Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Οι πανάκριβες τρίχες του ... σκύλου Dave


H ζυθοποιία Hair of the Dog παράγει μια απο τις πιο πολυπόθητες και σπάνιες μπύρες στον κόσμο , τον Dave. O Dave είναι ράτσας barleywine , μια δυνατή σκουρόχρωμη μπύρα με 29% αλκοολικούς βαθμούς , παλαιωμένος για 19 χρόνια σε βαρέλια βελανιδιάς και εν συνεχεία σε μπουκάλια.
Η ζυθοποιία Hair of the Dog Co.  είναι μια οικογενειακή επιχείρηση απο το Portland η οποία δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1993. Κύριος σκοπός της ζυθοποιίας είναι να παρέχει στους λάτρεις της μπύρας κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό. Πλέον έχει να περηφανεύεται για τα περίεργα είδη μπύρας που παράγει με υψηλό αλκοολικό τίτλο και τα οποία παλαιώνονται σε μπουκάλια (bottle-conditioned beers). 


Σύμφωνα με τον δημιουργό του Dave , Alan Sprints , αυτή η μπύρα σχεδιάστηκε για να αλλάξει το σκεπτικό του κόσμου για το πως αντιμετωπίζουν την μπύρα σαν ποτό.
 "Υπάρχουν κρασιά τα οποία είναι τόσο ξεχωριστά όπου ο κόσμος διατίθεται να πληρώσει πολύ παραπάνω απο την αξία τους. Ο Dave μας δείχνει οτι και οι μπύρες μπορούν να είναι το ίδιο ξεχωριστές και καινοτόμες."

Η καινοτομία του Dave πρώτο-καθιερώθηκε όταν κέρδισε έναν διαγωνισμό Barleywine το 1998. Όσο μεγάλωνε η ηλικία του Dave , τόσο καλύτερη μπύρα γινόταν (μην ξεχνάμε οτι είναι μια bottle conditioned μπύρα) και έτσι γινόταν όλο και πιο ακριβή με την τιμή της πριν 15 χρόνια να φτάνει τα 80$ το μπουκάλι και πριν απο 3 χρόνια να αγοράζεται σε έναν πλειστηριασμό στην τιμή των 1,500$ . H ζυθοποιία απο το 2003 έχει δωρίσει ένα ποσοστό απο τις πωλήσεις του Dave στην πρόνοια, ενώ φέτος η δωρεά θα δοθεί για σκυλιά-οδηγούς για τους τυφλούς. 

Όταν τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κυκλοφόρησαν 12 μπουκάλια του Dave - με κόστος 2,000$ έκαστο - πωλήθηκαν εντός μερικών ωρών! Τα μισά μπουκάλια πήγαν σε tasting groups σε όλη την Αμερική και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές συλλογές.

O Sprints πάντως νιώθει περήφανος για το οτι οι αγοραστές του Dave έμειναν ικανοποιημένοι με την ποιότητα της μπύρας.

Όπως έχει πεί , έχει κρατήσει κάποια αποθέματα.
Το πόσα είναι και το πότε θα τα δώσει στο κοινό , άγνωστο...

2 σχόλια:

  1. Μιχο, κανονισε μια Dave σε παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ το λές για πλάκα , αλλά καμιά μέρα θα το τσιμπήσει το μπουκαλάκι και θα μας λέει πάλι όπως στο φεστιβάλ " ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή