Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

De Molen 4th Borefts Bier Festival 2012, Bodegraven. Part 1

Για 4η φορά πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες ένα από τα καλύτερα μπυρο-φεστιβάλς της Ευρώπης. Το Borefts Bier Festival στο μικρό, αλλά όμορφο Βodegraven της Ολλανδίας, δείχνει πως θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεσμό για πολλά χρόνια ακόμη, αφού τα παλικάρια της διοργανώτριας De Molen είναι εμφανές πως μπορούν και επιθυμούν κάθε χρόνο να προσφέρουν ξεχωριστές απολαύσεις στους ανά τω κόσμω μπυρόφιλους. Το Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού από πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που αποτελεί ασφαλώς την καλύτερη ανταμοιβή για τους διοργανωτές και τους δίνει την ανατροφοδότηση που χρειάζονται για να συνεχίσουν!


Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 ήταν οι ημερομηνίες που είχαν εδώ και καιρό ανακοινωθεί για το 4ο Borefts Bier Festival κι έτσι ήταν επόμενο (και αναμενόμενο) κι εμείς να κάνουμε τα κουμάντα μας εγκαίρως για να μπορέσουμε να παραβρεθούμε σε μια τέτοια αξιόλογη διοργάνωση. Εξάλλου, η περσινή παρουσία του αχτύπητου δίδυμου των Μπυραματιστών Σπύρου (ΜΟΝΚ) και Νίκου (BeeRocker) στο Φεστιβάλ αυτό μαζί με τις εντυπώσεις που μας μετέφεραν, αποτελούσαν την καλύτερη εγγύηση για ένα υπέροχο διήμερο πανδαισίας από γεύσεις, αρώματα και χρώματα!
Αυτή τη φορά το team των Μπυραματιστών ήταν διευρυμένο τόσο με την προσθήκη του Θανασάκη μας (Thanasis), όσο και με τους δυο γνωστούς συνήθεις-ύποπτους από τη Θεσσαλονίκη, τον Πανούλη μας (panagiof) κι εμού του ιδίου ... !



Ο τόπος του εγκλήματος δεν ήταν άλλος από το Βodegraven, το μέρος δηλαδή που εδρεύει η Ζυθοποιία της De Molen που ήταν η υπεύθυνη διοργανώτρια αυτού του Φεστιβάλ. Κι ενώ τις δυο πρώτες φορές το φεστιβάλ έγινε στο μικρό παλιό ζυθοποιείο μέσα στο γνωστό μας Μύλο, η λειτουργία του νέου σύγχρονου ζυθοποιείου, λίγα μέτρα μόλις πιο κάτω έδωσε τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ αυτό να μεγαλώσει κατά πολύ και να μπορεί να φιλοξενεί ακόμη πιο πολλές συμμετέχουσες ζυθοποιίες, αφού ο νέος χώρος είναι πολύ πιο μεγάλος από τον παλιό.
Έτσι, τόσο το 2011, όσο και φέτος το 2012 το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και στους 2 χώρους φιλοξενώντας 15 ζυθοποιίες που μαζί με την διοργανώτρια De Molen παρέταξαν περίπου 130 μπύρες προς τέρψιν και ευχαρίστηση των επισκεπτών από τα διάφορα μέρη του κόσμου.


Οι Ζυθοποιίες ήταν ίδιες, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικές με τις περσινές ...
  1. Brouwerij Emelisse, Ολλανδία
  2. The Kernel, Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Mommeriete Brouwerij, Ολλανδία
  4. Evil Twin Brewing, Δανία
  5. Jester King Craft Brewery, Τέξας ΗΠΑ
  6. Thornbridge Brewery, Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Mikkeler, Δανία
  8. Picobrouwerij Alvinne, Βέλγιο
  9. Haandbryggeriet, Νορβηγία
  10. Buxton, Ηνωμένο Βασίλειο
  11. Brasserie de Mont Salève, Γαλλία
  12. Birrificio del Ducato, Ιταλία
  13. De Struise Brouwers, Βέλγιο
  14. Närke Kulturbryggeri, Σουηδία
  15. Gänstaller-Bräu, Γερμανία
  16. Brouwerij de Molen, Ολλανδία
Οι πρώτες 5 βρίσκονταν μέσα κι έξω στον επάνω χώρο του Μύλου, ενώ οι υπόλοιπες 10 μέσα κι έξω στον κάτω χώρο του νέου Ζυθοποιείου. Η De Μolen είχε βαρέλια παντού, και πάνω και κάτω!!


Καθώς εμείς είχαμε φτάσει από το προηγούμενο βράδυ στο Bodegraven, το πρωί και περίπου καμιά ωρίτσα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, αρχίσαμε να κόβουμε βόλτες γύρω από το χώρο για να πιάσουμε mood βλέποντας τον Menno με τους συνεργάτες τους να διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά και τις συμμετέχουσες ζυθοποιίες να τεστάρουν τα πάντα μπροστά στα σταντς τους για την αποφυγή τυχόν απρόοπτων της τελευταίας στιγμής.


Στις 12.00 ακριβώς το μεσημεράκι της Παρασκευής, πιστοί και συνεπείς στην ώρα έναρξης που ανακοίνωσαν, οι της De Molen έδωσαν το σύνθημα, ώστε να αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει ο κόσμος στο χώρο του Φεστιβάλ ...
Έτσι κι εμείς μπήκαμε στη σειρά μας ... που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν φέτος στο Νέο Μικρο-ζυθοποιείο και όχι στον παλιό ανεμό-Μυλο που ήταν πέρυσι!!! Όποιος ήθελε να εισέλθει στο χώρο για να πάρει τα απαραίτητα, θα έπρεπε να εισέλθει μόνο από εκεί !!




Με 20 ευρώ είσοδο έπαιρνες το δοκιμαστικό ποτηράκι, 8 μάρκες, το φυλλάδιο με το πρόγραμμα του φεστιβάλ και ένα μπουκαλάκι νερό ...
Τρεις διαφοροποιήσεις υπήρχαν σε σχέση με το περσινό φεστιβάλ!
Πρώτον:: πέρυσι η είσοδος ήταν 16 ευρώ με 6 μάρκες και όλες τις υπόλοιπες ίδιες παροχές
Δεύτερον:: το υπέροχο περσινό δοκιμαστικό τουλιπάκι αντικαταστήθηκε φέτος με ένα εξίσου υπέροχο chalicάκι ...
Τρίτον:: Όλες οι μπύρες που μπορούσες να δοκιμάσεις από τις συμμετέχουσες ζυθοποιίες κόστιζαν 1 μάρκα ανεξαιρέτως, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που κάποιες ετικέτες ήταν στις 2 έως και 3 μάρκες κατά περίπτωση ...



Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν ήθελες και την επόμενη μέρα να μπεις στο χώρο του Φεστιβάλ δεν ξαναπλήρωνες το ίδιο ποσό. Ερχόσουν με το ποτηράκι σου και το πρόγραμμα που ήδη είχες στην κατοχή σου από την προηγούμενη ημέρα και απλά αγόραζες μάρκες δοκιμών με 1,5 ευρώ την μάρκα.
Εν ολίγοις, κάθε δοκιμή στο χώρο του Φεστιβάλ οποιασδήποτε ετικέτας σου κόστιζε 1,5 ευρώ!

Ο γνωστός χάρτης όπου "σημάδευες" την χώρα από την οποία είχες έρθει ... 







Σε χαλαρούς ρυθμούς στην αρχή και χωρίς πολύ κόσμο, αρχίσαμε ευθύς αμέσως τις πρώτες μας δοκιμές!

Οι Ζυθοποιίες ήταν καταμερισμένες στους δυο χώρους του Φεστιβάλ με τις περισσότερες από αυτές  (10 σε αριθμό) να βρίσκονται όπως ήταν λογικό στο χώρο μέσα κι έξω του Νέου Ζυθοποιείου, ενώ οι υπόλοιπες 5 πάνω στον παλιό Ανεμόμυλο. 15 συνολικά όπως είπαμε συν την οικοδέσποινα De Molen που είχε βαρέλια και στους δυο χώρους.

Μια απόσταση περίπου 100-150 μέτρων χώριζε τους 2 χώρους του Φεστιβάλ ... 
Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνει κάποιος μερικά πάνε-έλα για να ξεκουνηθεί, να ξεπιαστεί 
και φυσικά να τεστάρει σε ποια φάση αλκοολικού κορεσμού βρίσκεται 
κι αν μπαλαντζάρει επικίνδυνα ή ελεγχόμενα!!

Ας ξεκινήσουμε να δούμε το τι έπαιζε στον μεγάλο χώρο μέσα κι έξω του νέου Ζυθοποιείου με τις 10 συμμετοχές. Ας ξεκινήσουμε από τα εντός όπου είχαμε τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, 2 από το UK, τους Γάλλους και φυσικά τους Σουηδούς της Narke ...

Στον εσωτερικό χώρο του Νέου Μικροζυθοποιείου από αριστερά προς τα δεξιά είχαμε την Ιταλική Del Ducato που φιλοξενούσε στο σταντ της και μπύρες των Γερμανών της Gänstaller-Bräu, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω οι Σουηδοί της Närke Kulturbryggeri σε ένα μεγάλο σταντ είχαν παρατάξει τις ετικέτες τους και όλα τα παρελκόμενα που έφεραν από την πατρίδα τους.

Τέρμα στο βάθος είχαμε τους Άγγλους της Buxton Brewery, ενώ τη 2η ημέρα μεταφέρθηκε μέσα στον ίδιο χώρο (λίγα μέτρα πιο μπροστά από τους Ιταλούς και τους Σουηδούς) και η Mikkeller που ήταν στον εξωτερικό χώρο την πρώτη ημέρα ...

Ευχάριστη έκπληξη οι Γερμανοί που κατέβηκαν με τις ::
Green-Gold Imp. IPA 104 Germany meets USA 8%
Naturtrüb Zoiglbier 5.8%
Quator 10.4% και
Dol & Dwaas real German 5.6%

με την Quator και την Green-Gold DIPA να μας εκπλήσσουν πολύ ευχάριστα
αφού μόνο Γερμανικές μπύρες δεν θύμιζαν!!! 
Άρχισαν να πειραματίζονται και οι Γερμανοί ; Θα δείξει στο μέλλον !!

Εκτός από τα βαρελάκια με τα καλούδια τους, οι ιθύνοντες της Narke έφεραν και διάφορα αναμνηστικά μπλουζάκια, τσάντες, κονκάρδες και καρφίτσες που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό ... 

Αναμφίβολα οι Σουηδοί τράβηξαν καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας τα βλέμματα των επισκεπτών, αφού είχαν έναν πολύ δυνατό κράχτη στη σύνθεσή τους ... 
τη Närke Konjaks! Stormaktsporter 9%
η οποία τελείωσε την πρώτη κιόλας μέρα, αφού δεν υπήρχε άνθρωπος μέσα στο Φεστιβάλ που να μην τη δοκίμασε τουλάχιστον μια φορά.

Εξαιρετική ασφαλώς ετικέτα, αν και προσωπικά στο μπουκάλι μου φάνηκε καλύτερη αφού η αίσθηση του ξύλου και του κονιάκ ήταν πιο έντονη προσδίδοντας μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην μπύρα, ενώ και το σώμα της ήταν ελαφρώς πιο δεμένο!
Σε κάθε περίπτωση η μπύρα ήταν σκέτη απόλαυση και την τιμήσαμε δις ο καθείς μας ... 

Ασφαλώς και δεν περιοριστήκαμε μόνο στην δοκιμή της Närke Konjaks! Stormaktsporter από τους Σουηδούς, αλλά δοκιμάσαμε και άλλα βαρέλια από το line up που βλέπετε στη φωτογραφία με ανάμεικτες θα έλεγα εντυπώσεις, καθώς η σειρά με τις 4 βοτανό-μπυρες της ήταν μάλλον " δύσκολη" από κάθε άποψη ... ενώ η Black Golding Starkporter θα έλεγα πως ήταν η ετικέτα που μου άρεσε πιο πολύ από τις επιπλέον που δοκίμασα στο σταντ των Σουηδών.

Anders Göranssons Bästa Rököl 6.5%
Black Golding Starkporter 7.3%
Gransus 6.4%
InterNationAle 6.1%
Jólners Dricka 3.6%
Mack Peat Tribbel 7.6%
Närke Bäver 5.9%
Närke Konjaks! Stormaktsporter 9%
Närke Slättöl 4.8%
Pannknektarnas Porter 6%
Rainbow Warrior 7.1%
Skvatt GALEn 5.9%
Tanngnjost & Tanngrisnir 7.3%
Tripel-20 ("3x20") 8.2%
Unionöl 8.5%
Älj-Äjl 7.2%



Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη και οι της Buxton από το Νησί που έκλειναν μαζί με τους Ιταλούς-Γερμανούς-Σουηδούς το ένα μέρος του εσωτερικού χώρου που φιλοξενούσε τα σταντς των ζυθοποιών!
Η Imperial Black 7.5% και η Tsar Bomba 9.5% που δοκίμασα ήταν πολύ καλές και αν δεν ήταν όλη αυτή η πληθώρα των εκλεκτών ετικετών που δοκιμάσαμε εκείνη την ημέρα. σίγουρα θα τις εκτιμούσα ακόμη περισσότερο!



Σε διάφορα σημεία διάσπαρτα στο χώρο μπορούσες να "καθαρίσεις" το ποτηράκι σου 
για την επόμενη δοκιμή ... 

Στο διπλανό εσωτερικό χώρο του ζυθοποιείου, δίπλα στις δεξαμενές που ξεκουράζονταν κάθε λογής νέκταρ, συναντούσε κάποιος τους καταξιωμένους πλέον Άγγλους της Thornbridge που έφεραν τις ::
Heather Honey Stout 10% - Beadeca's Well 5.3% -Aussie Summer Ale 4.8%
Halcyon 2012 7.4% - Wye 4.7% -Chiron 5% -Black Harry 2.9%

Η Beadeca's Well δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, 
αλλά η Heather Honey Stout ήταν πολύ καλή.
Ας θυμηθούμε και μερικά πράγματα για αυτούς 

Δίπλα από τους Άγγλους ήταν οι Γάλλοι της Brasserie de Mont Salève. 
Καλές μπύρες, χωρίς όμως κάτι το συγκινητικό με εξαίρεση ίσως την Barley Wine Chardonnay BA 10.5% που ήταν μια μπύρα με προσωπικότητα και αρκετές ευχάριστες διακυμάνσεις σε άρωμα και γεύση.





Μεταφερόμαστε έξω τώρα, όπου οι άλλες 4 ζυθοποιίες είχαν παρατάξει τις εκλεκτές συνταγές τους ..
2 Βέλγοι (Struise-Alvinne), μια Νορβηγική ( Haand) και οι Δανοί της Mikkeller ...

Το γνωστό μας πλέον τροχοσπιτο-ψυγειάκι (πατέντα του Urbain για να μεταφέρει τα 30 βαρέλια της Struise στη Δανία τον Μάιο που μας πέρασε για το φεστιβάλ της Mikkeller) εξυπηρέτησαν μια χαρά όλους μαζί. Έτσι πίσω από το ίδιο σταντ με τα βαρέλια τους "κουμπωμένα" στην πατέντα αυτή, βρίσκονταν και η Alvinne και η De Struise, αλλά και η Haandbryggeriet, ενώ σε 4 από τις κάνουλες είχαν κουμπωθεί και μπύρες της De Molen.


Ένα σταντ - δυναμίτης που το επισκεφτήκαμε πολλάκις όλοι μας αφού τα κομμάτια ήταν ένα προς ένα όλα και πραγματικά δεν ήξερες τι να πρωτοδιαλέξεις. 
Εγώ προσωπικά, δεν άφησα ετικέτα της αγαπημένης μου Struise που δεν δοκίμασα ... ενώ κατά γενική ομολογία η σειρά O.N.E. - T.W.O - T.H.R.E.E. της Struise έκλεψε τις εντυπώσεις σχεδόν όλων των επισκεπτών, αφού και οι 3 μπύρες ήταν διαμάντια!

Οι ετικέτες που δοκιμάσαμε εκεί ήταν ::
O.N.E. 2010 (Our Nastiest Effort) 10%
T.W.O. 2010 (Totally Wiped Out) Bourbon Barrel Aged 9%
T.H.R.E.E. 2010 (The Holy Research Enters Europe) Bourbon Barrel Aged 10%
Cuvée Delphine RIS Bourbon Barrel Aged 13%
XXX Rye Triple ale 10%
XXXX Quadruple ale 12%
Madammeke Bourbon Barrel Aged 9%
Lions Claws Bourbon Barrel Aged 11%
Pannepot Wild 10% 
Cuvee d'Erpigny 13%
Cuvee de Mortagne 14%
Melchior Bourbon BA 10.5%



Οι Νορβηγοί της Haand Bryggeriet αδικήθηκαν λίγο από μένα στις επιλογές μου, αλλά πραγματικά τι να πρωτοδοκιμάσεις και ποιες να αφήσεις απ' έξω ... 

Οι μπύρες που κατέβασαν ήταν οι ::
Dark Force 9%
Dobbel Dose 9%
Fyr & Flamme 6.5%
Krokkebic 7%
Odin’s Tipple 11%
Røyk uten Ild 8%
Sundland Kreosot 6.5%
Sur Megge 8%
από τις οποίες δοκίμασα τις Dark Force, Fyr & Flamme και την Odin's Tripel που ήταν και αυτή που μου άρεσε πιο πολύ, ενώ η Dark Force έχασε αρκετά αφού ήταν πολύ κρύα!


Όπως αναφέραμε λίγο πιο πάνω στο σταντ αυτό υπήρχαν και 4 ετικέτες της De Molen.
 Από αυτές λοιπόν δοκιμάσαμε τις 2 μαυρίλες Rasputin Laphroaig BA 11.4% και Sodom & Gomorra BA 12.8% ( μια από τις καλύτερες μπύρες του Φεστιβάλ τα Σόδομα και τα Γόμορρα) αλλά και την Hout & Hop Dryhopped 4.6% ( Σημειωτέον πως την απλή Hout & Hop την βρήκαμε και την δοκιμάσαμε μέσα στο Άμστερνταμ στο Biercafe ‘t Arendsnest)


Επιπλέον, ξέχασα να αναφέρω ότι και στο σταντ με τους Ιταλούς και Γερμανούς υπήρχαν πάλι μερικές ετικέτες της De Molen, όπου δοκιμάσαμε την Hel & Verdoemenis Bunnahabhain 11% που ήταν μια από τις "δυσκολότερες" εκδοχές της γνωστής μας Καταδίκης, αφού η πολύ δυνατή αίσθηση του betadine που επικρατούσε παντού, είχε υποσκελίσει αισθητά όλα τα γνωστά στοιχεία της εξαιρετικής μας αυτής ετικέτας που κατά καιρούς την είχαμε δοκιμάσει σε άλλες εκδοχές που την απογείωναν ακόμη πιο πολύ ( π.χ. Wild Turkey, Misto, Mcallan)

O Carlo περιχαρής με ένα ποτήρι της Cuvée Delphine RIS Bourbon Barrel Aged  που μόλις είχαμε παραγγείλει ... 

Αφήνοντας την προηγούμενη τριάδα-φωτιά φτάνουμε αισίως στους Δανούς της Mikkeller που ήταν η δέκατη και τελευταία ζυθοποιία που στήθηκε στον κάτω χώρο του νέου Ζυθοποιείου της De Molen και η 4η στον έξω χώρο ( τη δεύτερη μέρα όπως είπαμε μπήκε εντός μπροστά κι ανάμεσα από τους Ιταλούς της Ducato και τη Narke)

Για μια ακόμη χρονιά ο Mikkel είπε να ικανοποιήσει σε αυτό το Φεστιβάλ τους λάτρεις των "αυθόρμητων ζυμώσεων" και των "ξινών γούστων" ( καλά έκανε κατ΄εμέ και έπιασε αυτό το target group γιατί, αν έφερνε και αυτός μαυρίλες, θα είχαμε σηκώσει τα χέρια ψηλά στο τι να πρωτοδοκιμάσουμε).
Έτσι από Mikkeller είχαμε ::
SpontanDoubleCherry 1 year 8.5%
SpontanDoubleCherry ½ year 8.5%
SpontanDoubleBlueberry 8.5%
Jonge Spontanale (Flat) 4%
Jonge Spontanale (CBC) 4%
SpontanFramboos 7.7%
Milf Stout 3.9%
Spontanale 5.3%
Jonge Spontanale 4 month 6.2%
Spontankoppi 5.3%
Spontankriek 7.7%

Δε θυμάμαι ποιες δοκίμασα, γιατί απλά δοκίμαζα μερικές γουλιές από τον Ροκά μας που ως λάτρης αυτών των ετικετών δεν άφησε ξινίλα για ξινίλα μέσα στο φεστιβάλ.
 Σίγουρα θυμάμαι όμως την Milf Stout και αυτό γιατί είτε είχες δίπλα σου μια γλάστρα με βασιλικό είτε αυτή την μπύρα ήταν ίδιο και το αυτό ... 
Αφού την κουνούσαμε μέσα στο ποτήρι (σαν τα φύλλα του βασιλικού ένα πράγμα) και μύριζε ο τόπος! Κατά τ' άλλα η μπύρα μέτρια, καθόλου του γούστου μου!!


Αυτά σε γενικές γραμμές υπήρχαν στο κάτω μέρος του Φεστιβάλ, όπου δοκιμάσαμε σίγουρα πολύ ωραίες μπύρες και απολαύσαμε το μέρος και τη γενικότερη ησυχία και γαλήνη που ούτως ή άλλως έχει το Bodegraven ...


Το όλο στήσιμο και η όλη οργάνωση μέχρι στιγμής εξαιρετική σε όλα της ....

Επομένως, ήρθε η ώρα να ανηφορίσουμε προς τα επάνω ( οκ ... 100 μέτρα θα κάνουμε μόνο) και να αφήσουμε το σύγχρονο Ζυθοποιείο για να μεταφερθούμε στον γνωστό μας Μύλο-σήμα κατατεθέν των Ολλανδών όπου μας απέμειναν οι υπόλοιπες 5 ζυθοποιίες μαζί με τις υπόλοιπες ετικέτες της De Molen που βρίσκονταν μέσα στο beer-restaurant της ζυθοποιίας δίπλα στο beershop τους!


Στο δεύτερο μέρος ( Part 2) της ανταπόκρισης που θα ακολουθήσει άμεσα, θα αναφερθούμε στους Αμερικάνους της Jester King, στους Δανούς της Evil Twin, στους Άγγλους της Kernel και στους 2 Ολλανδούς, την Mommeriete Brouwerij και την Emelisse, ενώ θα ακολουθήσουν κάποια σχόλια, εντυπώσεις, πληροφορίες και οδηγίες για το εξαιρετικό αυτό Φεστιβάλ !!



Stay tuned λοιπόν ... 


7 σχόλια:

  1. Αυτά είναι... παίρνω πίσω αυτά που έλεγα πως τάχα δεν ζηλεύω γιατί δεν θα ξερα τι να πρωτοδιαλέξω και άλλες φτηνές δικαιολογίες... Του χρόνου δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσω :)

    Από το πρώτο μέρος λαμβάνω το προαίσθημα πως το φετινό φεστιβάλ ήταν το ίδιο πετυχημένο όπως και το περσινό, με αρκετές μικρές αλλά ονομαστές ευρωπαϊκές μικροζυθοποιίες. Από μπύρες ότι πιο καλό, παράξενο και δυσεύρετο έχει η κάθε ζυθοποιία, μια και απευθύνονται ξεκάθαρα σε beer geeks. Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον και το 2ο μέρος με τις γενικότερες εντυπώσεις. ΖΗΛΕΥΩ ΤΡΕΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ο ξινο-Ροκάς πρέπει να το καταευχαριστήθηκε το περίπτερο του Μιλλελλερ. Μάλλον θα ζήτησε να διανυκτερεύσει στο βανάκι αγκαλιά με καμιά ξινίλα :P

    Και το ζωγραφιστό βαρέλι... καταπληκτικάου :O

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άστα να πάνε Nick the Great ... Καταστροφή! Και μη βιάζεσαι, γιατί και στα πάνω λημέρια υπήρχαν ετικέτες καταπληκτικές που θα ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ την απορία και αμηχανία που θα είχες αν ήσουν εκεί στο τι να πρωτοδοκιμάσεις!

    Το βαρέλι όντως μοναδικό ... Έβαλα άλλη μια φωτο και από την άλλη μεριά για να το δείτε εξ'ολοκλήρου! Τα περι τσίκνας, φαγητού και άλλων εντυπώσεων θα τα δείτε στο δεύτερο μέρος που ετοιμάζεται σιγά σιγά και αυτό! Πάντως το όλο κόνσεπτ, ο τρόπος που είναι στημένα τα πάντα, αλλά και η ησυχία και ηρεμία που αποπνέει τόσο το Bodegraven, όσο και όλο το φεστιβάλ σίγουρα αποτελούν στόχο για μια ιδανική εκδρομούλα από κάθε άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος ο Μίχος ... πολύ ωραία μας εστειλες ξανά στο Bodegraven !!!

    Καταπληκτικό για μια ακόμα χρονιά το φεστιβάλ της De Molen και σαφώς βελτιωμένο με πέρυσι. Γενικά απ οτι άκουσα και απο πολύ κόσμο εκεί θεωρείτε ενα απο τα καλύτερα φεστιβάλ για να επισκεφτεί κάποιος, δεν μπορώ να διαφωνήσω ούτε γω.

    @Chalice φέτος Νίκ είπα να το γυρίσω λίγο το παραμύθι με τις ξινές και δεν έκανα υπρβολές αλλά σίγουρα απ όλους τους άλλους πήρα το χρυσό σ αυτον τον τομέα :p

    Να πώ και γω κάποια πραγματάκια για ορισμένες μπυρίτσες αυτου του μέρους μιας κι εγραφα σαν καλό παιδί που ήμουν.

    Struise : Για μένα η κορυφαία του φεστιβάλ μαζί με την Evil Twin του πάνω μαχαλά. Νομίζω οτι τα πε τα υπόλοιπα ο Μίχος. Απλά να πώ οτι ΟΝΕ, ΤWO, THREE παίζανε απο 9,5 και πάνω !!!

    Alvinne : Μία εκ των 2 συγκάτοικων της Struise στο βανάκι, την αδίκησε αυτη η συγκατοίκηση :D
    Απ αυτούς πολύ καλή εντύπωση μου άφησε η Gaspar(8,5) που ήταν και εκτός προγράμματος, η Undresses Bordeaux BA (8,5) μια sour ale που την παρουσίασα και πρόσφατα και ακολουθούσε η Melchior Bourbon BA(8)

    Haandbryggeriet : η 2 συγκατοικος που λέγαμε δοκίμασα 7 ετικέτες με καλύτερες απ αυτές την Røyk uten Ild (8,5) καπνιστή και απολαυστική, Krokkebic (8,25) αρκετά καλή sour στάβλος-φρούτα και ελαφρώς dry, Odin’s Tipple(8) & Dark Force(8) συμπαθητικές IS, Sur Megge (8) sour ale πιο δυνάτη αυτή με αρκετή σταβλίλα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα.

    Mikkeller : Milf stout(8,5) ελαφριά Milk Stout με αρώματα βασιλικού και λυκίσκου. SpontanDoubleCherry 1 year (9) sour ale στάβλος-κεράσι-ξύλο-χώμα πολύ καλή. SpontanKoppi (8) sour ale με προσθήκη καφέ και σταφυλιού περίεργη, αξίζει την δοκιμή. Άφησα αρκετές απ αυτούς αλλα θα με τρωγε ο Θανασάκης μας γιατι ήταν όλες ξινίλες.

    Thornbridge : Chiron(8,5) kai Halcyon (8,5) οι καλύετερες τους λυκίσκοι φρεσκα αρώματα καλή διάρκεια.

    Ganstaller-Brau : Μια απο τις 2 έκπληξεις του φεστιβάλ και για μένα (η άλλη ειναι στον πάνω μαχαλά) με την καλύετρη ίσως 2*Ipa που δοκίμασα την Green Gold (8,75) φουλ του λυκίσκου με φρουτάκια. Quator (8,5) μια Strong Dark Lager που μονο αυτο δεν ήταν :D

    Για τις Narke, Mont Saleve, Del Ducato & Buxton τα πρόλαβε όλα ο Μίχος.

    Y.G. ΜΙΧΟ τουαλέτες για τα κοριτσάκια ειχε και στο κάτω .... κοίτα το σχεδιαγραμμα :p

    .....Συνέχεια στο PART 2 ... sorry για το μέγεθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέτος το πήρα απόφαση λίγο αργά, αλλά του χρόνου ευελπιστώ να τα πίνω μαζί σας ρε μάγκες . Μπράβο σας , φαίνεται τέλειο το φεστιβάλ και θα πρέπει να περάσατε και τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι και να πω λιγο.. Ευχομαι του χρονου να παρεβρεθω και γω σε καποιο απο τα φεστιβαλ.

    Να πω οτι μου ηρθε ενα ενημερωτικο εμαιλ σημερα απο το beernavigator, οτι εχει καποιες απο τις De molen που ηταν στο φεστιβαλ. Συγκεκριμενα οι :

    De oogst Borefts 2012:

    De Molen

    Rasputin Laphroaig B.A.
    Sodom & Gomorra B.A.
    Hemel & Aarde Bowm/caol Ila B.A.
    Hel & Verdoemenis Bunnahabhain B.A.
    Bommen & Granaten Cascade Dryhopped
    Bakker Wort Bowmore B.A.
    Koetjes En Kalfjes

    σε περιορισμενο αριθμο κλπ κλπ.

    Αντε και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού άρχισα να συνέρχομαι από την κατάθληψη που έπεσα που δεν ήμουν μαζί σας,ήρθε ή ώρα να σας ευχαριστήσω που με τα κείμενα,φωτογραφίες και τις περιγραφές σας μας δώσατε μια γεύση από αυτό το ξεχωριστό μπυρογεγονός.
    Πάντα τέτοια,κι εύχομαι του χρόνου να τα πίνουμε παρέα στο Bodegraven !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή