Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

To Øl Sort Mælk


Το καλοκαίρι μπήκε και επίσημα πια.  Τι καλύτερο, λοιπόν, για μια… “σταουτιά”.  Η κίτρινη ετικέτα με τα τεράστια bold γράμματα τράβηξε πάλι την προσοχή μου και με έκανε να ξεπεράσω αυτή τη φορά εύκολα τη στερεότυπη επιλογή ακόμη μιας  IPA. 

"το σύνθημα αν και το γκούγκλαρα δεν κατάλαβα που αναφέρεται..."
Η To Øl Sort Mælk (Μαύρο Γάλα) δεν είναι μια απλή stout.  Πρόκειται για μια milk stout που έχει ωριμάσει σε βαρέλια ουίσκι, κάτι που δεν συνηθίζεται γι αυτή την κατηγορία των stout.  Οι νομάδες των «Δύο Μπιρών» παρασκεύασαν το δημιούργημά τους στις εγκαταστάσεις της Brewdog, στην Σκωτία.  Χρησιμοποίησαν μεταξύ των βασικών συστατικών και μαύρη ζάχαρη, λακτόζη (χαρακτηριστικό για milk stout) και νιφάδες βρώμης.  Το αλκοόλ ανέρχεται στα 13,1%.


Σερβίροντας στο όμορφο teku ποτήρι, το κατάμαυρο σώμα καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα καφέ αφρού, το οποίο υποχωρεί άμεσα αφήνοντας δαντέλες.  Το άρωμα που αναδεικνύεται είναι ντελικάτο και ισορροπημένο.  Γλυκά malts, βανίλια, σοκολάτα, κρέμα, μαύρα φρούτα και βεβαίως ουίσκι συνθέτουν την παλέτα των αναγνωρίσιμων στοιχείων.


Γευστικά η Sort Mælk διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι εξαιρετικά πλούσια.  Εδώ το δρύινο βαρέλι ουίσκι δίνει τον τόνο από την αρχή ως το τέλος, διακριτικά όμως και χωρίς να κουράζει. Γλυκιά στην αρχή, η οποία σπάει στην συνέχεια από μια ελαφριά πικρίλα καφέ.  Σοκολάτα, κακάο, βανίλια και μαύρη ζάχαρη κυριαρχούν.


Το σώμα είναι γεμάτο, με μεταξένια υφή και σωστή ενανθράκωση. Τέλος, η επίγευση είναι εξαιρετική.  Διαρκής, γλυκιά, με την ζεστασιά του ουίσκι να γεμίζει το στόμα.

Γενικά, μια ιδιαίτερη αλλά και ευκολόπιοτη stout, η οποία μου άρεσε αρκετά λόγω της ισορροπίας και της διακριτικότητας του ουίσκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου