Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Bass Premium Ale: γεύση βικτωριανής Αγγλίας;

Η Bass Premium Ale είναι η πιο γνωστή μπύρα της πάλαι πότε κραταιάς ζυθοποιίας Bass (για περισσότερες πληροφορίες δείτε αυτό το ποστ των Μπυραματισμών), η οποία από το 2005 παράγεται από τη Marstons για λογαριασμό της AB-InBev.


Πρόκειται για μία φιλτραρισμένη βερσιον της Draught Bass (που βασίζεται στη συνταγή των πρώτων αγγλικών pale ale) με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.4% α.φ., η οποία ζυμώνεται με ποικιλίες λυκίσκου Challenger και Northdown. Κυκλοφορεί ευρέως και σε αλουμινένιο τενεκεδάκι στα μεγάλα super markets, και μάλιστα η συγκεκριμένη βερσιον είναι στη λίστα με τις 10 μπύρες σε τενεκεδάκι που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Νησί.

Παίρνουμε λοιπόν ένα τενεκεδάκι, σερβίρουμε τη Bass Premium Ale αυστηρά σε ποτήρι pint και σημειώνουμε:


Εμφάνιση: το χρώμα της μπύρας είναι ένα όμορφο διαυγές πορτοκαλο-χάλκινο, το οποίο στολίζεται από ένα λευκό, κρεμώδη αφρό που διατηρείται αρκετά. Κλασική εμφάνιση δηλαδή μίας κλασικής αγγλικής bitter.

Άρωμα: τα αρώματα που ξεχωρίζουν είναι έντονα malts (κατά βάση καραμέλα και μπόλικη μαγιά) και ένας απροσδιόριστος φρουτώδης χαρακτήρας. Χάνει λίγο όταν ανεβάσει θερμοκρασία και βγάζει κάτι ''ξεθυμασμένο''.

Γεύση: γευστικά, η μπύρα ξεκινά γλυκά, με έντονη μία καραμελένια / μπισκοτένια αίσθηση από τα malts και λίγα φρούτα (γλυκολέμονο; μήλο;), για να ισορροπήσει στη συνέχεια με μία ήπια πικρίλα από το λυκίσκο. Ελαφρώς πικρό, κρεμώδες τελείωμα μικρής διαρκείας. Όταν ζεσταθεί βγάζει και ένα μεταλλικό χαρακτήρα.

Αίσθηση: το σώμα είναι νερουλό προς μέτριο, η ενανθράκωση χαμηλότατη. Το αλκοόλ δεν φαίνεται. Η μπύρα έχει γενικά καλή ισορροπία, αν και η καραμέλα από τα malts επικρατεί ως τελική εντύπωση.

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με μία απλή πλην ευχάριστη βερσιον της (εικάζω) παλιάς Bass Pale Ale (photo credits) που πίνεται πολύ άνετα. Φυσικά, στη γεύση κερδίζει λίγο στο βαρέλι σε σχέση με το αλουμινένιο τενεκεδάκι που παρουσιάσαμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα γευστικό ποτήρι ιστορίας από το ένδοξο παρελθόν της κάποτε μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο. Τώρα, εαν είναι κοντά στην αυθεντική γεύση της Bass που πινόταν μετά μανίας στη βικτωριανή Αγγλία, θα σας γελάσω!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

4 σχόλια:

  1. Συνεπής στο προηγούμενο μπυροδοιπορικό σου Δόκιμε πέρασες και σε πιο δραστικές κινήσεις δοκιμάζοντας την "ιστορική" Bass στο αλουμινόκουτο ...
    Αναμενόμενο το αποτέλεσμα θαρρώ και σε σένα πριν καν την δοκιμάσεις ...
    Η αξία μιας μπύρας πάντως δεν κρύβεται μόνο σε αυτή καθεαυτή την ποιότητά της, αλλά και στο όλο ιστορικό backround που τη συνοδεύει !!
    Cheers ξενιτεμένε Δόκιμε .... Η πατρίδα σε χαιρετά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα μια πλήρης παρουσίαση από έναν μετρ του είδους,τον Δόκιμο. Μετά το οδοιπορικό, ήρθε και η μπύρα. Μια ιστορική μπύρα !!!
    Cheers Δόκιμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα ακόμη διάβασα το μπάσο του δόκιμου! Γενικά οι αγγλίδες δεν είναι το φόρτε μου....αλλά η παρουσίαση όπως πάντα άρτια από κάθε μεριά!

    Αναμένουμε την επόμενη δοκιμή από το νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα,να ρωτησω μηπως ξερει κάποιος αν πωλειται στην Ελλάδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή