Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

DARK HORSE BREWING – RESERVE SPECIAL BLACK ALE, ο σοκολατένιος όνος (Black Ale)


Εδώ και  καιρό - στη μικρή μας ψωροκώσταινα - έχουμε ευτυχώς και επιτυχώς διαπιστώσει το εύρος της ποιότητας και της μοναδικότητας των Αμερικανών ζυθοποιών. Είναι πολύ δύσκολο να μείνει κανείς δυσαρεστημένος από μια Αμερικάνικη μπύρα και δε μιλώ βέβαια για τις μπύρες ευρείας κυκλοφορίας. Δε θα γράψω τις εμπορικές, γιατί αρκετές μικρο-ζυθοποιίες στις ΗΠΑ εξελίχθηκαν σε πολύ δυνατά χαρτιά στο χώρο, χωρίς να χάσουν την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.
Δυστυχώς για μας, οι δασμοί και τα ευτράπελα των ελληνικών τελωνείων, κάνουν απαγορευτική την εισαγωγή αμερικάνικης μπύρας στην Ελλάδα. Οπότε, σε πραγματικά λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να βρει και να απολαύσει αυτές τις ποιοτικές κυρίες.

 

Η Dark Horse είναι μια μικρο-ζυθοποιία που βρίσκεται στο χωριό Marshall του Michigan. Ζήτημα να χωρούν καμιά τριανταριά άτομα στο μπαρ της που προσφέρει τοπικό φαγητό και πίτσα, εκτός από τις μπύρες. Ο νεαρός Aaron Morse άρχισε να μαθαίνει την παρασκευή μπύρας για να τροφοδοτεί το μπαρ της οικογένειας και έτσι γεννήθηκε η Dark Horse που από το 1997 μέχρι σήμερα τα πάει εξαιρετικά, στέλνοντας τα προϊόντα της και σε κάποιες  πολιτείες των ΗΠΑ.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το βαρύ πυροβολικό της Dark Horse είναι η  Reserve Special Black Ale.
Το μικρό μπουκαλάκι με τον παραπονιάρη γαϊδαράκο στην ετικέτα δεν σε προδιαθέτει ιδιαίτερα για το εκπληκτικό περιεχόμενο που κρύβει. Μόλις όμως απελευθερώνεται το καπάκι από το λαιμό του μπουκαλιού, τα πρώτα αρώματα που ξεπηδούν είναι αξέχαστα.
Ως συνεπακόλουθο, έρχεται το βιαστικό σερβίρισμα και μετά η οπτική απόλαυση. Η Reserve δεν δίνει αφρό, δεν σου κάνει τη χάρη, μουλαρώνει, όπως ο γάιδαρος στην ετικέτα της… όμως η συνέχεια είναι η ιδανική αποζημίωση.
Τα αρώματα που περιδινίζονται στο ποτήρι παρέα με το οπάκ μαύρο χρώμα πλημμυρίζουν το χώρο.. Η μύτη σύνθετη: μαύρη σοκολάτα, κόκκοι σκούρου καφέ,  ιδέα ξερού δαμάσκηνου, σε μια τέλεια αρμονία.
Το στόμα βελούδινο, πλούσιο, επιβεβαιώνει περίτρανα τη μύτη, σοκολάτα κουβερτούρας, σκούρος καφές, φουντούκι, σταφίδα, ιδέα ξερού δαμάσκηνου, παντρεύονται σε μια απόλυτη ισορροπία. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, κάνει την εμφάνισή της και η βανίλια. Γευστικός και οσφρητικός παράδεισος.
Η επίγευση είναι διαρκείας, ελαφρώς ξηρή, παρούσα η καβουρδισμένη βύνη και η πικρή σοκολάτα.
Χαμηλή η ενανθράκωση και η αίσθηση του αλκοόλ.

Τη μπύρα αυτή, porter ή stout δεν την λες, είναι αρκετά αρωματική, είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μια μαύρη ale, θα την χαρακτήριζα με επιφύλαξη, imperial stout. Αν υπάρχει κάτι που δεν της χαρίζει αυτόν το τίτλο, είναι ενδεχομένως το μέτριο σώμα της, ο αλκοολικός της βαθμός και ίσως τα φρουτώδη αρώματα της.

Κοντολογίς, από τις ωραιότερες μπύρες που έχω πιει… δε θες να τελειώσει… και η τελευταία σταγόνα σου δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα, ευχαρίστησης, εξάρτησης, απόλαυσης και… νοσταλγίας! 

Συνοδέψτε την με απεριτίφ σοκολάτας, τρούφα σοκολάτας, ή παλαιωμένα τυριά. Σερβίρεται στους 10-12˚ C.

Τύπος (είδος): Strong Black Ale
Αλκοόλ: 7,5%
Προέλευση: ΗΠΑ
Ζυθοποιία: Dark Horse
Περιεχόμενο: 330ml
Περιγραφή: Χαμηλή ενανθράκωση, μέτριο βελούδινο σώμα. Χρώμα: μαύρο οπάκ,  Αφρός: εκρού, ανεπαίσθητος, Άρωμα: πικρή σοκολάτα, καφές, ξερό δαμάσκηνο, σταφίδα, Γεύση: κουβερτούρα, καφές, βανίλια, malts, Επίγευση: ξηρή, μακράς διάρκειας.



Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στο Ipanema Bar (Τρίλοφος)

7 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία αυτή η μπύρα!!! και η φάση στο Ipanema φυσικά! Μπράβο Σοφία ωραία παρουσίαση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς ευχαριστούμε ασφαλώς Σοφία μου για αυτήν την υπερπλήρη -από κάθε άποψη- παρουσίαση που μοιράστηκες μαζί μας ... Όλα ήταν σούπερ, αλλά δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς μιας και πολλές φορές η εκλεκτή ποιότητα μιας μπύρας είναι αυτή που μας "εξαναγκάζει" να εμπνευστούμε κατάλληλα και να της ανταποδώσουμε την ευχαρίστηση που μας πρόσφερε ...

    Το υπέροχο άρωμα του καφέ και της σοκολάτας γάλακτος απογειώνεται στη γεύση με την πικρή σοκολάτα και τα φρούτα και όλα αυτά έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να προκύψει μια υπέροχη μπύρα που όπως ορθώς ανέφερε η Σοφία, μόνο τα χαμηλά της ποσοστά αλκοόλης σε κάνουν να μην την θεωρήσεις ως μια δυνατή stout ... Εξάλλου το δεμένο και malty σώμα της προσδίδει πολλούς πόντους στο συνολικό αποτέλεσμα ...
    Δοκιμάζοντάς την συνάμα πλάι σε "μεγαθήρια" ποιότητας, όπως την Old Viscosity και την Santa's ( ή μήπως Satan's ??) little helper aged barrel .... δεν έδειξε επουδενί και σε καμιά στιγμή να είναι "λίγη" ή "μικρή" στη σύγκριση αυτή !

    Με τον Ρουχ την δοκιμάζαμε για δεύτερη φορά ( να ναι καλά οι υπο-κλοπές που κάναμε από τη Σοφία) και κάθε φορά μας φάνηκε το ίδιο υπέροχη ....

    Είναι η τρίτη "μαυρίλα" που δοκιμάζω από την Dark Horse ( plead the 5th και One oatmeal stout οι άλλες)και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τυπάδες το έχουν για τα καλά το dark ... !!!

    Στην υγειά μας και μακάρι να την ξαναπετύχουμε πουθενά αυτήν την μαύρη Γαϊδουρόμπυρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η παρουσίαση και ακόμα πιο ωραίος ο τρόπος γραφής!
    Εύγε στη Gloriana και επιτέλους, καιρός ήταν να μπει και μια γυναίκα στο team των Μπυραματιστών! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία.
    Dark Chef, χαίρομαι που σε συναντώ και εδώ!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Σοφία !!! Πολύ όμορφη παρουσίαση απ'όλες τις απόψεις.
    Οσο για την Dark Horse, ήταν η πρώτη μου επαφή με μπύρα απο το συγκεκριμένο ζυθοποιείο και το σκοτεινό αλογάκι με κέρδισε με την πρώτη γουλιά.
    Μακάρι να έχουμε πάντα τέτοια ζυθοποιήματα στα ποτήρια μας.
    Μιχο , Νίκο και Σοφία, στιγμές σαν της περασμένης Τετάρτης είναι από τους κυριοτερους λόγους,που παρ' όλες τις αντιξοότητες, εμείς θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε...
    Walk tall,kick ass and learn to speak craft beer !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο βρε Glory...πολύ όμορφη παρουσίαση...αναλυτικότατη σε όλα της!

    Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθεί και στο στόμα μου αυτός ο γάιδαρος! τον λιμπίστικα!

    Πάμε Gloriana για την επόμενη παρουσίαση!Φτιάξε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή