Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Copenhagen Beer Celebration 2013 :: Pre-Game Show


 Η ώρα για ακόμα ένα μπυροφεστιβάλ έφτασε. Την επόμενη εβδομάδα το Copenhagen Beer Celebration θα ανοίξει τις πύλες του για να δεχθεί κάποιες εκατοντάδες beer geeks and freaks (όπως συνηθίζουν να λένε οι της Mikkeller τα τελευταία χρόνια). Συγκεκριμένα Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Μαΐου (Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο του ορθόδοξου Πάσχα) θα διεξαχθούν τα 3 μπυρο-sessions.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πέρυσι τέτοιο καιρό τελειώνοντας το πρώτο CBC δε ξέραμε αν το φεστιβάλ θα επαναληφθεί. Σίγουρα όσοι βρεθήκαμε στο πρώτο εκείνο φεστιβάλ μείναμε υπέρ-ευχαριστημένοι για να μη πω πως ήμασταν ενθουσιασμένοι με το κεφάλαιο μπύρα του CBC.



Υπήρχαν βέβαια κάποιοι που παραπονέθηκαν για το ότι οι ζυθοποιίες που πήραν μέρος (οι εξ Αμερικής κυρίως) δε φεράν μαζί τους τα βαριά ονόματά τους, αλλά όλες οι μπύρες που δοκιμάσαμε ήταν το λιγότερο καλές, με την πλειοψηφία τους ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ! Υπήρξαν και θέματα στο οργανωτικό κομμάτι, λογικό και αναμενώμενο σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ. Από τη στιγμή όμως που το κεφάλαιο μπύρα ήταν πετυχημένο τα θέματα αυτά φάνταζαν παιδικές ασθένειες που θα περνούσαν καθώς το φεστιβάλ θα ορίμαζε. Έμενε λοιπόν να αποφασίσει ο Mikkel Borg Bjergsø αν συνέφερε να επαναληφθεί το φεστιβάλ.



Έτσι φτάσαμε γύρω στα τέλη Αυγούστου οπότε και ανακοινώθηκε πως το CBC 2013 θα είναι γεγονός! Τα εισιτήρια θα έβγαιναν στο διαδίκτυο 3 Νοέμβρη στις 04:33 το πρωί (ώρα Ελλάδος), τα πρώτα ονόματα των ζυθοποιών που θα συμμετείχαν άρχισαν να ανακοινώνονται και το ξυπντήρι ρυθμίστηκε από τότε για τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.



Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης. Δύο μέρες και φέτος στον ίδιο χώρο, στο Sparta Hallen, αλλά χωρισμένο το φεστιβάλ σε τρία 5ωρα μπυρο-sessions:

- Yellow Session, Παρασκευή από τις 3 μ.μ. ως τις 8.00 μ.μ.
- Red Session, Σάββατο από τις 11.30 π.μ. ως τις 4.30 μ.μ.
- Blue Session, Σάββατο από τις 6.00 μ.μ. ως τις 11.00 μ.μ.

30 ζυθοποιίες θα συμμετέχουν και σε κάθε session η κάθε ζυθοποιία θα έχει 3 διαφορετικές μπύρες (τουλάχιστον έτσι ήταν το αρχικό σχέδιο). Άρα μιλάμε για 90 μπύρες per session, σύνολο 270 διαφορετικές μπύρες το 2ήμερο.
Το κόστος του εισιτηρίου είναι 60 € / session και περιλαμβάνει ένα ποτηράκι κατά την είσοδο και απεριόριστο αριθμό γεμισμάτων. Το φαγητό φέτος δηλαδή δε συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο. Θα υπάρχουν 4 διαφορετικά μικρο-εστιατόρια στο χώρο που θα πουλάνε φαγητο στην τιμή των 5,5 με 7 €. Αυτά θα είναι τα:
-  “Rødder”, το οποίο θα σερβίρει τσίλι (chili con carne), βασισμένο σε τοπικά φαγητά-συνταγές
- “Johns Hot Dog Deli”, το οποίο θα σερβίρει... hot dogs
- “Pony”, το οποίο θα έχει ψάρι
- “Rock ´n´Risotto”, το οποίο θα έχει 2 πιάτα. Ένα vegetarian πιάτο με σπαράγγια και ένα ριζότο με αρνάκι.


Πάγκοι θα υπάρχουν μπροστά στα μικρο-εστιατόρια και ο Mikkel θα φτιάξει από μια διαφορετική μπύρα για κάθε ένα από τα εστιατόρια αυτά έτσι ώστε να ταιριάξει με τα πιάτα που θα σερβίρει το καθένα. Πάγκοι θα υπάρχουν και στον υπόλοιπο χώρο της Sparta Hallen και έτσι δε θα έχουμε το πρόβλημα που είχαμε πέρυσι που τις ώρες των γευμάτων έπρεπε να σηκωθούν όσοι δεν είχαν κλείσει στο συγκεκριμένο γεύμα. 


Εκτός από τα παραπάνω θα υπάρχει ένα booth με ποτά http://www.braunstein.dk/, ένα με τυριά https://www.facebook.com/UnikaTorvehallerne, ένα με καφέ (οι ίδιοι με πέρσι) http://www.coffeecollective.dk/ και ένα με φρουτοποτά, αν έχω καταλάβει σωστά, http://www.frederiksdal.com/.


Άλλες βελτιώσεις που έχουν υποσχεθεί οι διοργανωτές φέτος είναι πως θα υπάρχει wardrobe, οι τουαλέτες θα είναι καλύτερες και πως θα υπάρχει παροχή νερού (οι παιδκές ασθένειες που ανέφερα πιο πάνω).

Και πάμε στον εορτάζοντα, στη μπύρα. Όπως προείπα 30 ζυθοποιίες, από την Αλάσκα μέχρι και την Αστραλία, θα πάρουν μέρος (29 έχουν ανακοινωθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), οι οποίες είναι οι:

- 8 Wired Brewing Company (NZ)
- Against The Grain! (US)
- Amager Bryghus (DK)
- Anchorage Brewing Company (US)
- Baird Beer (JPN)
- Boxing Cat Brewery (CN)
- Brewdog (UK)
- Brodies (UK)
- Cervejaria Way Beer (BR)
- Cigar City Brewing Co. (US)
- Cycle Brewing (US)
- De Molen (NL)
- Firestone Walker (US)
- Founders Brewing (US)
- Hoppin’ Frog (US)
- Jester King Craft Brewery (US)
- Kernel Brewery (UK)
- Kuhnhenn Brewing Co. (US)
- Lagunitas Brewing Company (US)
- Lervig Aktiebryggeri (N)
- Mikkeller (DK)
- Mountain Goat Beer (AUS)
- Siren (UK)
- Stillwater Artisanal Ales (US)
- Surly Brewing Co. (US)
- Three Floyds (US)
- To Øl (DK)
- Westbrook Brewing Co.
(US)
- Xbeeriment (DK)

Η λίστα με τις συμμετοχές εντυπωσιακή, η λίστα με τις μπύρες που φέρνουν εντυπωσιακότερη! Ο Mikkel φέτος, φαίνεται πως ζήτησε από τους συμμετέχοντες εκτός από νέες μπύρες (αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός του CBC, να παρουσιάζονται νέες μπύρες - νέες ιδέες και να συνδιάζονται με φαγητό) να φέρουν και τις καλύτερες τους μπύρες. Κάποιοι τον άκουσαν και φέρνουν και νέες αλλά και τις top μπύρες τους, άλλοι φέρνουν μόνο νέες μπύρες που θα debutάρουν στο φεστιβάλ και κάποιοι φέρνουν απλά πολύ καλές μπύρες! Ο ίδιος διάλεξε διαφορετικό μονοπάτι όπως φαίνεται από τις 4-5 μπύρες που έχει ανακοινώσει ως τώρα πως θα χει στο φεστιβάλ. Φαίνεται λοιπόν πως αναβιώνει κάποιες από τις καλύτερες “συνταξιοδοτημένες” (retired) μπύρες του.


Εκτός από τις 3 μπύρες που θα έχει κάθε ζυθοποιός ανά session, είχε ανακοινωθεί πως θα υπάρξει και bottle-shop εντός του φεστιβάλ. Οι ζυθοποιοί θα φέρνανε κάποιες μπύρες τους σε μπουκάλια που θα ήταν διαθέσιμα μόνο εντός της διοργάνωσης. Αυτό το concept τελικά όπως ανακοινώθηκε δε θα μπορέσει να λειτουργήσει και τα μπουκάλια αυτά θα μεταφερθούν στο bottle-shop δίπλα από το νέο bar του Mikkel, το Mikkeller & Friends,  μια συνεργασία των Mikkeller, To OL και Three Floyds.


Το αν αυτά τα μπουκάλια θα είναι διαθέσιμα μόνο στους κατόχους εισιτηρίων του CBC και το πως θα επιτευχθεί αυτό, είναι κάτι που οι διοργανωτές ακόμα το σκέφτονται σύμφωνα με τον Ivan Jensen, τον άνθρωπο που έχει αναλάβει φέτος να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση της γιορτής. 

Η φετινή γιορτή θα έχει και απόντες. Δε θα υπάρχει εκπροσώπηση απο Βέλγιο, δε θα δούμε δηλαδή το τροχοφόρο-κανουλοφόρο όχημα της De Struise. Ούτε τον “κακό δίδυμο” αδερφό του Mikkel, JepeEvil Twin είχε ανακοινωθεί αλλά τελικά δε θα πάρει μέρος στο φεστιβάλ).


Φυσικά η μεγαλύτερη απώλεια θα είναι οι 2 πρωτευουσιάνοι μπυραματιστές..



Αυτά προς το παρόν για το τι πρόκειται να γίνει Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο στην Κοπεγχάγη. Περισσότερες λεπτομέρειες και ρεπορτάζ για το τι τελικά έγινε.. σε 2 βδομάδες, αφού πρώτα γυρίσουμε in one piece.. ή μέχρι να ένωθούν τα pieces μας!!


7 σχόλια:

  1. Χάλια θα περάσετε πάλι, χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρουχλάκο,
    μην ξεχάσεις να πάρεις και 100€ έξτρα, για να φέρεις 250 ml μπύρα... :)

    Καλά να περάσετε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω. Αναμενεται καυτο το φεστιβαλ. Απο τα λιγα που πηρε το ματι μου στο fb απο τις ανακοινωσεις του Mikkel, θα εχει πολυ θεμα . Αντε καλα να περασετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. molis epestrepsa apo to Zythos festival sto Leueven Velgiou...kai etimazome gia to Zeebra extreme fest se 6 meres. Kala na perasete osoi kai opioi pate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά... ο Ρουχ έχει επιστρέψει από Κοπεγχάγη και κάνει τον Αλέκο... Όχι, οι πληροφορίες πως είχε στήσει σούβλα με κοκορέτσι στο περιθώριο του φεστιβάλ δεν αληθεύουν (Αν το ΄χε κάνει πάντως πιστεύω πως θα επισκίαζε πολλές απ' τις δημιουργίες των εκεί σεφ)

    Άντε λοιπόν Ρουχ...
    Ρε-πο-ρτάζ Ρε-πο-ρτάζ Ρε-πο-ρτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή