Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

ΜΠΥΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ στη Ρώμη - Μέρος ...?

MΠΥΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ στη Ρώμη – Μέρος …?

Έχουμε χάσει το μέτρημα !!!



 Ο μπυρο-τουρισμός στην Αιώνια Πόλη είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο πλέον. Μέτα τις ανακαλύψεις του Μίχου, πριν δυο – τρία χρόνια, οι επισκέψεις των μπυραματιστών στη Ρώμη, είναι συχνό φαινόμενο και κάτι σαν παράδοση …
 Διαβάζοντας όλα τα ρεπορτάζ στους μπυραματισμούς  σχετικά με την Ρώμη, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, παρά να κλείσεις εισητήρια για να βιώσεις (πραγματικά) από κοντά αυτά που οι φίλοι μπυραματιστές περιγράφουν. Έτσι κι εγώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον μαγνητισμό της Ιταλικής πρωτεύουσας και στις 18 Νοεμβρίου πάτησα σε Ιταλικό έδαφος, έτοιμος να δω τι επιφυλάσσει για ‘μένα τούτη η πόλη.
 Μένοντας κοντά στον κεντρικό σταθμό, είχαμε ( εγώ και το έτερον ήμισυ) εύκολη πρόσβαση σε κάθε μνημείο και περιοχή της Ρώμης.
Πρωτού καν φτάσουμε, είχαμε ήδη ανθρώπους να μας περιμένουν (γιατί αν γνωρίζεις τον Μίχο, είναι σαν να γνωρίζεις το μισό πλανήτη…), και τι ανθρώπους ;
Tον Μanuele Colonna και τον Alex Liberati...


Φτάνοντας βραδάκι Κυριακής, αφήσαμε τις επισκέψεις στα μνημεία και στα μουσεία για το πρωί της Δευτέρας, οπότε φύγαμε για το Trastevere όπου μας περίμενε ο Manuele.
Ο Manuele Colonna είναι ο ιθύνων νους της «διάσημης» pub “Ma Che Siete Venuti A fa”



του ζυθεστιατορίου  “ Bir & Fud”


και του bottle shop “ Domus Birrae” 

αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένας αληθινός λάτρης της μπύρας.
Συναντηθήκαμε στο Bir & Fud όπου και του παρέδωσα το πεσκέσι από την Ελλάδα…
( Μπυραματιστές είμαστε, με άδεια χέρια θα πηγαίναμε ; ) και απολαύσαμε κανά δυο μπυρίτσες κουβεντιάζοντας για θέματα που αφορούσαν την μπύρα. Γι’ αρχή δοκιμάσαμε την Τerzo miglio (APA  5,8% vol.) της ζυθοποιίας Rurale, και την ΕxtraomnesBlonde (5,3%vol). Δυο εξαιρετικές μπυρίτσες, που σου δίνουν να καταλάβεις από την αρχή, τα άλματα που έχει κάνει η Ιταλική μικροζυθοποιία. O Manuele μας έκανε να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης μας, και αυτό το συναίσθημα μας κυριάρχησε για όλο το τριήμερο στη Ρώμη.
 
 Μιας και στρωθήκαμε αρχικά στο Bir & Fud, είπαμε να δοκιμάσουμε και τα εδέσματα της Ιταλικής κουζίνας. Τι άλλο … λαχταριστή πίτσα που την συνοδεύσαμε με αρκετές μπύρες Ιταλικών μικροζυθοποιίων.
Δοκιμάσαμε με την σειρά τις εξής υπέροχες μπύρες:
Brewfist – Burocracy (IPA 6% vol)

Brewfist – X-Ray (Imp.Porter 8,5% vol)

Birra del Borgo – My Antonia (collaboration with Dogfish head, Imp. Pills 7,5%vol)
Όλες τους εξαιρετικές και χαρακτηριστικές των ειδών τους.
Και πάνω που λέγαμε να φύγουμε, όχι για μακριά,πέντε βήματα απέναντι, τσούπ… εμφανίζονται στο τραπέζι μας τρία εκλεκτά μπουκάλια για beer tasting, της ζυθοποιίας Le Baladin


Baladin - Xyauyù Etichetta Argento (Silver Label) Barley wine 13,5% vol
Baladin - Xyauyù Barrel (Barley wine 14%vol)
Baladin - Lune Riserva Teo Musso 2010(Barley wine 11,5%vol)

Τρεις απίστευτες μπύρες τύπου barley wine πεπαλαιωμένες σε τρία διαφορετικά βαρέλια.

Μετά κι αυτήν την έκπληξη, καληνυχτίσαμε τα παιδιά στο Bir & Fud, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον Manuele για την Τρίτη, και πήραμε τον δρόμο για την Βrasserie 4:20 όπου και θα έκλεινε η πρώτη μας βραδιά στην Ρώμη πίνοντας δυό τελευταίες μπυρίτσες για το σβήσιμο ρε παιδάκι μου !!!


Εκεί δοκιμάσαμε τις :

Revelation Cat & Mikkeller  -Cream ale (5%vol)

Revelation cat – Dry hop thriller (APA  5,8%vol)

Δυο ακόμα απολαυστικές μπύρες που τελικά μας έκαναν να ερωτευθούμε τις Ιταλικές ζυθοποιίες…


Αφού ξεκουραστήκαμε αρκετά ξεκινήσαμε πρωί – πρωί τις βόλτες μας στην πόλη. Μια πόλη απέραντο μουσείο. Δεν θες να πάρεις τα μέσα συγκοινωνίας, θες να την περπατήσεις όλη, να φωτογραφίζεις μέσα στην καρδιά σου κάθε της γειτονιά και κάθε της δρομάκι. Ότι και να πει κανείς για την Αιώνια Πόλη, θα ‘ναι λίγο. Υποκλιθήκαμε ταπεινά στην ομορφιά της και βιώσαμε εικόνες για μια ζωή !!!

 Μετά την περιπλάνηση μας στα αξιοθέατα της πόλης, κατηφορίσαμε δίπλα στον Τίβερη προς την περιοχή του Τrastevere. Προορισμός : Μa Che Siete…

Είχε έρθει η ώρα για μερικές χαλαρές μπυρίτσες πάλι, μεσημέρι γαρ !!

Το μεσημέρι είναι ιδανική ώρα για να απολαύσεις την μπύρα σου στην pub, μιας και δεν έχει την πολυκοσμία των βραδινών ωρών. 

Μπαίνοντας συναντάμε τον Paolo πίσω από την μπάρα και πιάνουμε κουβέντα για μπύρες και ποδόσφαιρο… τι άλλο ?

 

Επιλέγουμε από τον πίνακα των taps...

...και τα πρώτα ποτήρια προσγειώνονται μπροστά μας.

 Δοκιμάσαμε :


Brewfist & Beer here  - Caterpillar (Pale Ale 5,8%)

 και Βrewfist – 24K ( golden ale 4,6%) γι’ αρχή. Πολύ καλές μπύρες και αυτές , ότι πρέπει για πρώτο ποτήρι το μεσημέρι.

Σαν κλασσικός μπυροτουρίστας τράβηξα και μερικές φωτογραφίες του χώρου.

( η φωτογραφία «μιλάει» από μόνη της)

 Επόμενη επιλογήφυσικά

Southern Tier – Iniquity (double black IPA 9%)  Eξαιρετικό δείγμα Double black IPA.


Και μια Ιταλική sour ale από την Lover BeerBeerbrugna (8%)

 Μια που είχε ανοίξει ήδη το Bir & Fud, μια που μας είχε κόψει λόρδα, πεταχτήκαμε απέναντι για να «τσιμπήσουμε» και επί τη ευκαιρία να δοκιμάσουμε άλλες δυο Ιταλίδες…

 (τα 15 taps του Bir & Fud)

(και τα 3 pumps )

Το υπέροχο Ιταλικό γεύμα μας συνοδεύσανε οι :

Birra del Borgo – Reale anniversario (IPA 6%) μια ουδέτερη αλλά ακρως δροσιστική ΙΡΑ

Και μια Spaceman (IPA 7%) από την Βrewfist και πάλι. 
Η επιμονή μου στις μπύρες της Βrewfist με δικαίωνε πανηγυρικά. Ό,τι και αν δοκίμασα από την συγκεκριμένη ζυθοποιία, μου άφηνε ένα χαμόγελο ευχαρίστησης.

Το ίδιο βράδυ θα συναντούσαμε τον Αlex Liberati στην Βrasserie 4:20 .

 O Alex Liberati είναι υπεύθυνος για διάφορα projects που σχετίζονται με την μπύρα . Είναι ο ιδιοκτήτης της Βrasserie 4:20

 Είναι ζυθοποιός με την ζυθοποιία του Revelation Cat

 Kαι εμπορεύεται ποιοτικές μπύρες από εκλεκτά ζυθοποιία με την εταιρία του ΙmpexBeers.

 Mε το που μπαίνεις στον χώρο της Brasserie 4:20, σε σαγηνεύει η ομορφία του. Ίσως το πιο όμορφο beer bar που έχω επισκεφθεί. Γιρλάντες λυκίσκου να στολίζουν το μέρος παντού, φινετσάτα taps (15) και pumps (12), υπέροχος φωτισμός και καλή Rock μουσική. Ότι πρέπει δηλαδή για να απολαύσεις την μπύρα σου.

 Με το που καθίσαμε στο μπαρ, μας υποδέχθηκε ο Alex. Ένας ζεστός οικοδεσπότης και ένας απίστευτος λάτρης της μπύρας…


Αφού του δώσαμε τα δωράκια του από τα μέρη μας…

  (Οι Ελληνίδες στην μπάρα της Brasserie 4:20)

…Ξεκίνησε ένα μπυροπανδαιμόνιο , που μόνο ο Αlex μπορεί να σου προσφέρει. Δοκιμή όλης της γκάμας Revelation Cat που υπήρχαν on tap
Aφού προλάβαμε να δοκιμάσουμε μια RogueMocha Porter (5,1%), τα ηνία ανέλαβε η «Γάτα της Αποκάλυψης»…

Revelation Cat
 South pacific (IPA 6,5%)
Bombay cat (Double black IPA 9%)
Fresh (IPA 7%)
Alpha blood ( Barley wine 11%)
Take my Adweiss (American wheat 4,5%)
California moonset (IPA 7%)
Dry Hop Thriller (American Pale Ale 5,8%)


Όλες οι μπύρες ήταν υπέροχες και ό,τι πιο hoppy έχω δοκιμάσει…
Ο παράδεισος για του λάτρεις του λυκίσκου.
Και εκεί που λέγαμε ότι θα αφήσουμε τα συκώτια μας να ηρεμήσουν, εμφανίζεται ο Αlex με μια φιάλη που φιλούσε δυο χρόνια στο κελάρι του…


μια barrel aged Imperial Stout της Revelation Cat – Black Knight (14%) . Ό,τι και να πω γι’ αυτή την μπύρα είναι λίγο… Άρωμα μεθυστικό, γεύσεις από πικρή σοκολάτα μέχρι καφέ arabica, πλούσιο βελούδινο σώμα και μια επίγευση καπνισμένου δρύινου ξύλου με νότες καβουρδισμένου καφέ. Ποίημα !!!
Η κουβέντα γύρω από το ζύθο και μια μελλοντική συνεργασία κράτησαν μέχρι αργά. Αφού καληνυχτίσαμε τον Αlex υποσχεθήκαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά, στα δικά μας μέρη όμως αυτή την φορά, πήραμε τον δρόμο για το ξενοδοχείο, μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα…

Η τελευταία μας μέρα στην Ρώμη είχε ακόμα πολλές εκπλήξεις…


Αφου το πρωί επισκεφθήκαμε την Βασιλική του Αγ.Πέτρου και το Βατικανό...


...το τελευταίο βράδυ μας θα ήταν ένα ακόμα μπυρο-πάρτυ στην pub του Manuele!!!

Από νωρίς πήραμε θέση μπροστά στην μπάρα του Μa che siete…


…ξεκινώντας το beer tasting παρέα με τον Μanuele, τον Paolo, και τους ζυθοποιούς της Birra del Borgo και Lover Beer.
Οι φίλοι μας Ιταλοί να δοκιμάζουν μπύρες από το πεσκέσι που λέγαμε (SEPTEM, Chios fresh beer, yellow & Crazy donkey)...


( δεν δείχνει απίστευτα όμορφο? Οι Ελληνικές μικροζυθοποιίες,ανάμεσα στα μασίνια του Μa che siete !!!)

 ...κι εμείς να δοκιμάζουμε εκλεκτές μπύρες που μας πρότειναν…

Από τα ποτήρια μας πέρασαν με τη σειρά :
Beer HereKremlin Crude (Imperial stout 10%) Δοκιμάστε την με την πρώτη ευκαιρία … τίποτα άλλο!
Βirra Montegioco – Tentatripel (Tripel 8,5%)
Birra Montegioco – Runa (Blonde 5,5%)

Extraomnes – Kerst Reserva 2012 (Strong ale 13%)


Birra del BorgoSedicigradi  (Barley wine 16%) Aπό τις καλύτερες barley wine που έχω δοκιμάσει ever !!! Η πεπαλαίωση της περνάει από τρία διαφορετικά βαρέλια, δυο δρύινα και τελευταία μπαίνει σε βαρέλια κρασιού porto !!! Mεθυστική…


Κάπου εδώ δεν μπορούσα πλέον να κρατήσω άλλες σημειώσεις … η ατμόσφαιρα του χώρου, η φοβερή παρέα και η μπύρα, μας χαράζανε ανεξίτηλες εικόνες που θα θυμόμαστε για μια ζωή…


(μεγάλη τιμή να μπαίνεις πίσω από την μπάρα του Ma che siete !!!)

Μέτα από ένα τόσο πλούσιο τριήμερο, που να βρεις το κουράγιο να αφήσεις πίσω σου την Ρώμη και τους ανθρώπους που γνώρισες?
Δεν φεύγεις… απλά ανανεώνεις το ραντεβού σου μ’ αυτή την πόλη !!
Έχουν περάσει δυο βδομάδες από την επιστροφή μας και το μυαλό μας είναι ακόμα εκεί…


Μέχρι να ξαναπάμε (γιατί θα ξαναπάμε !!!) …
Cheers dudes !!!

p.s. Quanno moro vojo esse fermentato !!! (when I die I wanna be fermented )

Όλες οι προηγούμενες δημοσιεύσεις για τη Ρώμη εδώ ...

10 σχόλια:

  1. Να πηγαίνετε να μας φέρνετε ωραία μπυράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τέτοια περιγραφή με κάνεις να θέλω να επισκεφτώ άμεσα τη Ρώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Afto tha elega kai egw....
    Thelw pou thelw na paw stin Romi...i diki sou perigrafi me apoteliwse. Epomenos prorismos...to megalio tis Romis!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάγκες και κακώς δεν έχετε πάει μέχρι τώρα!! Είναι από τους top μπυροπροορισμούς στην Ευρώπη και όσες φορές και να πας ποτέ δεν νιώθεις ότι βαρέθηκες, τόσο γιατί η πόλη η ίδια είναι μαγική, όσο και γιατί τα μπυρο-δρώμενα εκεί αλλάζουν συνεχώς και ασταμάτητα, ειδικά αν έχεις να κάνεις με τέτοια εξαιρετικά μαγαζιά που είναι πολύ μπροστά σε όλα τους από κάθε άποψη!!

    Giorgio ... έδωσες ρέστα και παρόλο που τα μιλήσαμε πόσες φορές από κοντά, το ρεπόρτο αυτό ήταν καταιγιστικό από κάθε άποψη !!

    Άλλος ένας μπυραματιστής που γεύτηκε τις ζυθο-λιχουδιές της Αιώνιας Πόλης και που αν τον ρωτήσετε αν μπορούσε αύριο να ξαναπάει στα καπάκια, θα σαε έλεγε ΝΑΙ 100%! Έτσι εξάλλου νιώθουμε όλοι οι λάτρεις της μπύρας για αυτήν την πόλη! Μια φορά ( και δυο και τρεις και πάει λέγοντας) ποτέ δεν είναι αρκετή !!!

    Οι ελληνικές μας μπυρίτσες δείχνουν κούκλες πάνω στις μπάρες τέτοιων μπυρο-μάγαζων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποσο ζηλευω και ποσο νευριαζω που οταν πηγα Ρωμη πριν απο 4 χρονια η καλυτερη μπυρα που ειχα πιει ηταν....Heineken!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Den xortainoume na diabazoume tetoia omorfa reportaz apo th Rwmh, mprabo Skull Splitter!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bravo re Mixo. Polu wraia perigrafi !
    H Teo Musso Reserve Lune itan gia mena stis top 10 pou ipia to 2012. Htan project me duo mpures tin Lune kai tin Terra. To idio Barley Wine xwristike se diaforetika barelia. Gia tin men Lune se asprwn krasiwn (diaforetikwn) stin de Terra (kokkinwn). Meta po pollous mines. Ola ta barelia twn asprwn enwthikan kai edwsan tin Lune, ola twn kokkinwn edwsan tin Terra. Gia mena i Lune jexwrize kata polu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ek paradromis euxaristisa ton Mixo kai oxi ton Skull Splitter gia tin polu wraia perigrafi. Na me sugxwresei :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α βρε Γιώργο... τι μου θύμισες... κλαψ κλαψ

    Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ και γεμάτο νέα ονόματα. Καλά, οι Ιταλοί έχουν ξεφύγει και που να τους παρακολουθήσουμε...

    Πως τους φάνηκαν οι Ελληνίδες μας άραγε;

    Άντε λοιπόν... ποιός έχει σειρά για Ρώμη; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πρωτοθυμηθείς από αυτήν τη πόλη... τα αισθησιακά βράδια της? την πολύωρες βόλτες στα πετρόστρωτα σοκάκια του Trastevere? Τα παραπάνω μαγαζιά που αναφέρθησαν? Τους ανθρώπους που γνωρίσαμε εκεί?

    Όπως και να χει Γιώργαρε μας έβαλες και πάλι σε κλίμα αναμνήσεων! Σίγουρα τα πέρασες πανέμορφα! Σ ευχαριστούμε για τα όσα μας ξαναθύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή