχαριστήθηκα περισσότερο όσο ήταν σχετικά δροσερή (σε καλή θερμοκρασία την ανοίξαμε), πριν δηλαδή το κονιάκ διώξει όλα τ' άλλα και γίνει αυτό το κυρίαρχο στοιχείο της μπύρας (γούστα είναι αυτά)!

    Μέχρι τότε και η γεύση πολύ καλή (σοκολάτα γάλακτος κυρίως όπως είπε ο Μιχ και ξύλο) και το σώμα κορυφαίο.. όπως και στις αδερφές της.. και η επίγευση με το λίγο κονιάκ..

    Σ αυτό που θα διαφωνήσω με τον Πανούλη είναι στο άρωμα...
    Το σύγκρινα αναπόφευκτα με της απλής Stormaktsporter (καλά με της Kaggen θα ήταν ιεροσυλία να το συγκρίνεις!!) και μου φάνηκε πως της απλής ήταν καλυτεροπολυπλοκότερο (έχω και κότερο)!!

    Ναι Σπυρο αυτός ήταν ο Μεταξάς :p Όσο για τη ζυθοποιία.. στα σκαριά :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή