Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ρολό χοιρινό με μπύρα
Corfu Real Ale Special και πορτοκάλι



Εσείς που διαβάζετε αυτό το blog, αν ανήκετε σ' εκείνους που το παρακολούθησαν και το αγάπησαν από το ξεκίνημά του, τότε σίγουρα έχετε μια ιδέα για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες και γνωρίζετε πως μια σημαντική θέση ανάμεσά τους, κατέχει και η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία!

Ακόμα κι αν δεν έχετε περάσει ποτέ Πάσχα στην Κέρκυρα ή δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να κολυμπήσετε το καλοκαίρι σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του πράσινου αυτού νησιού, έχετε σίγουρα δοκιμάσει κάποια ετικέτα από τις παρακάτω:
Corfu Real Ale Bitter, Corfu Real Ale Special, Royal Ionian Pilsner, Ionian Gold (φρέσκια βαρελίσια lager), Ionian Epos (και οι Αρχηγοί - Μπυραματιστές ίσως και κάποια ακόμα "κρυφή/για εκλεκτούς" ετικέτα ;)


Μην έχοντας κάτι νέο να παρουσιάσω/πω σχετικά με την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία και με τα αντικλείδια των Μπυραματισμών που έχω τοποθετήσει στο κατάλληλο μπρελόκ, να 'μαι πάλι εδώ κι αυτή τη φορά έχω -τι άλλο;
Σκοτεινή Μπυροσυνταγή!


Η Κερκυραϊκή μπύρα που διάλεξα για να κάνει παρέα στο ανοιξιάτικο χοιρινό μας λοιπόν, είναι η ελαφριά, αρωματική και φρουτο-πορτοκαλένια Corfu Real Ale Special!


Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

- ένα κομμάτι χοιρινού ρολού γύρω στο ένα κιλό
- ένα μπουκάλι (330 ml) μπύρα Corfu Real Ale Special
- τον χυμό από 2 πορτοκάλια
- λίγα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού (χωρίς το άσπρο μέρος)
- ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζα
- λίγα στίγματα κρόκου Κοζάνης
- μερικούς κόκκους κόλιανδρο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα


Η εκτέλεση απλούστατη:
Σωτάρουμε το κρέας σε λίγο ελαιόλαδο μέσα στην κατσαρόλα μας από όλες τις πλευρές, να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με τη μπύρα και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μία ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει.

Αν δούμε ότι έχει πολύ ζουμί αφαιρούμε το ρολό, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε η σάλτσα να πήξει και να γίνει σαν σιρόπι.


Σερβίρουμε το ρολό μας κομμένο σε φέτες μαζί με τη σάλτσα του τρώγοντας ρύζι ή πουρέ πατάτας σαν συνοδευτικό, βάζοντας πράσινη σαλάτα από δίπλα και φυσικά, πίνουμε άφθονη μπύρα Corfu Real Ale Special!
Να σημειώσω πως την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με κοτόπουλο:
Ρολό ή στήθος/μπούτι (ό,τι σας αρέσει) από κοτόπουλο.


Τις σκοτεινές μου ευχές για όμορφες και ξεκούραστες γιορτές στους καταξιωμένους και σεβαστούς στο χώρο πρωτεργάτες Μπυραματιστές, μα και σε όλους τους νέους και ανερχόμενους!

Από τη Σκοτεινή Κουζίνα για εσάς,
~ Dark Chef

2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς διάβασα την ανάρτηση, μετά την νηστεία. Και μόνο η περιγραφή ήταν αρκετή για να μπω σε πειρασμό !!!
    Ακόμα μια έξοχη συνταγή από την Σκοτεινή Κουζίνα...Ευχαριστούμε για τις λυχουδιές Dark Chef !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, ξέρω, οι περισσότεροι προτιμήσατε κάτι σε κοκορέτσι για το τραπέζι της Λαμπρής, αλλά πρέπει να το παραδεχθούμε... η Dark Chef ξαναζωγράφισε με το "Κερκυραίϊκο ρολό" της!

    Χρόνια Πολλά και από μένα σε όλους τους Μπυραματιστές και ιδιαίτερα στους νέους και ανερχόμενους που όπως φαίνεται θα αφήσουν μόνιμα στον πάγκο τους πρωτεργάτες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή