Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Καλό μήνα από Δανία και ΗΠΑ με Old Mephisto, Old Heathen και μια Double Stout !


'Αντε να σας ευχηθούμε "Καλό Μήνα" κι εμείς από αυτό εδώ το βήμα των Μπυραματισμών, με την πρώτη δημοσίευση μας μέσα στον κουτσο-Φλέβαρο !

Άλλες 3 πολύ καλές μπυρίτσες -τις 2 εξ' αυτών προσωπικά δεν τις είχα ξαναδοκιμάσει- πέρασαν τώρα στα κοντά από τα ποτήρια μας και θα σας αναφέρουμε εν ολίγοις τις εντυπώσεις μας!
Μια σχεδόν κοκκινομάλλα Δανέζα και δυο μαύρες καβουρδισμένες υπάρξεις από τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν το αντικείμενο αναφοράς μας :: Bryggeriet Djævlebryg, Weyerbacher και Green Flash.

 

Θα ξεκινήσουμε από τας Ευρώπας και από τη Δανία μιλώντας αρχικά για ένα εξαιρετικό barley wine που δοκιμάσαμε από την Bryggeriet Djævlebryg με το όνομα Old Mephisto.

Ο πολυταξιδεμένος μέσα στο 2012 Ρουχ-Ρουχ την προτίμησε στις αγορές του που έκανε από την Κοπεγχάγη που βρέθηκε σχετικά πρόσφατα και την τσίμπησε από το ομώνυμο με το είδος της μπύρας που θα δούμε Barley Wine 


Μια μπύρα που μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την καθολική άνθιση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας μπύρα στη Δανιμαρκία με τις πολλές και αξιόλογες μικρο-ζυθοποιίες που ξεπετιούνται συνεχώς για να μας εντυπωσιάζουν με την ποιότητα των προϊόντων τους.
Υπέροχο άρωμα αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο) και σταφίδας που μπλέκουν όμορφα με την καραμέλα, τη βανίλια και τα malts, ενώ υπάρχει πολύ διακριτικά και η αίσθηση της αλκοόλης ( 10,5% ABV).
Στη γεύση που είναι κατά βάση γλυκιά θα έχουμε μερικά διακριτικά τσιμπήματα πικράδας από τους λυκίσκους, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα και μια αίσθηση καραμέλας βουτύρου και κεικ θα εμφανιστούν όσο θα πιάνουμε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Τελείωμα πολύ καλό, μέτριας διάρκειας, ελαφρώς αλκοολικό. Σώμα μάλλον γεμάτο, ενανθράκωση όσο πρέπει σε μέτρια επίπεδα.


Μια πολύ αξιόλογη συνολικά μπύρα η Old Mephisto που προτείνω ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσετε αν την πετύχετε πουθενά σε κάποιο ταξιδάκι σας ή σε κάποιο online beer-shop !!

Ό,τι έχω δοκιμάσει ως τώρα από την Green Flash της Καλιφόρνια είναι πραγματικά πολύ καλό, αφού η ζυθοποιία από το San Diego διανύει περίοδο τρελού φορμαρίσματος την τελευταία διετία.
Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση φυσικά και η Double Stout που την είχα ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν και ασφαλώς δεν έχασα την ευκαιρία, όταν την ξαναπέτυχα τώρα πρόσφατα, να την ξανατιμήσω στις αγορές μου.



Malts και λυκίσκος μοιράζονται εξίσου τις εντυπώσεις σε αυτήν την ετικέτα που είναι πολύ ισορροπημένη και συνάμα αρκετά πολύπλοκη, αφού σοκολάτα-καφές μπλέκονται πολύ όμορφα με την φρεσκάδα του λυκίσκου και κάποιων φρούτων που αναδύονται διακριτικά συνθέτοντας ένα πολύ καλό σκηνικό με ολίγη δόση καπνού και αλκοόλης που και που.



Για τη ζυθοποιία του Dan Weirback με τις γερμανικές ρίζες (Weyerbacher) μας είχε μιλήσει πριν καιρό ο Νικόλαος ο Μέγας, κάνοντας μια πιο αναλυτική αναφορά στο όλο στόρυ που κρύβεται από πίσω ...

H Weyerbacher Old Heathen είναι μια αρκετά καλή Imperial Stout στα 8% ABV που δοκιμάσαμε πρόσφατα. Ελαφριά για το είδος της από κάθε άποψη ( αλκοόλ, μέτριο σώμα) δεν στερήθηκε καθόλου της προσοχής μας, αφού το όμορφο μπλέξιμο των malts με το λυκίσκο και σε αυτή την περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει μια μπύρα κατά βάση φρουτώδης και σοκολατένια με ελαφριά συνδρομή καφέ, αρωματική με παρουσία βοτανο-ανθών συν τοις άλλοις και με ωραίο σχετικά ξηρό τελείωμα!!


Ωχ ... !!!
Από πού ξεφύτρωσε πάλι αυτός ο γνωστός ενοχλητικός τυπάκος ??

Όπως θα είδατε ασφαλώς, το όλο εγχείρημα πριν μια βδομάδα για την κοπή της πίτας μας, απαιτούσε και μια κάποια συνεννόηση και συζήτηση για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν πχιοτικό αποτέλεσμα!
Βέβαια, μπορεί σε αυτή τη μίνι σύντομη συνάντησή μας με τον Mr hoops3 να μην καταφέραμε να πούμε σχεδόν τίποτε πάνω στο θέμα για το οποίο βρεθήκαμε να συζητήσουμε, αλλά την μπυρίτσα μας προλάβαμε μια χαρά να την απολαύσουμε για να μας έρθει η έμπνευση.
Μια έμπνευση που τελικά ήρθε με τον καλύτερο τρόπο από μόνη της στο Στελάρα που όπως αποδείχτηκε φρόντισε να μας αφήσει έκπληκτους όλους και με το παραπάνω !! ... (αυτή η μπύρα που ήπιαμε πάντως στάθηκε καταλυτικός παράγοντας έμπνευσης ... λέεεεμε τώρα)

Καλό μήνα λοιπόν φίλες και φίλοι !!!

XTRA Bonus ::
για περάστε να ρίξετε και μια ματιά από τις 
αφού πρώτα θυμηθείτε 

1 σχόλιο:

  1. Καλο μήνα ρε Μιχουλή αν και τελειωνει οπου να ναι ... χεχε

    Για την Old Mephisto εχω μονο καλά να θυμηθώ σταφυλί-αλκοόλ σαν πρώτα. Την άνθιση που αναφέρεις την ζήσαμε στο OL festival και θα συμφωνήσω μαζι σου. Γενικά η Bryggeriet Djævlebryg μας έκλεψε την καρδιά με τις Pride of Nekron, Gudelos και την Mephisto φυσικά.

    Όσο για την Double Stout πολύ καλή όπως οι περισσότερες μπύρες τους.
    Ώραιες Παρουσιάσεις Μιχουλίνο .... όσο καλά σου μπήκε ο μήνας διπλά καλύτερα να σου βγει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή