Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Στην υγειά του Ναβουχοδονόσωρ!


Ποιος ο λόγος να αφιερώσεις μια μπίρα στον βασιλιά της Βαβυλωνίας και μάλιστα Σουηδική; Την εξήγηση μου την έδωσε ο Henok Fentie, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Omnipollo, της μικροζυθοποιίας από τη Στοκχόλμη.  Ο λόγος, λοιπόν, που έδωσαν το όνομα-γλωσσοδέτης του Ναβουχοδονόσορα (Nebuchadnezzar) στο βαρύ πυροβολικό της γκάμας τους, στην Imperial IPA, είναι απλά διότι πιστεύουν πως άμα η μπίρα είναι καλή, όσο και πολύπλοκο να είναι το όνομα τελικά οι πότες θα την επιλέξουν.  Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την ίδια την ονομασία της ζυθοποιίας.  Omnipollo σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση κάτι σαν το «υπέρτατο κοτόπουλο» (the ultimate chicken).  Ένα εντελώς αντιεμπορικό, δηλαδή, όνομα…


Γράφω για την Σουηδική DIPA ( η οποία ζυθοποιήθηκε στο Βέλγιο, στην De Proefbrouwerij μιας και οι δύο Σουηδοί είναι gipsy brewers), ενώ απολαμβάνω τη δική μας DIPA, την Septem ACEΌχι τυχαία, αφού ήθελα να φέρω σε αντιπαράθεση, έστω και σε δεύτερο χρόνο, δυο εξαιρετικές ετικέτες.  Απλά πρόκειται για διαφορετικές DIPA, λέγοντας μόνο αρχικά πως η Omnipollo Neb’ είναι πολύ πιο brutal από την ACE.  Και εξηγούμε αμέσως στις επόμενες γραμμές…

Ενώ η A.C.E. περιέχει λυκίσκους Amarillo, Centennial και El Dorado, η Nebuchadnezzar είναι φτιαγμένη με ποικιλίες Simcoe, Centennial και Columbus.

Η εμφάνιση της Neb’ στο παϊντοπότηρο είναι πληθωρική.  Ο λευκός αφρός διογκώνεται πάνω από το χρυσό θολό σώμα και κρατάει ένα λεπτό στρώμα μέχρι τέλους.


Το άρωμα που αναδύεται από το ποτήρι είναι έντονο.  Κιτροειδές, με έμφαση στο γκρέιπφρουτ, ρετσίνι πεύκου και εν συνεχεία λουλουδάτους λυκίσκους και κάποια τροπικά φρούτα.  Η ACE αντίθετα ρέπει ξεκάθαρα προς το πορτοκάλι και το μανταρίνι. 

Γευστικά η Neb’ δίνει περίπου τα ίδια στοιχεία, αλλά όταν μπουν οι λυκίσκοι δαγκώνουν για τα καλά και η πικρίλα καλά κρατεί. Νομίζω εδώ πως η ACE είναι πιο ισορροπημένη και σαφώς δεν πικρίζει τόσο.  Επίσης, βγάζει και μια γλυκάδα, αναμενόμενη λόγω του 8,5% αλκοόλ (8,2% η ACE), σε καμία περίπτωση όμως αντίστοιχη της ACE.


To σώμα της Neb’ μου φάνηκε λίγο πιο γεμάτο από της ACE.  Η επίγευση είναι πικρή, dry και μακρααάς διαρκείας.


Σε γενικές γραμμές η Septem ACE είναι πιο ευκολόπιοτη από την Omnipollo Nebuchadnezzar, αλλά για τους λάτρεις της φουλ επίθεσης ο Ναβουχοδονόσορας παραμένει βασιλιάς!  Εννοείται πως όπου την πετύχετε την χτυπάτε αλύπητα.  Η μπίρα βραβεύτηκε από το Ratebeer ως η καλύτερη Σουηδική μπίρα για το 2013, ενώ έχει συμπεριληφθεί από κάποιους στις 30 καλύτερες IPA που πρέπει να πιεις πριν αναχωρήσεις για τον Μπιρο-παράδεισο!

1 σχόλιο:

  1. Είχα την τύχη να μου στείλουν από Βέλγιο ένα μπουκάλι!
    Πραγματικά υπέροχη ειδικά στη φάση που ξεκινάνε οι λυκίσκοι τα δαγκώματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή