Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το "DRAKKAR" έδεσε για λίγο στη Θεσσαλονίκη ... Orkney Skull Splitter

από το Γιώργο Αλεξάκη,
τον Μέγα Μπυραματιστή ... Skull Splitter 


Το "DRAKKAR" έδεσε για λίγο στη Θεσσαλονίκη ... 

Είχαμε αναφερθεί παλαιότερα, εδώ στους Μπυραματισμούς, για μια μικροζυθοποιία στο βόρειο άκρο της Σκωτίας, στα νησιά Orkneyκαι πιο συγκεκριμένα στην ORKNEY Brewery.
Εχει καιρό που τρωγόμουνα να παρουσιάσω μια μπύρα κι εγώ, ακολουθόντας τα χνάρια των μπυραματιστών. Ηθελα όμως η πρώτη μου παρουσίαση να είναι με μια συγκεκριμένη μπύρα…την Skull Splitter από το ορμητήριο των Vikings, τα Orkneys.


Tο Drakkar λοιπόν, έδεσε για λίγο στην Θεσσαλονίκη, και μου έδωσε την ευκαιρία να έχω την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον "Κρανιοδιαμελιστή" από τη χώρα του William Wallace.
H μουσική υπόκρουση της παρουσίασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, εκτός από κάτι που έχει σχέση με τους Vikings

AMON AMARTH λοιπόν στα ηχεία …




…και το ανοιχτήρι αφαιρεί ευλαβικά το καπάκι με το λογότυπο της Orkney Brewery.

Kοιτάζοντας την ετικέτα βρίσκουμε μερικά λόγια από τον Νorman Sinclairιδιοκτήτη της ζυθοποΐίας, που μας κάνει τις συστάσεις για μια πρώτη γνωριμία με τη μπύρα.
Skull Splitter is our strongest ale: which is named after Thorfinn Einarsson who was the 7th Viking Earl of Orkney. Sophisticated, satiny smooth with a deceptively light character, it is a tribute to our colourful forbear.”
Satiny smooth in the mouth, deceptively light and dangerously drinkable



Orkney Skull Splitter  (barley wine – Scotch ale) 
 8,5% ABV

Η μπύρα έχει πάρει για τα καλά τη θέση της στο ποτήρι,  καταλαμβάνοντας το εσωτερικό μέρος του snifter, κι εγώ απολαμβάνω τη θέα της και παρατηρώ το χρώμα και τις αντιδράσεις του αφρού της.



Χρώμα – Αρκετά σκούρο κεχριμπαρένιο με κάποιες πρισματικές,  ρουμπινί ανταύγειες, αν κοιτάξεις καλύτερα το ποτήρι στο φως Ο εκρού αφρός στην αρχή είναι έντονος, αλλά πολύ γρήγορα θα μας αφήσει, ζωγραφίζοντας μια πολύ όμορφη δαντέλα στα τοιχώματα του ποτηριού, και ένα δακτυλίδι από μικροσκοπικές φυσαλίδες παίρνει την θέση του στην επιφάνεια της μπύρας, που θα μας ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Η όψη είναι πολλά υποσχόμενη.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία της μπύρας αφού η θερμοκρασία είναι η κατάλληλη για μια πρώτη γουλιά…




Άρωμα – Φέρνοντας κοντά το ποτήρι στη μύτη, αμέσως ένα υπέροχο άρωμα με κυριεύει. Καλοκαβουρδισμένη βύνη, σοκολάτα και δαμάσκηνο είναι αυτά που επικρατούν, όμως κάπου στο βάθος νιώθω και κάποια ερεθίσματα από Σκωτσέζικο ουίσκι,σταφίδες και ξύλο, που όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Γεύση – Ηπια και βελούδινη η αίσθηση της μπύρας στο στόμα, με την πρώτη επαφή με κερδίζει και μου  επιβεβαιώνει τα αρώματα της. Η ευχάριστη πικρίλα της σκούρας βύνης και  η ελαφριά γλύκα της σοκολάτας είναι τα πρώτα που αναγνωρίζω. Το δαμάσκηνο παρόν κι εδώ όπως και μια νότα από ουίσκι και μέλι.Το αλκοόλ και ο λυκίσκος δίνουν κι αυτά τα στοιχεία τους, στην παλλέτα των γεύσεων.Ο ουρανίσκος και η γλώσσα διεγείρονται από την εναλλαγή γλυκών και πικρών γεύσεων και αυτό αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση.

Επίγευση Το τελείωμα της είναι ελάχιστα ξυνούτσικο, θα το έλεγα, αφού η μαγιά κάνει το παιχνίδι της κι αυτή, αλλά δεν καταφέρνει να σκεπάσει την ευφορη αίσθηση που σου αφήνει η μπύρα αυτή, Ευκολόπιοτη με καλή ενανθράκωση, ευχάριστα ξηρό τελείωμα και μέτριο σώμα.



Μια μπύρα που άνετα θα έπινα συχνά αν την έβρισκα μπροστά μου. Δεν είναι μια ξεκάθαρη barley wineθα έλεγα, σε σχέση με άλλες που έχω δοκιμάσει, αν κι αυτό είναι υποκειμενικό. Η αίσθηση του ξύλινου βαρελιού και του ουίσκι μου έδωσαν την εντύπωση μιας oaked ale,και αυτό είναι σίγουρα στα ατού της Skull Splitter.  
Όσο για την βαθμολογία που θα της έδινα εγώ …

8,3/10

πιστεύω πως το αξίζει !!!


Ελπίζω ο Οdin και ο Thorr να με βοηθήσουν να ξαναβρεθώ σύντομα με τον Skull Splitter




Hail !!!!

Skull Splitter
with beer - love
από το Ipanema beer - bar

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετική από κάθε άποψη η συνολική αυτή μπυρο-παρουσίαση αγαπητέ μας ΚΡΑΝΙΟΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗ !!
    Ασφαλώς και δικαιωματικά σου ανήκει η παρουσίαση αυτής της ετικέτας και την περιμέναμε από τα χεράκια σου εδώ και καιρό, από τότε που μας είχες προ-αναγγείλει την άφιξη του Drakkar μέσα από την εκτενέστατη αναφορά σου στην Orkney ...

    "Μπυραματισμοί" το όνομα μας και όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι φίλοι της μπύρας (και όχι μόνο) εδώ στη Θεσσαλονίκη, το Ipanema beer-bar αποτελεί ασφαλώς έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της κουλτούρας της μπύρας εδώ στη συμπρωτεύουσα, αφού ενσαρκώνει καθημερινά με τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτηρισμό αυτό ... !!

    Όσο για την μπύρα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω σε όλα με το Γιώργη και πιστεύω πως το ίδιο θα κάνει και ο αγαπητός μας "εξόριστος Μπυραματιστής" Δόκιμος που σίγουρα θα την έχει δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές στο Νησί !!
    Για τους τύπους, η δικιά μου καταγεγραμμένη βαθμολογία για αυτήν την ετικέτα στο πίσω μέρους του σκληρού του εγκεφάλου είναι 8/10, πράγμα που δείχνει κι εδώ την ταύτιση μας με τον Γιώργο!!

    Σχόλιο τελείωσε ... ΚΡΑΝΙΟΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗΣ αποχωρεί ... ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ ΤΩΡΑ ......!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Well done Skull Splitter, mia para poly kalh parousiash, me wraiotates, limpistikes fwtografies, synodeuomenes apo tous katallhlous - gia th sygkekrimenh mpyra - hxous!! Thn exw dokimasei mia fora mono (sorry pou se apogohteuw Mixos! :o)) epeidh aploustata den thn exw xanapetyxei se magazi me mpyres! Isws ftainei pou ta West Midlands den exoun thn idia poikilia me to Londino. Opws kai na'xei, milame gia mia poly wraia etiketa pou pinetai poly euxarista! Ante kai sta epomena!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τι να ΄πώ τώρα. Καταπληκτική και πληρέστατη παρουσίαση. Γιώργαρε ζωγράφισες .... τι Amon Amarth, τι Odin, τι Vikings .... ένα μόνο θα πω .... ελπίζω σύντομα να βρεθώ εκει στη Valhalla σου (Τρίλοφο) και να σηκώσουμε ψηλά τα σπαθιά του πολέμου στο ένα χέρι και τα Tankard's μας στο άλλο. Άντε και στα επόμενα!!!
    Valhalla awaits ME ... http://www.youtube.com/watch?v=Skk0I9M8Oig

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τ-Ρ-0-Μ-Ε-Ρ-Η παρουσιαση George πολλα μπραβο...Οπως λεει και Μιχος επειδη εχουμε χασει πλεον την μπαλα δεν θυμαμαι αν την ειχα δοκιμασει και αυτη στο wee dram παντως απο την παρουσιαση φαινεται αρκετα καλη...

    http://www.youtube.com/watch?v=W2ET8ghJaBE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργη είσαι τούμπανο!!! Πολύ όμορφη και γλαφυρή παρουσίαση της ετικέτας που έμελε να είναι και η αρχή του κακού για το μπυρο-καψιμο σου!

    Μια μπύρα που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη βάπτιση του Γιώργου δε θα μπορούσε να τύχει λιγότερης προσοχής!

    Άντε να τη δοκιμάσουμε καμιά φορά να πούμε και τη γνώμη επί της ουσίας!

    Άντε μωρέ και περιμένουμε και συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή