Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Shorts Brewing Company :: Pandemonium & Huma Lupa Licious


 Του Joe (Joshef R. Short) δε του άρεσε η μπύρα (όχι αρκετά δηλαδή) μέχρι που ήπιε την πρώτη του πραγματική μπύρα το 1997. Μετακομίζοντας τότε στο Kalamazoo για σπουδές, δοκίμασε μπύρες της τοπικής Bells και από το δεύτερο κιόλας έτος των σπουδών του αποφάσισε πως θέλει να φτιάξει τη δική του μπύρα.

Οι πρώτες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες αλλά ο Joe πεισματάρης συνέχισε να προσπαθεί και κάπου εκεί τα κατάφερε. Έφτιαξε μια ελαφρυά Pale Ale για την οποία ήταν περήφανος και από τότε, αφού είχε πλέον καταλάβει πως λειτουργούσαν όλα αυτά που είχε διαβάσει για τη μπύρα, άρχισε να μπυραματίζεται δοκίμαζοντας παραλλαγές κλασικών στυλ και συνταγών. Σύντομα παράτησε τις σπουδές, αφού δεν είχε μυαλό για τίποτα άλλο πέρα απο τους μπυραματισμούς και μετακόμισε πίσω στην πατρίδα του στο βόρειο Michigan.



Είχε απόθεμα αρκετές κάσες δικές του μπύρες όταν αποφάσισε να πάει κάποιες απο αυτές να τις δοκιμάσουν τα αφεντικά της Traverse Brewing Company στο Williamsburg οι οποίοι και τελικά του δώσανε δουλειά. Φεύγοντας από κει ταξιδεύει στο St. Joseph για να αναστήσει το Light House Depot brew pub με μερικούς φίλους αλλα το εγχείρημα αποτυγχάνει και έτσι βρίσκεται να δουλεύει στη Michigan Brewing Company. Εκεί ο head brewer Dan Rogers βλέποντας πως ο διακαής πόθος του Joe ήταν να γίνει και ο ίδιος ζυθοποιός του προτείνει να πάει στην Jackson Brewing Company η οποία έψαχνε εκείνο το διάστημα έναν brewer.


O Joe μένει στην JBC 2 χρόνια, οι ικανότητες του βελτιώνονται αλλά βλέπει πως δε πάει άλλο και έτσι βρίσκοντας μια παλιά αποθήκη και κάποια χρήματα αποφασίζει να κάνει κάτι δικό του. Ήταν 22 χρονών.
Πέρασαν 18 μήνες μέχρι να μετατραπεί η 100 ετών αποθήκη στο Bellaire σε αυτό που είναι σήμερα.




 Ο Joe και οι φίλοι του που βοήθησαν, έστησαν το ζυθοποιείο απ’ την αρχή. Ο μπυροεξοπλισμός αγοράστηκε (εμπλουτίστηκε και εκσυγχρονίστηκε με την πάροδο των χρόνων) και εγένετο η Shorts Brewing Company!


Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, η επιχείρηση παραλίγο να κλείσει αλλά με τη βοήθεια των κατάλληλων ατόμων και κυρίως με τη βοήθεια της μετέπειτα γυναίκας του Joe, Leah Hannan η οποία συμμάζεψε οργανωτικά την ζυθοποιία, η Shorts κρατήθηκε στα πόδια της.

Η παραγωγή μπύρας από τα 178 βαρέλια το 2004 πήγε στα 2000 βαρέλια το 2008. Αυτό που έδωσε μεγάλη ώθηση στην Shorts ήταν το project Imperial Beer Series το φθινόπωρο του 2006. Ήταν ένα έργο στο οποίο ξόδεψαν όλα τα χρήματά τους. Τζογάρανε φτιάχνοντας νέες μπύρες με “ασυνήθιστα” και όχι παραδοσιακά υλικά και κέρδισαν. Η ζυθοποιία τράβηξε τα βλέμματα, και η παραγωγή (λόγω ζήτησης) την ανηφόρα! Στα επόμενα χρόνια κι άλλα τρελά project “μπυροποιήθηκαν” και η Shorts επεκτάθηκε και σε δεύτερο κτίριο στο Elk Rapids.

Imperial Beer Series 2007

Σήμερα η Shorts έχει 10 σταθερές (annual) μπύρες και πάνω από 30 εποχιακές με τις περισσότερες από αυτές να αποσπούν πολύ καλές κριτικές στις διαδικτυακές μπυροκοινωνίες.


Δεν κάνει “εξαγωγές”, δηλαδή δε πουλάει μπύρες έξω απο το Michigan και δεν έχει σκοπό να το κάνει σύμφωνα με τους ίδιους. Μέσα στην πολιτεία του Michigan όμως μπορεί κάποιος να βρεί τις μπύρες τους σε πάνω από 1400 σημεία, σύμφωνα με το πολύ καλό site τους από το οποίο προέρχονται και όλες οι παραπάνω πληροφορίες... http://www.shortsbrewing.com/



Q: Where can I find your beer?
A: Short’s brewing company is currently distributed throughout upper and lower Michigan! We have no plans to distribute outside of Michigan, and feel that this is our best way to give back to the state that made it all possible for us. “It’s our Michigan stimulus package,” as Joe Short likes to call it.

Q: When will I be able to buy Shorts outside of Michigan?
A: Right now our goal is to liberate the residents of the great state of Michigan…

Μαζί θα δούμε 2 από τις μπύρες που παράγονται σταθερά όλο το χρόνο από τη Shorts



Pandemonium Pale Ale
 Μια American Pale Ale με 5.4 % αλκοόλ (ABV) και βαθμό πικράδας 49 IBUs την οποία διάλεξα από ένα ράφι με πολλές άλλες άγνωστες για μένα Αμερικανιδούλες. Μάλλον με τράβηξε η ετικέτα της!



This coppered colored American pale ale lends its hue to hearty two row malts and hand selected specialty grains. Hop additions balance the wort, resulting in a tasty union of flavors and earthy aromas. Behold the bitter hysteria!

Αδειάζοντάς την σε ένα shaker ποτηράκι, η Pandemonium δημιουργεί αφρό άσπρο περίπου 2 δάχτυλα στην αρχή ο οποίος δε θα κρατήσει για πολύ αλλά θα παραμείνει μια λεπτή στρώση..



Το χρώμα ξανθοπορτοκαλί ως χάλκινο..


Το άρωμα της πολύ ήπιο, κυρίως malty με υποψία λυκίσκου και κάποιων εσπεριδοειδών. Στη γεύση η πρώτη αίσθηση είναι κι αυτή βυνώδης. Ο λυκίσκος υπάρχει περισσότερο (σε σχέση με το άρωμα) με ελαφρύ λουλουδένιο χαρακτήρα. Η επίγευση κάπως πιό πικρή. Το σώμα μέτριο με μέτρια ενανθράκωση.



Αρκετά ευκολόπιωτη και δροσιστική μπύρα, ότι πρέπει για το ζεστό καλοκαίρι που μας πέρασε. Περίμενα όμως την παρουσία του λυκίσκου λίγο πιο έντονη.. ο αριθμός των IBUs με ξεγέλασε.



Huma Lupa Licious IPA

 Σε αντίθεση με την Pandemonium την οποία τη διάλεξα λόγω ετικέτας, την Huma Lupa Licious την πήρα ξέροντας γι αυτήν. Ήταν μια από τις μπύρες του Michigan που είχα ξεχωρίσει όταν έψαχνα στο διαδίκτυο για τα καλούδια που βγάζει αυτή η πολιτεία. Έτσι την έβαλα κατευθείαν στο καλάθι μόλις την είδα μπροστά μου!
Μιλάμε για μια Indian Pale Ale με 6.9 % αλκοόλ (ABV) και βαθμό πικράδας 140 IBUs!!


This gem is honored with the name of the hop plant, Humulus lupulus, and is Short’s best selling India Pale Ale. It has such an abundant amount of hops that it sensually provides a punch to the palate. The numerous hop varieties used in its creation render a delicious bitter taste and enticing citrus aroma. The hearty malt bill melds with the hops to create a perfect balance.

Καθώς τη ρίχνω στο ποτήρι δημιουργεί λευκό σχεδόν αφρό, 2-3 δάχτυλα ο οποίος θα κρατήσει λίγη ώρα και θα πέσει αρκετά.




Το χρώμα και αυτής της μπύρας ξανθοπορτοκαλί. Τα αρώματα όμως εδώ πολύ πιο έντονα. Κλασικές μυρωδίες IPA, με τους λυκίσκους να παίζουν τον πρώτο ρόλο και να συνοδεύονται από πεύκο, άνθη και εσπεριδοειδή. Πολύ ωραίο αρωματάκι σε κάνει να θέλεις να την πιείς σε δυο γουλιές.



Στη γλώσσα η πρώτη αίσθηση malty αλλά όχι για πολύ. Γρήγορα η γεύση έρχεται να γίνει ένα με το άρωμα. Ο λυκίσκος, τα εσπεριδοειδή (ανανάς, grapefruit, ίσως λεμόνι και σίγουρα και άλλα) και λουλούδια κάνουν τη γεύση ευχάριστα πικρή. Σώμα μέτριο προς γεμάτο και μέτρια ενανθράκωση ξανά. Πικρή επίγευση μακράς διάρκειας για μια πάρα πολύ καλή, ευκολόπιωτη και δροσιστική – αναζωογονιτική IPA!

Τη μπύρα αυτή είχα την τύχη να την δοκίμασω άλλες 2 φορές στην πατρίδα της. Μια σε bar-restaurant συνοδεύοντας το (πολύ καλό) φαγητό μου..



Λίγο πριν αναχωρήσω από το Detroit την βρήκα σε bar στο αεροδρόμιο σε βαρέλι και δε γινόταν να μη την τιμήσω


ευτυχώς δεν ήμουν μόνος γιατι θα την έχανα την πτήση...



4 σχόλια:

  1. Ωωωωωωω ... Σούπερ πολυεπίπεδη ανάρτηση με διπλή μπυροπαρουσίαση και μια παρ'ολίγον χαμένη πτήση εξαιτίας του μαγικού αυτού συστατικού της μπύρας που ονoμάζεται Humulus Lupulus ή πιο πιασάδικα Huma Lupa Licious ... Έξυπνο το όνομα τολμώ να πω και αφού η μπύρα σου άρεσε τόσο πολύ ...δεν έχουμε παρά να σε συγχαρούμε για την επιλογή σου να την φέρεις και στα πάτρια ...
    Εν τω μεταξύ κάθε ανάρτηση με φόντο τις ΗΠΑ, με εκνευρίζει αφάνταστα ... Μάλλον από τη σκασούρα και τη ζήλια θα ναι ...

    Μπράβο στα "κοντά παντελονάκια" ... στα γνωστά μας Σορτ(σ)άκια ... και ένα ακόμη μεγαλύτερο μπράβο σε σένα Ρουχ Ρουχ τόσο για το ταξίδι, όσο και για αυτήν την εξαιρετική σου δημοσίευση με κάτι φρέσκο που δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν εδώ στους Μπυραματισμούς .. Μιτσιγκαν λεπόν ... αυτά είναι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα μια ωραία ιστορία ενός πετυχημένου μικροζυθοποιού που ξεκίνησε απ' το πουθενά για να φτάσει να... παρουσιάζεται στους Μπυραματισμούς! Αυτό κι αν λέγεται επιτυχία :P

    Πολύ ωραία και πλούσια παρουσίαση των δυο δημιουργιών της Short's Nik. Να πω πως δεν ζηλέψαμε, θα πω ψέματα, αλλά δεν πειράζει. Όσο περισσότερο ζηλεύουμε τόσο περισσότερες ποιοτικές και δυσεύρετες μπύρες καταλήγουν να πέσουν στα ποτήρια μας... Παράξενο έτσι; Κι όμως αληθινό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι βρέθηκες βέβαια ακόμα μια φορά σε κάποιο παράδεισο της μπύρας ας μην το σχολιάσουμε... Μήπως κρύβεις και καμιά Bell's στο μανίκι σου; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή