Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στην ... Σκοτεινή Κουζίνα ... ολοταχώς :: Muffins κεράσι με μπύρα Kriek Lambic


Εδώ και πολύ καιρό, να σας πω την αλήθεια, θέλαμε να αναμεταδόσουμε μια συνταγούλα μπυρο-ζαχαραπλαστικής, αλλά θαρρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τα σπίτια μας έχουν αρχίσει να γεμίζουν σταδιακά (κι αν όχι ακόμη κάποια, σύντομα θα γεμίσουν) με νόστιμες σπιτικές λιχουδιές, (κυρίως γλυκίσματα) λόγω των εορταστικών ημερών που διανύουμε !! Πολλές χρυσοχέρες και πολλοί τολμηροί χρυσοχέρηδες θα ανασκουμπωθούν σηκώνοντας μανίκια και θα βάλουν τα δυνατά τους για να φτιάξουν νόστιμες γλυκο-αμαρτίες!!
Η παρακάτω γευστική γλυκο-λιχουδιά μας έρχεται ασφαλώς από την Σκοτεινή Κουζίνα (ω.. τι πρωτότυπο, σας ξαφνιάσαμε !!) και ασφαλώς από τις πολλές μπυρο-εμπνεύσεις της Dark Chef .. όπου αντικατέστησε τη σαμπάνια με μια Κερασόμπυρα ... 
Τί ακριβώς προέκυψε ? ευθύς αμέσως θα σας το πει η ίδια !!!


Muffins κεράσι με μπύρα Kriek Lambic

Είχα βρει μια ωραία συνταγή στο internet στ' αγγλικά, για muffins με σαμπάνια!
Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι κι εγώ (και όχι μόνο :Ρ) είμαι ένα φτωχό -πλην τίμιο- εργαζόμενο κορίτσι, σκεφτόμουν με τι θα μπορούσα να την αντικαταστήσω.
Κάποιο άλλο πολύ αγαπημένο αφρώδες ποτό και πιο οικονομικό (χμμ, ανάλογα βέβαια), είναι η μπύρα!


Δεν είναι πολλές οι συνταγές, αλλά η μπύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική. Με την παρακάτω ας πούμε, λόγω του έντονου αρωματικού φρουτώδη χαρακτήρα της (μην ξεγελιέστε όμως λόγω του κερασιού, είναι λίγο ξινούτσικη) έφτιαξα τα muffins χωρίς κανένα πρόβλημα! 

Οι μπύρες τύπου lambic είναι μια ειδική κατηγορία και παράγονται στο Βέλγιο. Πολλές φορές, σε κάποιο στάδιο της ζύμωσής τους, προστίθεται και πολτός από κάποιο φρούτο και τότε η μπύρα παίρνει και το ανάλογο όνομα! 
Το πιο συνηθισμένο (νομίζω) είναι το κεράσι, και τότε στην ετικέτα της μπύρας, αναγράφεται εκτός από τη λέξη lambic και η λέξη kriek (κεράσι).



Στην ελληνική αγορά, οι μπύρες αυτού του είδους που βρίσκουμε σχετικά εύκολα, (και στο Σ/Μ), είναι της μάρκας Timmermans. 
Όπως βλέπετε, κι εγώ αυτήν βρήκα! Και ο συνδυασμός με τα κομματάκια κερασιού, ήταν ότι έπρεπε!


Για να μην πολυλογώ όμως, για τα muffins χρειαζόμαστε:

2/3 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο μαλακό

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

2 και 3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας baking powder

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3/4 φλιτζανιού τσαγιού από την παραπάνω μπύρα 

6 απράδια αβγών

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη επιπλέον

1 φλιτζάνι κεράσια φρέσκα ή αν δεν είναι η εποχή τους (που τώρα δεν είναι), βάλτε (όπως εγώ) κερασάκια μαρασκίνο που έχουν και ωραίο άρωμα (σαν τα παρακάτω:)


Χτυπάμε με σύρμα σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να απρίσει και να αφρατέψει το μίγμα όσο γίνεται. Προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το baking powder και το αλάτι εναλλάξ με τη μπύρα (γιατί αν βάλουμε τη μπύρα πριν από το αλεύρι, το μίγμα θα κόψει) και ανακατεύουμε με κουτάλι και με απαλές κινήσεις, να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους. 
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών μαζί με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγγα και την προσθέτουμε κι αυτή στο μίγμα ανακατεύοντας πάντα πολύ απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και να έχουμε μια ζύμη λεία, σαν αυτή του κέικ.
Τελευταία, προσθέτουμε και τα κερασάκια μας κομμένα στα δύο (σουρωμένα καλά από το ζουμί τους αν είναι κερασάκια μαρασκίνο) και βάζουμε το μίγμα σε φορμάκια για muffins που τα έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά και πασπαλίσει με αλεύρι.


Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα προθερμασμένο στους 175 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε στη ζύμη ένα μαχαίρι και αυτό να βγαίνει καθαρό.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια, αν θέλουμε, με άχνη. 
Η, μπορούμε όσο τα muffins είναι ακόμα ζεστά, να τα βρέξουμε (κάποια από αυτά, δεν φτάνει για όλα) με το πολύ νόστιμο και αρωματικό ζουμί από το βαζάκι των κερασιών!

Σημείωση: Όλα τα υλικά (και κυρίως τα ασπράδια των αβγών) καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα βγάλετε έγκαιρα από το ψυγείο. Επίσης, το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια από τα αβγά, κάνει τα muffins πιο ελαφριά!


Οι γευστικές περιπέτειες δεν έχουν ποτέ τελειωμό, δεν ξέρω αν τα muffins ταιριάζουν με μπύρα (ψέματα λέω, μια χαρά ταιριάζουν:Ρ), όπως και να 'χει, Cheers! :)\



The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ



Αυτή λιμπιστή μπυρο-συνταγή εμένα πάντως μου βγάζει Χριστουγεννιάτικη Κουζίνα (έστω και Σκοτεινή) ενώ ταυτόχρονα μ' έκανε να θυμηθώ αυτό εδώ ...

Απορία :: 
σήμερα που ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει όπως τον ξέραμε ... 
οι της Stone θα την αποσύρουν την 

Cheers και από μένα .. ή καλύτερα 
Cherries ... !!!

2 σχόλια: