Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αναβλύζει πετρέλαιο!


“…Υπάρχει ένας ολόκληρος ωκεανός πετρελαίου κάτω από τα πόδια μας! Κανένας δεν μπορεί να ‘χει πρόσβαση σ’ αυτό εκτός από μένα!Daniel Plainview από την ταινία Θα χυθεί αίμα” (There will be blood).

Το αρχικό μπουκάλι της Petroleum.

Στα πλούσια βραζιλιάνικα εδάφη, μια “φαμίλια” σαν αυτή του Plainview ανακάλυψε τη δική της φλέβα μαύρου χρυσού στην αυλή του σπιτιού της,  κάπου στην “ευρωπαϊκή” πόλη της Curitiba, το 2010.  Από ένα ταπεινό καζάνι ανάβλυσε ένα εξαιρετικό μαυροζούμι τύπου Russian Imperial Stout; η Petroleum.


Julio, η αφεντιά μου, Luiz, Murilo.

Η “φαμίλια” δεν είναι άλλη από την τρελοπαρέα της cervejaria DUM. Δηλαδή τον Murilo, τον Luiz και τον Julio. Οι 3 home brewers πραγματοποιούν τους μπιραματισμούς τους στις “εγκαταστάσεις” του Σπιτιού (DUM σημαίνει σπίτι), στην πίσω αυλή. Κατά τη σύντομη επίσκεψή μου στην Curitiba τον περασμένο Απρίλη, κατάφερα κι εγώ να ζήσω έστω και στο τέλος μία από τις ολοήμερες συνεστιάσεις τους στην περίφημη αυλή του Murilo. Εκείνο το Σάββατο το καζάνι είχε βράσει 2 συνταγές; Μια American Pale Lager και μια Grand Cru. Η πολύωρη ιεροτελεστία συνοδευόταν παραδοσιακά με άφθονη πόση διαφόρων δημιουργιών DUM και βρώση ψητού βραζιλιάνικου κρέατος, τοπικών τυριών και σπιτικού μαύρου ψωμιού με προσθήκη Petroleum! Όλα αυτά μαζί με μπόλικη καλή διάθεση.



Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, λοιπόν, προέκυψε και η Petroleum. Από κει και πέρα η φιλία του ενός με τον Jose Felipe, τον master brewer της Wäls, ήταν αρκετή για να την “απελευθερώσει” και να δώσει την δυνατότητα στους βραζιλιάνους μπυρόφιλους να την απολαμβάνουν.  Η βράβευση της δε στο South Beer Cup, ήταν αυτή που την απογείωσε.

 

Η Petroleum, μέχρι στιγμής, είναι η μοναδική μπίρα κανονικής παραγωγής της DUM. Το πρώτο batch βγήκε το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ το επίσημο εμπορικό της λανσάρισμα με τη Wäls έγινε την 10/3/2012.  Την σπιτική βερσιόν είχαν την τύχη να πρωτοδοκιμάσουν και κάποιοι beergeeks εκτός συνόρων, όπως οι Randy Mosher, Joseph Tucker (Ratebeer) και Graemme Wallace (Brewdog).  Ο στόχος της παρέας είναι να καταφέρει να φτιάξει τη δική της brew pub στην Curitiba πριν το παγκόσμιο κύπελλο το 2014.

           
   

Με το θερμόμετρο να πιάνει κόκκινο εδώ στην «εξωτική» Αθήνα, έλαβε μέρος η δεύτερη και τελευταία πράξη του έργου «Πετρέλαιο: Μια μεγάλη ανακάλυψη» (Petroleum: Uma grande descoberta). Η πρόκληση ήταν μεγάλη για να μπει στο ντουλάπι το φρεσκο-αφιχθέν μπουκαλάκι της βραζιλιάνικης Russian Imperial Stout. Έτσι με παρέα το “πειραγμένο” δίδυμο Μονκ και Ροκά την περάσαμε ιερά εξέταση.

Η Wäls Petroleum σε κερδίζει εξαρχής από το μπουκάλι. Όμορφος και καλαίσθητος σχεδιασμός, με την ετικέτα να αναβλύζει πετρέλαιο. Η εμφάνιση στο ποτήρι, όμως, είναι αυτή που πραγματικά εντυπωσιάζει. Χρώμα μαύρο πίσσα, με πρωτόγνωρα σκούρο καφέ αφρό. Στοιχεία που παραπέμπουν ορθώς στον Μαύρο Χρυσό.  Ο αφρός δεν κρατά πολύ, αφήνοντας στη συνέχεια ένα δαχτυλίδι στο ποτήρι. Αυτή η μοναδική σκούρα απόχρωση του καφέ οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην προσθήκη του βελγικού κακάου κατά την ωρίμανση της μπίρας. Στη ζυθοποίηση προστίθενται ακόμη τεράστιες ποσότητες καβουρντισμένης βύνης και βρώμη.

          

Φέρνοντας το σνιφτεράκι κοντά στη μύτη, αναδύεται από τη βραζιλιάνα stout έντονο άρωμα καφέ εσπρέσο, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Μονκ.  Ακολουθεί η σοκολάτα bitter με νότες βανίλιας, και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία γίνεται αισθητή η ζεστασιά του αλκοόλ, το οποίο και φτάνει το 12%.  Διακρίναμε ακόμα και κάποια βότανα χωρίς να μπορούμε να τα προσδιορίσουμε. Επίσης, στην αρχή εμένα και του Beerocker μας έβγαλε μια μεταλλική αίσθηση, η οποία χάθηκε μόλις η μπίρα ζεστάθηκε.

Γευστικά η Petroleum συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο καφές κυριαρχεί με τη σοκολάτα bitter να έπεται. Ο λυκίσκος κάνει την εμφάνισή του, προσδίδοντας ικανοποιητική πικράδα, η οποία αν και διαρκεί έρχεται σε ισορροπία με τα malts.  Το σώμα είναι «τούμπανο», με βελούδινη αίσθηση και ελώδη υφή, χωρίς παρά ταύτα  να σε μπουκώνει. Σε αυτό βοηθά και η καλή ενανθράκωση.

Η επίγευση, τέλος, είναι dry, πικρή και με τη γεύση του καφέ να παραμένει στην στοματική κοιλότητα για αρκετή ώρα μετά.

Για να προσθέσουμε και μια καλοκαιρινή νότα στο testing, συνοδεύσαμε την Wäls Petroleum με εξαιρετικό παγωτό καϊμάκι. Ο συνδυασμός και των δύο στο στόμα, όμως, ήταν ανεπιτυχής, καθότι η πολύ έντονη γεύση του παγωτού εξαφάνιζε αυτή της μπίρας.

Νομίζω πως η βραζιλιάνα εξωτική stout μας άφησε όλους ικανοποιημένους, επιβεβαιώνοντας για μένα τον αρχικό ενθουσιασμό της πρώτης δοκιμής επί βραζιλιάνικου εδάφους.  Αξίζει, τέλος, να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον εκπληκτικό Murilo για την ευγενική του προσφορά.

 

5 σχόλια:

  1. Αιώρα ήταν... που λέει κι η διαφήμιση :)
    Τόσο καιρό που περιμένουμε την παρουσίαση της Petroleum έλεγα πως περιμένεις την ανακύρηξη της ΑΟΖ για να το γιορτάσουμε αναλόγως :P

    Ωραία, "σπιτική" και πλούσια μου φαίνεται η DUM imp stout και καλά έκανες και φώναξες και το αχτύπητο (πλην πειραγμένο) δίδυμο να σε βοηθήσει, μια και εν μέσω καύσωνος δύσκολα κατεβαίνει μια imperial stout (και μάλιστα oat...)

    Πολύ ενδιαφέρουσα και η ιστορία της homebrew κατάστασης που έστεισαν τα τρία παλικάρια και η κατ' ευχήν εξέλιξη με την παραγωγή της στη Wals και τη βράβευσή της. Πάντα τέτοια παίδες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να την βρούμε στην Ελλάδα έτσι; Γενικά μπορούμε να βρούμε πουθενά Russian Imperial Stout; Είχα αγοράσει από το Λονδίνο την Harveys Imperial Stout και είχα πάθει πλάκα. Και γενικά είμαι μεγάλος λάτρης των stout. Τίποτα προτάσεις, πληροφορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως φιλε metalforos, imperial stout δεν κυκλοφορει στην Ελλαδα απο επισημους εισαγωγεις. Που και που βεβαια, καποιοι "φωτισμενοι" publicans (πχ Local, Ipanema, Beer Store) φερνουν για τους πιστους θαμωνες των μαγαζιων τους, μικρες παρτιδες μεσω online shops -κατι που βεβαια μπορεις να κανεις κι εσυ μονος σου, οπως αλλωστε κανουμε οι περισσοτεροι εδω μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μια που το φερε η κουβεντα... ποιος προθυμοποιειται να παραλαβει απο την dhl ενα "κουτακι" που εχει ερθει για μενα απο bierkompass, μια και βρισκομαι στας Κρητας; Απαραιτητη προυποθεση να διαθετει υπογα - η τουλαχιστον δροσερη αποθηκη - και να μην ειναι περιεργος :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή