Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Bristol Beer Factory: Bristol Stout

Μένουμε Αγγλία και μετά τις αναφορές του Chalice στις αξιολογότατες μπύρες της Λονδρέζικης Kernel στο προηγούμενο ποστ, περνάμε σήμερα στην πόλη του Bristol και την ονομαστή Bristol Beer Factory. Μία ανεξάρτητη ζυθοποιία που ξεκίνησε μόλις το 2005 από τον αρχιτέκτονα George Ferguson και πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να παράγει βραβευμένες ales που πωλούνται σε όλο το Νησί.


Η Bristol Beer Factory, η οποία στεγάζεται σ’ένα από τα παλιά κτίρια της παλαι ποτε κραταιάς Ashton Gate Brewery με ιστορία 200 ετών στο χώρο της μπύρας, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που παράγονται στην περιοχή του Bristol για να ζυμώσει μία ευρεία γκάμα μόνιμων, εποχιακών και σπέσιαλ μπυρών.


Από αυτές, βρήκαμε και δοκιμάσαμε την πολύ καλή Bristol Stout, ένα τρανό παράδειγμα της μαστοριάς των Βρετανών ζυθοποιών να φτιάχνουν ποιοτικότατες μπύρες παρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα σε αλκοόλ.

H Bristol Beer Factory Stout, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μόλις 4% α.φ., ζυμώνεται με ένα μείγμα από 7 διαφορετικά malts. Το μπουκάλι της λιτό και όμορφο, κρύβει ένα μαύρο -με ελάχιστο κόκκινο- περιεχόμενο το οποίο στολίζει στην κορυφή ένας κρεμώδης μπεζ αφρός που διατηρείται ικανοποιητικά. 

Το άρωμά της δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό αλλά ξεχωρίζουν τα κλασικά χαρακτηριστικά ενος stout, όπως σοκολάτα, καβουρδισμένα malts, μαύρα φρούτα, καθώς και μία ελαφριά φουντουκίλα αφού η μπύρα ζεσταθεί λίγο.

Η γεύση της παρόμοια, με μία γλύκα που θυμίζει σοκολατούχο γάλα να είναι αρχικά πιο έντονη. Ακολουθεί μία γερή δόση καφέ και καβουρδισμένων malts, και ολοκληρώνεται με μία πικρή αίσθηση από το λυκίσκο, με τον καφέ να μένει στο στόμα αρκετή ώρα.

Συμπερασματικά, μιλάμε για μία πολύ ωραία ετικέτα, πολύ δεμένη και γευστική για μία μπύρα με τόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ! Ένα μεγάλο μπράβο στη Bristol Beer Factory! Ανυπομονώ να πετύχω τις ξακουστές της Milk Stout, Imperial Stout και Ultimate Stout!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

2 σχόλια:

  1. Στην υγειά σου φίλε Δόκιμε.Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου για την Βρετανική αυτή stout.Παρ' όλες της φήμες που κυκλοφορούν (αδικαιολόγτα καμιά φορά,κατ'εμέ) για τις μπύρες που προέρχονται απ΄το μεγάλο νησί,εγώ τις απολαμβάνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται.Πιστεύω οτι η Μ.Βρετανία μας παρέχει αρκετές γευστικές ales,αρκεί να ψαξουμε λίγο περισσότερο και να μην αρκούμαστε στα πολύ γνωστά ονόματα.Δόκιμε ευχαριστούμε που είσαι ο ξεναγός μας στις πολλές,είναι αλήθεια,Βρετανικές ζυθοποιΐες.Cheers !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με το Δόκιμο πως το να μπορείς να προσφέρεις δέσιμο και πολυπλοκότητα σε άρωμα και γεύση, κρατώντας χαμηλά το αλκοόλ θέλει μια άλφα μαστοριά. Κι αν μη τι άλλο, οι Βρετανοί έχουν παράδοση στο σπορ και τελευταία το χουν πάρει απόφαση να αποδείξουν πως δεν θα μείνουν έξω απ' το παιχνίδι των μπυρεξελίξεων. Μαζί τους κι εμείς!

    Αναμένουμε κι εμείς μαζί σου Δόκιμε πότε θα πετύχεις και τις επόμενες Μπριστολέζες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή