Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Santa - Beers Are Coming To Town ... (part VIII)

Άγνωστο πως, φτάσαμε αισίως μια εβδομάδα προ της επίσης έναρξης της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ίσως παλαιότερα να μιλούσα για την υπερκαταναλωτική φρενίτιδα των ημερών όπως επίσης για μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στήσουμε χοληστερινικό χορό, αλλά… δεδομένων των συνθηκών θα αρκεστώ στην ευκαιρία που δίδεται για οικογενειακές στιγμές αγαλλίασης και χαλάρωσης. Μια ηρεμία που όλοι μας την έχουμε ανάγκη!


Μπορεί να σας “κούφανα” προ λίγων ημερών με την άκρως καλοκαιρινή διάθεση της μπυροπαρουσίασής μου… αυτή τη φορά όμως θα εξιλεωθώ με τη συνέχεια του ιδιαίτερου αφιέρωματος στις χριστουγεννιάτικες ετικέτες, στις seasonal αυτές μπύρες που πλέον σχεδόν όλα τα ζυθοποιεία έχουν βάλει στο καλεντάρι των σπέσιαλ βρασμών του κάθε έτος. Ταξίδι και πάλι στο Βέλγιο… δυστυχώς ξεχάσαμε κάπως τις ζύθινες ρίζες μετά από τις τόσες μαυρίλες του τελευταίου καιρού. Αρχικά, οδεύουμε προς την Ανατολική Φλαμανδία και το Ertvelde όπου εδρεύει η “ Brouwerij Van Steenberge” και παράγει έναν ακόμη ζυθο-πειρατή, την Boucanier Christmas Ale. Σε δεύτερο χρόνο θα αγκυροβολήσουμε σε μια παλαιότερη παρουσίαση η οποία αναφέρεται στην “Het Anker” και ειδικότερα στη πολυβραβευμένη Gouden Carolus Christmas. Είχαμε δεν είχαμε, εν μέσω Χριστουγέννων πάλι για πειρατές και θάλασσες θα μιλάμε! Για να δούμε τα βέλγικα λιμάνια πως θα υποδεχτούν τα πλοία των γεύσεων μας…


Boucanier Christmas Ale…. Xmas aaarrrgh

Είδος : Belgian Strong Ale
Προέλευση : Βέλγιο

Ζυθοποιία : Brouwerij Van Steenberge
Αλκοόλ : 9,5 %
Πικράδα : -
Περιεχόμενο : 330 ml
Ιστοσελίδα : http://www.biereduboucanier.be


Ας ξεκινήσουμε με τον πειρατή ασπρογένη. Ναι μωρέ εκείνον τον πατσοκοιλιά με τα κόκκινα! Καρτερικά περίμενε ο καημένος από πέρυσι τη πρωτοχρονιά όπου και τον αγόρασα. Σε ένα υπόγειο των Βρυξελλών (όπα αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο…), έσκασε μπρός τα μάτια μου το πανέμορφο αυτό ποτηράκι. Έτσι, χωρίς να το πολυσκεφτώ, έχωσα στη βαλίτσα μου και το ζουμί που συμπληρώνει το ζεύγος.Το όνομα Boucanier φίλοι μου ριζώνει βαθιά στην ιστορία και ειδικότερα στο 17ο αιώνα όπου στη σημερινή Αϊτή ζούσαν παρίες παραπεταμένοι από τις ακμάζουσες δυτικές κοινωνίες. Έτσι ονομάζονταν όσοι ζούσαν εκεί και βαπτίστηκαν έτσι από το Boucan, ένα τρόπο φτωχικού barbecue. Οι κάτοικοι των εκεί περιοχών ήσαν από τους πρώτους λεηλάτες των ισπανικών πλοίων και ως κλασσικοί πειρατές είχαν την γνωστή έντονη τάση προς το ρούμι και τη μπύρα!


Όψη : Πάντως να πω την αμαρτία μου, μόλις είδα την ετικέτα, μεμιάς μου θύμισε των πειρατή του Μπομπ σφουγγαράκη με καπέλο αγιοβασιλιάτικο…. Είσαστε έτοιμοι? Μάλιστα καπετάνιε! Πλατς στο ποτήρι και ορμάει ο αφρός λευκός πυκνός και συνεκτικός που στο τέλος δια μαγείας εξαφανίζεται. Από κάτω, στο βυθό του μπικίνι, ένα μελοπορτοκαλένιο χρώμα δίνει χαρακτήρα στις νιφάδες του ποτηριού. Η καβουροπάτη κάτι μου λέει ότι θα είναι χορταστική!

Άρωμα : Μαρμελάδα ο πειρατής! Όχι βρε στα αυτιά… στη μύτη όλα αυτά. Τι ροδάκινα, τι πορτοκάλια, τι ξινόμηλα… πανδαισία φρούτων και όλα αυτά συνδιασμένα με έντονα μπαχαρικά. Κάπου εκεί χώνεται άσχημα και η malty ένταση με το αλκοόλ να τσιμπάει το ρουθούνι προς τα τέλη. (πάλι κοιτάω την ετικέτα και γελάω…)



Γεύση : Εδώ η μαρμελάδα έπεσε στο ψωμί και τη τρώμε! Τα ίδια φρούτα βουτηγμένα στα malts μαζί με τη γλύκα της αλκοόλης δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση στη παλέτα των γεύσεων. Προς τα τελειώματα υπάρχουν εναλλαγές ξινού και ώριμου-σάπιου φρούτου με το αποξηραμένο σύκο να κάνει την εμφάνισή του. Όμορφα γλυκό αποτέλεσμα περιποιημένο με τα κατάλληλα τσιμπήματα των μπαχαρικών.

Επίγευση : Αντίστοιχες καταστάσεις και δώ… βέβαια εδώ βρίσκεται και το αδύναμο σημείο της, κι αυτό είναι μείον της που λέει και ο ΛΕΠΑΣ. Μια γλυκιά ελαιώδης και κολλώδης αίσθηση κατακλύζει το στόμα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει κι επισκιάζει κάθε συνέχεια απόλαυσης. Μόνο σήμείο που σπάει τη μονοτονία της κόλλας είναι η υπόξινη αίσθηση κάποιων λυκίσκων…




Σώμα : Μάλλον το barbecue αυτού του πειρατή της Καραϊβικής τον παραγέμισε! Έντονα χορταστικό σώμα με την αντίστοιχη και ανάλογη δυσκολία στην πόση της. Το ανθρακικό σχεδόν εξαφανισμένο (ίσως να φταίει και η κακουχία των μηνών αδράνειας) αλλά το αλκοόλ πάντα παρόν με επίταση του στο πέρας της δοκιμής.

Γενική Αίσθηση : Ο καπετάνιος του Μπομπ πρόκειται για μια δύσκολη και βαριά ετικέτα. Βέβαια, αποτελεί μιας πρώτης τάξης επιλογή για κάθε κρύο απόγευμα του χειμώνα και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Φεύγω… παω να δω Nickelodeon! 

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 7,5


Gouden Carolus Christmas – Ο αγιοβασίλης πιο βαρύς κι από άγκυρα…

Είδος : Belgian Strong Dark Ale
Προέλευση : Βέλγιο
Ζυθοποιία : Brouwerij Het Anker
Αλκοόλ : 10,5 % ABV
Πικράδα : -
Περιεχόμενο : 330 ml
Ιστοσελίδα : http://www.hetanker.be/

 
Αυτός ο “χρυσός Κάρολος” πρόκειται για μια μπύρα η οποία έπειτα απο 38 χρόνια, το 2002 ξεκίνησε την επανακυκλοφορία της. Η ζύμωση της, ούσα αρκετά χρονοβόρα, ξεκινά τέλη καλοκαιριού κατά τον Αύγουστο και το προϊόν αυτής ξεκουράζεται γι αρκετούς μήνες. Για την επίτευξη του τελικού μαγικού ζωμού χρησιμοποιούνται 3 διαφορετικά ήδη λυκίσκου και 6 βότανα τα οποία προσθέτονται εν μέσω διαφορετικών σταδίων της ζύμωσης, ενός μαγικού ζωμού όπου το 2004 στο "World Beer Cup" στο San Diego κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στη κατηγορία "Dark Strong Ale"! Ρίχνω άγκυρα λοιπόν, γεμάτος προσδοκίες, και σερβίρω την δεσποινίδα στο chalicάκι της σειράς...



Όψη : Ένα πανέμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα γεμίζει το ποτηράκι όπου στο φως μας χαρίζει καφέ αλλά και βυσσινί ανταύγιες, ένα ρουμπίνι στο ποτήρι μου! Ο αφρός της αρχικά έντονα συνεκτικός και ιδιαίτερα κρεμώδης σε μπεζολευκοπή απόχρωση, ο οποίος σε βάθος χρόνου κατακρημνίζεται καταλείποντας ένα πανάλαφρο πέπλο μέχρι τέλους! Δε θα παραλείψω να αναφέρω τα δαντελωτά στα τοιχώματα, ένα προϊόν που οι Βέλγοι μπορούν να καυχηθούν γι αυτό! Μια πανέμορφη εικόνα προβάλλεται στα μάτια μου κάθε που το βασιλικό δισκοπότηρο με το κέρμα του Καρόλου, υψώνεται για να μου χαρίσει λίγο από το ζωμό!

Άρωμα : Δε μπορώ να κρατηθώ περισσότερο...και φέρνω το ποτήρι μου πιο κοντά. Τις εντυπώσεις κλέβουν από τη μία η αλκοολική ζεστασιά κι από την άλλη τα μπαχάρια, με κυριότερα τη κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Όσο η μπύρα ζεσταίνεται, ως διά μαγείας το άρωμα τρέπεται σε πιο φρουτώδες όπου τα δαμάσκηνα και τα βύσσινα συγκεντρώνουν τα φώτα. Έπειτα από τη κάθε ανάδευση, τη μύτη γαργαλούν τα malts με τη ζάχαρη και φυσικά το αλκοόλ δε κρύβεται ποτέ! Χαρακτηριστικά μεθυστικό φρουτώδες άρωμα στη κάθε επίσκεψη μέχρι και τη τελευταία γουλιά...

Γεύση : Το Α και το Ω της ετικέτας βρίσκεται εδώ! Πρόκειται για μια έντονα γλυκιά μπύρα με τα φρούτα να κυριαρχούν! Τα πρώτα που διακρίνω είναι τα ώριμα κεράσια και τα δαμάσκηνα και ίσως κάποια βατόμουρα. Από κει και πέρα οι γεύσεις παίζουν μεταξύ μπαχαρικών και βοτάνων όπου και πάλι η κανέλλα είναι ιδιαίτερα διακριτή. Τα malts από την αρχή φανερά και προς το τέλος κάτι σαν καραμέλα νιώθω πως επισκέπτεται τον ουρανίσκο μου. Προς το τέλος, ζάχαρη και σταφίδες ξεχωρίζουν μαζί με την κανέλλα, μια γεύση που γειτνιάζει σε αυτή της τεντούρας. Πολυσύνθετη προσπάθεια η οποία είναι απόλυτα δεμένη ως σύνολο και ιδιαίτερα απολαυστική μπορώ να πω...



Επίγευση : Αντίστοιχα στοιχεία κι εδώ, με κυριαρχία πάλι των φρούτων και των μπαχαρικών! Η αίσθηση έπειτα από κάθε γουλιά είναι αρκετά smooth και γλυκιά, η οποία σε καμία περίπτωση δε σε λιγώνει. Ας μου επιτραπεί πως αυτή η μπύρα , αφήνει μια αίσθηση καθαρότητας του στόματος έπειτα από κάθε γουλιά...
Σώμα :
Δεν μπορώ να πω πως είναι μια γεμάτη μπύρα, με σώμα να κινείται στη μετριότητα, αλλά και πάλι, είναι τόσο πολλά τα όσα αισθάνεσαι που σε γεμίζουν μεμιάς! Το αλκοόλ, αν και έντονο και διακριτό μέχρι τέλους, δε χαλάει την εικόνα. Είναι σημεία όπου η μπύρα κατεβαίνει απίστευτα εύκολα χωρίς να το καταλάβεις, σε κάτι που βοηθά η χαμηλή ανθράκωση της, αλλά το αλκοόλ με τη σειρά του δε συγχωρεί! Τι περίεργο ζουμί....



Γενική Αίσθηση : Φτάνοντας προς το τέλος, μπορώ να πω πως η Χριστουγεννιάτικη Gouden Carolus είναι μια πρώτης τάξεως ετικέτα την οποία απήλαυσα με περισσή χαρά απόψε! Παρά το έντονο αλκοόλ και την σύνθετη συνταγή της, η γευστικές και αρωματικές αισθήσεις καθώς και η drinkability την καθιστούν μια από τις καλύτερες μπύρες της ζυθοποιίας της άγκυρας! Οι προσδοκίες μου ανταμοίφθηκαν πλήρως....μια ετικέτα που θα αναζητήσω και πάλι, σύντομα!

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 8,75

A Beer A Day Keeps The Doctor Away

3 σχόλια:

  1. Το όνομα Boucanier φίλοι μου ριζώνει βαθιά στην ιστορία και ειδικότερα στο 17ο αιώνα όπου στη σημερινή Αϊτή ζούσαν παρίες παραπεταμένοι από τις ακμάζουσες δυτικές κοινωνίες. Έτσι ονομάζονταν όσοι ζούσαν εκεί και βαπτίστηκαν έτσι από το Boucan, ένα τρόπο φτωχικού barbecue. Οι κάτοικοι των εκεί περιοχών ήσαν από τους πρώτους λεηλάτες των ισπανικών πλοίων και ως κλασσικοί πειρατές είχαν την γνωστή έντονη τάση προς το ρούμι και τη μπύρα!

    Plithora pliroforion panta se auto to blog & grafi ypodeigmatiki.Mpika pragmatika se klima mpyroeortastiko. Panagiof mipos tha eprepe na grafeis syxnotera?
    Tin Carolus tin eixa piei persy mazi me mia Gordons Christmas paketo.
    Kathe fora poy episkeptomai to blog to goustaro olo kai pio poly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο, φίλε κάθε σου δημοσίευση είναι διαμάντι. Περίμενα πως και πως το sequel των εορταστικών μπυρών. Με την περιγραφή σου, με έβαλες στην πρίζα να ψάξω για την Carolus.Tο ίδιο μου έκανες πέρυσι με την St.Feuillien.
    Είσαι αστέρι Δόκτωρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου βρε Πάνο... πράγματι, καιρό είχαμε να θυμηθούμε τις βελγικές τις ρίζες μας. Καιρό είχαμε να διαβάσουμε περιγραφές με τόσο περίπλοκα αρώματα και γεύσεις, που θέλει τέχνη για να τα ισορροπήσεις και να παρουσιάσεις κάτι πολύ καλό.

    Οι φίλοι μας στη Het Anker την γνωρίζουν βέβαια καλά την τέχνη του ζυθοποιείν και όλες τους οι δημιουργίες είναι διαμάντια. Δεν θα μπορούσε και η εορταστική τους μπύρα να μείνει πίσω :)

    Για τη Boucanier ήμουν σίγουρος πως αφορμή ήταν το εξαιρετικό ποτηράκι της. Βλέπω η συλλογή συνεχίζει δυναμικά!

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους μπυραματιστές :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή