Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

"ALEXANDER the Great" Scotch Ale Beer :: Από τη ΖΕΟΣ για την UNIBRÄU Hellas

Άλλο ένα ελληνικό προϊόν φτιαγμένο από Ελληνική μικρο-ζυθοποιία θα περάσει σήμερα από το ποτήρι των δοκιμών μας !!
Μια "κόκκινη" scotch ale με το βαρύγδουπο όνομα "Alexander the Great" είναι η μπύρα που φτιάχνεται από την ZEOS μικροζυθοποιία για λογαριασμό της UNIBRÄU Hellas, όπως τουλάχιστον αναγράφεται στο πίσω μέρος της ετικέτας, με τον έφιππο Αλέξανδρο σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές του στάσεις από αυτές που η τέχνη τον έχει απεικονίσει ποτέ!!


Προσωπικά την μπύρα αυτή την άκουσα πρώτη φορά με αφορμή το καθιερωμένο Φεστιβάλ Μπύρας στο ΣΕΦ, όπου το όνομά της αναφέρονταν στις συμμετέχουσες ετικέτες! Δεν ξέρω πόσοι από τους φίλους της πρωτεύουσας επισκέφτηκαν φέτος το εν λόγω φεστιβάλ και αν τυχόν βρήκαν και αυτή την μπύρα σε κάποιο σταντ!
Όπως και να έχει, η μπυρίτσα αυτή ταξίδεψε τελικά από κάπου μακριά για να φτάσει στο ποτήρι μου, παρόλο που το όλο concept που την χαρακτηρίζει αφορά ξεκάθαρα την Βόρεια Ελλάδα και την Μακεδονία !!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ ασφαλώς !!!


ALEXANDER The Great, Scotch ale
στα 6 % ABV


Τυπικό και αναμενόμενο πορτοκαλο-χάλκινο χρωματάκι με αφρό λευκό, αρκετά δεμένο και στητό στην αρχή που σταδιακά θα υποχωρήσει για να μας κάνει συντροφιά με ένα πέπλο 1-2 χιλιοστών να σκεπάζει την επιφάνεια  καθ' όλη τη συνέχεια!

Άρωμα :: Η πρώτη κυρίαρχη αίσθηση η οποία δεν θα υποχωρήσει ποτέ μέχρι να τελειώσει η μπύρα, είναι η καραμέλα που φωνάζει από χιλιόμετρα! Είχα πολύ καιρό να πιω μπύρα με τόσο έντονη την αίσθηση της καραμέλας στη μύτη. Τα malts κριθαριού-σιταριού κάνουν την παρουσία τους διακριτικά αισθητή, ενώ όταν η μπύρα ζεσταθεί βγαίνει και μια ελαφριά αίσθηση μήλου-αχλαδιού που σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να σκεπάσουν την καραμέλα που είναι κραταιά δύναμη στο άρωμα!

Γεύση :: αυτό που μυρίζεις μάλλον το γεύεσαι απαράλλακτο. Καραμέλα στο φουλ η γεύση. Γλυκιά κατά κύριο λόγο που θα γλυκίσει ακόμη περισσότερο όσο η μπύρα πιάσει πιο ψηλές θερμοκρασίες!

Επίγευση :: δεν περιμένεις κάτι διαφορετικό στο φινάλε και φυσικά το όλο σκηνικό που περιγράψαμε παραπάνω κλείνει το ίδιο δυναμικά και στο τέλος που είναι γλυκό, καραμελένιο και μέτριας διάρκειας, ενώ τα αχνά τσιμπήματα του λυκίσκου δεν αρκούν για να αλλάξουν αισθητά το συνολικό αποτέλεσμα !!

Ενανθράκωση μέτρια. Το αλκοόλ καλά κρυμμένο πίσω από τη γλύκα και την καραμέλα, κάνει λίγο αισθητή την παρουσία του στο τελείωμα με ένα διακριτικό κάψιμο στο λαρύγγι !! Σώμα ελαφρύ μεν, αλλά καλό θα έλεγα για μια μπύρα τέτοιου είδους!
Η μπύρα δεν είναι άσχημη. Αξιόλογη θα την χαρακτήριζα συνολικά, αλλά σίγουρα είναι αρκετά πιο γλυκιά και σαφώς αρκετά πιο καραμελένια από όσο θα έπρεπε για τα γούστα μου! Το άρωμά της, όσο η μπύρα είναι ακόμη σχετικά δροσερή, και το τελείωμά της αποτελούν τα δυνατά της σημεία! 

Να και μια διαφορετική δοκιμή από την ZEOS που την έχουμε ούτως ή άλλως συνηθίσει σε ποιοτικές παραγωγές! (υπενθυμίζουμε πως και οι μπύρες Volkan από τη Σαντορίνη φτιάχνονται και αυτές στο ζυθοποιείο της ΖΕΟΣ)!


UNIBRÄU Hellas, ΑΦΟΙ ΚΟΥΡΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 79, ΓΕΡΑΚΑΣ 15344
ΤΗΛ: 210-6654062 - FAX: 210-6654264


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αγαπητό μας φίλο "ΖΥΘΟΛΟΓΟ" Nik Pit από την ακριτική Σάμο που πάντα δίνει τον δικό του αγώνα με φιλότιμο και ζήλο στο νησί για την προώθηση και ανάδειξη της καλής μπύρας, ελληνικής και μη ...

Νικ, να 'σαι καλά και ασφαλώς σου ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσεις με την ίδια διάθεση και θέληση να κάνεις καλά αυτό που έχεις αρχίσει ήδη εδώ και λίγους μήνες εκεί στη Σάμο!!
Καλές γιορτές και καλές μπυρο-εξερευνήσεις !!

4 σχόλια:

  1. Άλλη μια ελληνική παραγωγή με πράγματι βαρύγδουπο όνομα, αν και με τόσο βαρύγδουπο όνομα θα περιμέναμε κάτι πιο δυνατό. Θα μου πείτε χαλάρωσε, στην Ελλάδα βρίσκεσαι και θα έχετε κάθε δίκιο, αλλά μια και είναι Χριστούγεννα έχουμε κάθε δικαίωμα στο να ονειρευόμαστε ελάφια που πετάνε και άλλα τέτοια όμορφα :D
    Ανεξάρτητα πάντως από τα εθνικιστικά περιτυλίγματα των παραγωγών της Zeos, σίγουρα η ζυθοποιία συνεχίζει όπως φαίνεται να φτιάχνει ποιοτικές μπύρες και σίγουρα αξίζει της προσοχής μας.

    Ααα... και για να συνοδέψετε το Μεγαλέξανδρο, προτείνω ανεπιφύλακτα... καραμέλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με το Χρήστο σε όλα. Την είχα δοκιμάσει σε βαρέλι και την βρήκα υπερβολικά γλυκιά, ίσως και λίγο ενοχλητική για τα γούστα μου. Αν έβγαζε το αλκοόλ παραπάνω ίσως να μιλάγαμε για μια άλλη μπύρα και πιθανόν και αρκετά καλύτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη συγκεκριμένη μπύρα της Ζέος τη δοκίμασα κι εγώ πριν από λίγο, τη βρήκα σε μπουκάλι σε κάβα του κέντρου (της Αθήνας).
    Όντως είναι αρκετά γλυκιά και καραμελένια αλλά προσωπικά μου άφησε καλές εντυπώσεις θα έλεγα.
    Είναι νομίζω και ιδανική συνοδεία για μπισκότα (cookies) με καραμέλα, ξηρούς καρπούς και λίγο αλάτι και σίγουρα πάει με καραμέλες, μάλιστα με μπυρο-καραμέλες σαν αυτές:
    http://beeramatismoi.blogspot.gr/2012/11/leffe-bruin.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη μπύρα !Την συνόδεψα με πίτσα, σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή