Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το άρωμα του ρόδου

Μια νέα σεζόν ξεκινά, άρα και μια καλή ευκαιρία να το «γιορτάσουμε» με μια εκλεκτή Saison. Στο ψυγείο, εδώ και καιρό, περίμενε η Baudelaire Beer iO της αμερικάνικης Jolly Pumpkin. Στους Μπυραματισμούς, όλως περιέργως, δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη παρουσίαση (πέρα από αναφορές) ζυθοποιήματος της πολύ αξιόλογης craft από το Michigan.



Η Jolly Pumpkin, λοιπόν, «παίζει» πολύ με sour ales και την κουλτούρα των «άγριων» ζυμών. Οι μπίρες της ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και κυρίως κρασιού. H Baudelaire Beer iO είναι μια ιδιαίτερη limited edition saison, η οποία ταιριάζει βασικά στην άνοιξη, αφού στην παραγωγή της έχουν χρησιμοποιηθεί ροδοπέταλα, κυνόροδα (καρπός τριανταφυλλιάς) και λουλούδια ιβίσκου, τα οποία προσδίδουν τον στυφό χαρακτήρα στη μπίρα. Ήδη, το μπλιαχ ηχεί στα αυτιά μου από κάποιους…:) Δεν είναι τόσο χάλια όμως; τουναντίον.

Η Baudelaire είναι μια μπίρα εμπνευσμένη από τον μεγάλο Γάλλο ποιητή, υμνητή της ομορφιάς. Μια όμορφη ετικέτα ντύνει το μπουκάλι των 750ml. Το δικό μου είναι batch 1014 και παραγωγής 6/2012.

Είχα ήδη ενημερωθεί πως κατά το άνοιγμα χρειάζεται προσοχή… Ανοίγοντας το μπουκάλι στο νεροχύτη ο αφρός που δημιουργείται, εξαιτίας της ζύμωσης, αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω σιγά σιγά σαν κυρία και τον αφήνω να πέσει ελεύθερα στο ποτήρι. Η κατάσταση εκτονώνεται μετά από λίγο και σερβίρω. Ο λευκός αφρός γκροτέσκος καλύπτει το θολό κοκκινωπό της σώμα.



Από το ποτήρι αναδύονται απαλά αρώματα λουλουδιών (τριαντάφυλλου, ιβίσκου), φράουλας και βεβαίως αναγνωρίζονται τα “funky” στοιχεία της ζύμης. Όλα σε μια καλή ισορροπία. Η γεύση είναι εξίσου συγκρατημένη και απαλή. Ελαφρώς γλυκιά και πικάντικη, γήινη, βγάζοντας και μια στυφότητα, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα ξινή.

Το σώμα της κινείται προς το μέτριο, με υψηλή ενανθράκωση. Το τελείωμα είναι ελάχιστα στυφό και γλυκό, ενώ η λουλουδάτη γεύση παραμένει στο στόμα. Πίνεται άνετα και ευχάριστα. Εγώ τελείωσα μόνος το 750αρι χωρίς να το καταλάβω. H Baudelaire iO είναι μια πολύ ντελικάτη sour ale, η οποία αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να μυηθεί κάποιος στον περίεργο και θαυμαστό τους κόσμο.

2 σχόλια: