Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Thornbridge Hall Coalition Old Ale

Αφού ούτε οι Mayas μας έκαναν τη χάρη, ούτε αντιστράφηκαν οι πόλοι, ούτε ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πάθουμε τραλαλά, αλλά και ούτε κάποιος «μοχθηρός» και «αόρατος» πλανήτης πέρασε ξυστά από τον δικό μας για να τα κάνει γης μαδιάμ...μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ας βγούμε από τα λαγούμια μας και ας αντιμετωπίσουμε την πεζή πραγματικότητα όπως πρέπει.  Ας συνασπιστούμε και ας συνενώσουμε τις δυνάμεις μας.  Όχι, δεν μιλάω πολιτικά...

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μια μπίρα την νέα, 14η περίοδο των Mayas που θα διαρκέσει 400 χρόνια, λένε.  Εγώ για την περίσταση επέλεξα την Coalition (Συνασπισμός) Old Ale της Thornbridge Hall.



Για την αγγλική πρωτοποριακή micro μας είχε μιλήσει λίγο παλιότερα ο Chalice με μια εκτενή παρουσίαση ετικετών από το portfolio της.  Η Thornbridge έχει εξελιχθεί πολύ από τα πρώτα της βήματα στην αγγλική ζυθο-σκηνή.  Ακολουθώντας το μότο “InnovationPassionKnowledge” έφτιαξε υπερσύγχρονη νέα μονάδα παραγωγής.  Έτσι η Thornbridge διαθέτει δύο χώρους ζυθοποίησης; τη σύγχρονη Riverside και την παραδοσιακή Hall ζυθοποιία. 

Our Hall brewery highlights the traditional infusion mash ale system whereas the contemporary Riverside brewery highlights our ability to innovate through technology. The Hall is about experimentation and barrel-aging and creation. Riverside is innovation, allowing us to attain perfection through fantastic brewing, quality control and packaging of the beer.” 


Η Coalition Old Ale βγήκε από τα εργαστήρια της Hall ως προϊόν μπυραματισμού.  Ζυθοποιήθηκε την 25 Φεβρουαρίου του 2009, όταν η ομάδα της Thornbridge συνένωσε τις δυνάμεις της με άλλον έναν πρωτοπόρο της βρετανικής σκηνής, τον Mark Tranter της Dark Star από το Sussex. H μπίρα παρέμεινε σχεδόν 2 χρόνια σε δοχείο για να ωριμάσει και εμφιαλώθηκε τον Οκτώβρη του 2010. 

Πρόκειται για μια κλασσική Old Ale με Maris Otter Pale Ale και Crystal Malts και λυκίσκους Atlas, Aurora και Liberty.  Το σημείωμα του Νεοζηλανδού Kelly Ryan (πρώην brewing manager της ζυθοποιίας) στο μπλογκ του δίνει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

I think beers like this are in some ways more unique and fascinating than big double IPAs or Impy stouts. This Old Ale was about patience and curiosity and I think it definitely paid off


Ανοίγοντας το μισόλιτρο μπουκάλι αναδύεται μια ελαφριά μυρωδιά μαγιάς. Στο ποτήρι το χρώμα της θολό πορτοκαλί προς χάλκινο. Ο αφρός λευκός, συνεκτικός, καλύπτει το σώμα σ’ ένα λεπτό σχετικά στρώμα που κρατάει αρκετά.

Το άρωμα είναι γεμάτο πορτοκάλι και κιτροειδή φρούτα. Διακρίνω μέλι και βεβαίως μαγιά. Όσο ζεσταίνεται το άρωμα γίνεται πιο γλυκό με νότες καραμέλας.



Η γεύση είναι φρουτώδης και το γλυκό πορτοκάλι κυριαρχεί. Το τσίμπημα του λυκίσκου κάνει την εμφάνισή του, κάτι που δίνει μια αισθητή πικράδα στη γλώσσα. Καραμέλα, μέλι και σταφίδες είναι στοιχεία που μπορεί να διακριθούν. Η ζεστασιά του αλκοόλ (7% ABV) γεμίζει το στόμα όσο η ώρα περνά, ενώ το σώμα είναι μέτριο με ξηρή γενικά αίσθηση.  Η επίγευση είναι πικρή, γλυκιά και ζεστή σαν λικέρ. 

Μια αρκετά καλή και ευκολόπιοτη English ale, κατάλληλη συνοδεία ίσως και για κάποια σιροπιαστά γλυκά, όπως τα μελομακάρονα...

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρων φαίνεται ο "συνασπισμός" Φώτη. Μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον να την παραγγείλω αλλά με το old ale style δεν τα παω και πολύ καλά...
    Πάντως οι συνεργασίες των νέων ζυθοποιών δίνουν και παίρνουν πλέον και εντός της Γηραιάς Αλβιώνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή