Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, Μιλάνο :: Επίδραση της Μπύρας στην Αγγειακή Λειτουργία Υγιών Εθελοντών

Τα αποτελέσματα  μετά το πέρας του 80ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου  Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε πριν δυο μέρες στο Μιλάνο της Ιταλίας ( 25-28 Μαΐου 2012) μόνο χαρά μπορούν να προσφέρουν στους απανταχού μπυρο-πότες, αφού και σε αυτήν την έρευνα ( μια από τις πολλές που συνηθίζουν πλέον να γίνονται τα τελευταία χρόνια περί μπύρας και υγείας) τα στοιχεία έδειξαν ότι "η Μπύρα συνεισφέρει στην καλή λειτουργία της Καρδιάς και των Αγγείων" ...



Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιστημονικής αυτής μελέτης "γυρίζει" από χθες στο διαδίκτυο κι εμείς πλέον μπορούμε να γυρίζουμε περιχαρείς ( καλά, φτάνει τόσο χαρά και χαμόγελο) από τη μίνι σύνοψη  της μελέτης που αναρτήθηκε στη σελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής



Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Επιστημονικής Μελέτης του 
Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, 
του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και 
της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Λαϊκό",

 Σχετικά με την Επίδραση της Μπύρας στην Αγγειακή Λειτουργία Υγιών Εθελοντών

Η μελέτη ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης στο Μιλάνο , 25-28 Μαΐου 2012


"Η καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο. Μέχρι σήμερα και βάση αρκετών επιστημονικών ερευνών, γνωρίζουμε ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Τα δεδομένα όμως που έχουμε, σχετικά με την αντίστοιχη επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μπύρας είναι παγκοσμίως ελάχιστα.

Για το λόγο αυτό το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και τηςΙατρικής Σχολής Αθηνών, διεξήγαγαν μία μελέτη σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης μπύρας στην καρδιά και τα αγγεία.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν νέοι άνδρες, υγιείς, μη παχύσαρκοι και μη καπνιστές, στους οποίους μετά από 12ωρη νηστεία δόθηκε να καταναλώσουν είτε μπύρα, είτε μπύρα χωρίς αλκοόλ, είτε άλλο αλκοολούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίδια με αυτή της μπύρας, σε τρεις διαφορετικές επισκέψεις τους στο εργαστήριο. Τόσο πριν την κατανάλωση των ποτών, όσο και 1 και 2 ώρες μετά, έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις στους εθελοντές, οι οποίες αποτυπώνουν τη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς, καθώς και την πίεση που δέχεται η καρδιά κατά τη λειτουργία της.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι 400ml μπύρας, δηλαδή ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από ένα κουτάκι του εμπορίου και εντός του ορίου που προτείνεται για τους υγιείς ενήλικες άνδρες (που είναι έως 2 κουτάκια μπύρας καθημερινά), κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγγείων μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Ουσιαστικά, η μπύρα φάνηκε ότι επέδρασε στα αγγεία κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού αυτές οι ιδιότητές τους φαίνεται ότι χάνονται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά και εξαιτίας κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία.

Συμπερασματικά λοιπόν, φαίνεται ότι η μπύρα είναι ένα ποτό που με την ιδιαίτερη του σύσταση σε αλκοόλ και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη), μπορεί να δράσει ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων, γεγονός που είναι εμφανές αμέσως μετά την κατανάλωσή του και μέχρι 2 ώρες αργότερα. Ας σημειωθεί πως η μπύρα, ως αλκοολούχο ποτό, ευεργετεί μόνο όταν προσλαμβάνεται με το πρέπον μέτρο και εφόσον δεν οδηγεί σε θερμιδική εκτροπή."


Λοιπόν ... μη παίρνετε θάρρος ... 
και αφήστε τώρα κάτω το ποτήρι με την μπύρα ....
ναι, αυτό το μικρό που κρατάτε ...

Υπάρχουν σίγουρα και μεγαλύτερα ... !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου